Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Danas dodjela Zadarskog bijelog srca

13.05.2019. 13:03
Danas dodjela Zadarskog bijelog srca


Danas 13.svibnja 2019. u Zadru će se održati središnja proslava Međunarodnog dana sestrinstva, a koji se tradicionalno obilježava u cijelom svijetu na dan 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.
Zadarsko bijelo srce je odličje koje se još od 2003. godine dodjeljuje medicinskim sestrama i tehničarima Zadarske županije, a u znak zahvalnosti za doprinos u promociji sestrinstva i zdravlja u zajednici u kojoj žive i djeluju. Tradicionalno se izrađuje od paške čipke.


Ovogodišni dobitnici Zadarskog bijelog srca
Ove godine „Odličje Zadarsko bijelo srce“ se dodijeljuje dobitnicima u 8 zdravstvenih ustanova i u udrugama medicinskih sestara i tehničara Republike Hrvatske, a koje djeluju na području Zadarske županije.
Na svečanosti uoči svjetskog dana sestrinstva Zadarsko bijelo srce za 2019. dodijelit će se sljedećim medicinskim sestrama i tehničarima:
1. Anka Babić, medicinska sestra, Opća bolnica Zadar,
2. Ivana Mužanović, prvostupnica sestrinstva, Opća bolnica Zadar, a ispred Ureda za sestrinstvo,
3. Goja Edi, medicinski tehničar, Psihijatrijska bolnica Ugljan,
4. Angela Pirović, medicinska sestra, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd N/M,
5. Jela Baždarić, medicinska sestra, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije,
6. Mandica Galić, medicinska sestra, Opće bolnica Zadar, a ispred Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara,
7. Antun Čačić, prvostupnik sestrinstva, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, a ispred Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara-podružnica Zadar,
8. Alma Mavar, medicinska sestra, Dom zdravlja Zadar, a ispred Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara (HKMS) – podružnica Zadar ,
9. Marica Jakovina, primalja, Opća bolnica Zadar, a ispred Hrvatske komore primalja (HKP) -podružnice Zadar,
10. Maja Kotlar, medicinska sestra, Dom za starije i nemoćne Zadar,
11. Dragana Pirović, medicinska sestra, Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov,
12. Ljiljana Mišlov Brkić, prvostupnica sestrinstva, Zavod za javno zdravstvo Zadar.
Zahvalnica „Zadarsko bijelo srce“ za 2019. za kontinuiranu pomoć i podršku u doprinosu razvoja sestrinstva u Zadarskoj županiji, a ispred Povjerenstva za Zadarsko bijelo srce dodijelit će se uvaženim osobama:
– Sanda Ančić, dr. med., Medicinska škola „Ante Kuzmanić“ u Zadru,
– Doc.dr.sc. Mladen Mavar – Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan,
– Doc. dr. sc. Dario Nakić, dr. med., Pročelnik Službe za interne bolesti,
– Zvonimir Vrančić, dr. med., dugogodišnji ravnatelj Opće bolnice Zadar, nekadašnji gradonačelnik i dogradonačelnik Grada Zadra,
– Zoran Škrgatić ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar,
Međunarodno vijeće medicinskih sestara (International Council of Nurses – ICN) u svom dugogodišnjem postojanju i djelovanju Međunarodni dan sestrinstva koristi svake godine kako bi progovorilo nešto više o samoj organizaciji, ali i o svemu što joj je prethodilo i što je vezano uz njen rad i razvitak sestrinstva. Simbol bijelo srce ICN je odabrala kao prepoznatljivi znak za medicinske sestre i tehničare diljem svijeta.
Ove godine povodom Međunardnog dana sestrinstva Međunarodno vijeće medicinskih sestara obilježava svjetski Dan sestrinstva sloganom:"Sestrinstvo: glas koji vodi! Zdravlje za sve."
Koncept "Zdravlje za sve", kao predhodnik univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, prvi je puta spomenut s odgovarajućim smjernicama i postupcima u Deklaraciji u Alma Ati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja označava prekretnicu u povijesti javnog zdravstva, a gdje je posebno naglašeno da je „zdravlje-ljudsko pravo“.
U osnovi "Alma Ata" je ustvrdila da se poboljšanja na području zdravlja mogu postići pomoću znanosti o zdravlju, zdravom ekonomijom i i politikom te kampanjom protiv socijalne nepravde. "Zdravlje za sve" znači dostupnost zdravlja svakoj osobi u svojoj zemlji". Zdravlje u ovom kontekstu ne znači samo dostupnost zdravstvenih usluga, već cjelovito psihofizičko zdravlje koje omogućava osobi vođenje produktivnog života u socijalnom i ekonomskom smislu.


Cilj ICN-a za sve medicinske sestre i tehničare
U okviru svog djelovanja, medicinske sestre pružaju odgovarajuću, dostupnu i stručnu zdravstvenu njegu utemeljenu na dokazima. Obzirom na ključnu ulogu medicinske sestre kao pacijentovog zagovornika o potrebi bolesnika za zdravstvenom skrbi, medicinske sestre su u idealnoj poziciji za sudjelovanje u vođenju, izvještavanju i donošenju zdravstvenih odluka, kao i razvojnih politika svake pojedine države.
Kao jedna od najpouzdanijih i najpoštovanijih zdravstvenih profesija, sestrinstvo ima ključnu ulogu u suočavanju s brojnim zdravstvenim izazovima na svjetskoj razini. Medicinske sestre su pokretač zdravstvenog sustava i dužne su odgovoriti na zdravstvene potrebe zajednica i svijeta. Potreba za sestrinstvom je univerzalna.
Etički pravilnik Međunarodnog vijeća sestara (International Council of Nurses-ICN) navodi slijedeće: "Sestrinstvu je svojstveno uvažavanje ljudskih prava, uključujući kulturna prava, pravo na život i dostojanstvo, te partnestvo u komunikaciji sa svakom osobom. Sestrinska zdravstvena njega znači uvažavanje svake osobe bez obzira na dob, boju kože, vjeru, kulturu, invalidnost ili bolest, rod, seksualnu orijentaciju, nacionalnost, političku, rasnu ili socijalnu pripadnost. Medicinske sestre pružaju zdravstvene usluge pojedincu, obitelji i zajednici i koordiniraju svoje usluge s uslugama povezanih grupa."
Tri povezana cilja „općeg zdravstvenog osiguranja“:
1. Kvaliteta zdravstvenih usluga treba biti dovoljno dobra, a kako bi poboljšala zdravlje primatelja usluga.
2. Pravednost u pristupu zdravstvenim uslugama: svatko kome su potrebne usluge treba ih dobiti, a ne samo oni koji ih mogu platiti.
3. Ljudi trebaju biti zaštićeni od financijskog rizika, moraju im se osigurati uvjeti koji će ih zaštititi od financijske štete.
Naime, sve ovo ukazuje da medicinske sestre i tehničari imaju važan utjecaj u svim segmentima postizanja kvalitetnog života pojedinca i cijele zajednice.
Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitamo Međunarodni dan sestrinstva!