DOBROVOLJNI VATROGASCI Na jesen veliki jubilej, 80. godišnjica DVD-a Biograd

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na redovnoj skupštini izvijestili o radu i najavili proslavu
Pred nama je velika proslava, obilježavanje 80- godišnjice DVD-a Biograd, značajnog jubileja biogradskih dragovoljnih vatrogasaca. Za prikupljanje potrebne dokumentacije o radu Društva najzaslužniji je zapovjednik Ante Katuša, rekao je predsjednik Ivica Kapitanović Šulc
Velimir BRKIĆ
Sva izvješća prihvaćena su jednoglasno

Dobrovoljno vatrogasno društvo Biograd održalo je redovnu, izvještajnu skupštinu. Iza DVD-a Biograd stoje predsjednik Ivica  Kapitanović Šulc i zapovjednik Ante Katuša kao i vrijedni i učinkoviti vatrogasci koji na intervencije izlaze jako brzo i od velike su pomoći kako  građanima Biogradu na Moru tako i stanovnicima susjednih naselja i Zadarskoj županiji.

Najveća akcija čišćenja šuma

- Pred nama je na jesen velika proslava, obilježavanje 80. godišnjice  DVD-a Biograd, izuzetno značajnog jubileja biogradskih dragovoljnih  vatrogasaca. Za prikupljanje potrebne dokumentacije o radu Društva  najzaslužniji je zapovjednik Ante Katuša, istaknuo je Ivica Kapitanović  Šulc.

Na skupštini su nazočili i Darko Banić, zapovjednik JVP-a Biograd, Siniša Filipović, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar,  Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Dario Peraić, upravitelj Šumarije  Biograd i drugi.

- Biogradski vatrogasci pod blagoslovom Grada i uz veliku pomoć komunalnog poduzeća Bošana, organiziraju, predvode i sudjeluju u velikoj, najvećoj akciji čišćenja šuma od kad me sjećanje služi, naglasio je  Šulc.

Proteklo proljeće čistila se šuma na Solinama, oko groblja i svugdje  gdje je to potrebno kako bi od požara zaštitili šume, neprocjenjivo prirodno bogatstvo.

- U tijeku je druga faza radova, velike akcije vrijedne oko 600.000 kuna  za što imamo brojne pohvale eminentnih stručnjaka. Temeljito se čisti  šuma, protupožarno se tamponira tucanikom, krče se protupožarni putevi, kameno-betonskim zidom ograđuje se cijeli Park šuma Soline, a na  uštrb ugostitelja i ugostiteljskih objekata na plaži Soline, uz južni dio šetnice, porušile su se terase, podzidava se i nasipa kamenim oblutkom te  se znatno povećava sigurnost i prostor za kupače, kazao je Šulc. 

Na istočni ulaz postavljena su i velika ulazna vrata od nehrđajućeg  čelika.

- Park šuma Soline bit će zatvorena za promet motornim vozilima jer  po makadamu i tucaniku stvaraju neugodan oblak prašine dok se turisti  sunčaju na plaži. Isključivo, samo vlasnicima ugostiteljskih objekata u  Park šumu Soline bit će dozvoljen ulaz osobnim i dostavnim vozilom,  kazao je Šulc dodajući kako zahvaljuje Kruni Pešiću, direktoru Bošane,  koji je u radove uključio trojicu djelatnika.

Neka se zna - entuzijasti bez naknade

- Čišćenje šuma je trajna zadaća, kaže Šulc, jer bi požar u biogradskim  šumama bio katastrofa, apokalipsa.

Još ću jednom podsjetiti kako smo zapovjednik Ante Katuša i ja entuzijasti, volonteri bez ikakve novčane i bilo kakve druge nadoknade, neka  se zna, naglasio je Ivica Kapitanović Šulc koji se tijekom svog obraćanja  zahvalio županijskoj Vatrogasnoj zajednici, JVP-u Biograd i Gradu Biogradu na primjerenoj suradnji.

DVD Biograd koristi prostor Javne vatrogasne postrojbe Biograd gdje  su im i stacionirana vatrogasna vozila.

- Kupili smo šumsko vozilo marke Renault sa svom opremom, pogodnom za terene u Dalmaciji. Također i zapovjedno vozilo marke Citroen  Berlingo te motornu pumpu za crpljenje, četiri ručne radiostanice te  lampe i osobnu zaštitnu opremu za vatrogasce, nabrojio je zapovjednik  Katuša, profesionalni vatrogasac JVP-a Biograd.

Kad je riječ o novčanim donacijama hotelska kuća Ilirija donirala je  5.000 kuna za opremu, a Allianz osiguranje 3.000 kuna za osiguranje  opreme. JVP Biograd poklonio je električnu pumpu za crpljenje.

- Mi smo vatrogasci braća, za vatrogasce nema granica. Izaslanstvo  francuske nevladine udruge PUI koja okuplja vatrogasce za međunarodne hitne slučajeve, vozilo se ukupno 1.800 kilometara kako bi nam donirali 10 kaciga 23 para rukavica za šumske požare, kazao je Katuša dodavši kako bogradski DVD broji 20 vatrogasaca među kojima je i deset  aktivnih vatrogasaca.

Financijsko izvješće je iznio Svemir Stojanov, rizničar DVD-a Biograd i  predsjednik DVD-a Drage. A nazočnima su se poticajnim riječima obratili Darko Banić i Siniša Filipović.

- Poželio bih vam da se vatrogasna oprema i tehnička sredstva što manje upotrebljavaju na intervencijama, da se koriste više za vježbe, poručio je Filipović pohvalivši vidne pomake u radu biogradskog DVD-a.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno