Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Novo kupalište sa sunčalištem bit će iznad mora

13.05.2019. 09:50
Novo  kupalište  sa  sunčalištem  bit će  iznad mora


Diklo, kvart koji ima jednu od najduljih obala na području  grada Zadra, napokon bi moglo dobiti prvu pravu plažu. Kako smo nedavno objavili u razgovoru s predsjednicom Mjesnog odbora Martinom  Matešić, uređena plaža svakom mjestu koje živi od turizma od iznimne  je važnosti i upravo su zbog toga mnoga mjesta i nasipala svoje plaže.


Projekt će se kandidirati za sufinanciranje
– Prirodne škrape, dosta neatraktivne za kupače nestale su pod betonskom šetnicom, a koja je nastala kao rješenje dva problema – uređenja  kupališta i sigurnog prolaza pješaka s obzirom na to da uz samu plažu  leži i glavna prometnica u Diklu, objasnila je Matešić dodajući kako trenutno rješenje kupališta nije primjereno posjetiteljima Dikla, a to su  mahom obitelji s djecom. Tada nam je u razgovoru Matešić najavila skorašnje uređenje plaže koje će uključivati i šljunčane nasipe i šetalište sa  sunčalištima.
– Jedan dio navedenog plana u dijelu koji se odnosi na šetalište sa  sunčalištima (dugo oko 450 metara) uskoro  će se realizirati po projektu  zadarskog arhitekta Bogdana Marova iz arhitektonskog studija Rene, u  dijelu od pansiona "Delfin" do spomenika dr. Franji Tuđmanu, kazala je  Matešić.
Iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra  potvrdili su nam kako realizacija projekta uređenja obalnog pojasa Diklo  kreće čim im projektant dostavi troškovnike.
– U raspisivanje natječaja, zajedno s Mjesnim odborom i svim nadležnim strukturama, krećemo čim dobijemo troškovnik. Ovisno o datumu kada ga dobijemo, utvrdit ćemo hoće li radovi krenuti prije ili nakon  sezone. Iako smo u situaciji da se radovi mogu realizirati i prije sezone,  odgovorili su nam iz Upravnog odjela dodajući kako je iz proračuna Grada Zadra za taj projekt imaju osgurano dva milijuna kuna, ali kako će ga  svakako kandidirati za sufinanciranje i prema Ministarstvu turizma.


Rekonstrukcija prometnice čeka projekt odvodnje
– Ukoliko ne bude odobreno za ovu godinu i prvu fazu, onda ćemo  tražiti sufinanciranje za iduće faze s obzirom da smatramo kako je riječ o  elitnom dijelu grada, pojasnili su dodajući kako je plan bio s radovima  započeti 1. travnja, međutim, zbog kašnjenja projektnog trokšvnika, to  nije bilo moguće.
– Neće biti riječ o klasičnim građevinskim radovima. Novo kupalište sa  sunčalištem bit će iznad mora na armirano-betonskoj konstrukciji dok  će završna obloga bit drvena. Zeleni pojas pokušat će se sačuvati koliko  god je to moguće, dodali su iz UO.
Prometnica koja prolazi uz samu plažu i šetnicu je u jako lošem stanju, ističu u nadležnom gradskom Upravnom odjelu dodajući kako i nju  također treba sanirati, ali s obzirom da uskoro kreće projekt Aglomeracije sustava odvodnje Zadar-Petrčane, nema smisla da se ta prometnica  sada radi, pa da se za 6 mjeseci ponovno kopa.
– Mi smo zapravo sa svim ovim projektima čekali početak izgradnje  kanalizacije koja je osnovna, najdublja i najzahtjevnija infrastruktura.  Potom ćemo rekonstruirati i svu ostalu infrastrukturu (vodoopskrbu,  oborinsku odvodnju, DTK,…), naglašavaju iz UO-a, dodajući kako postoji određeni redosljed radova koji se građanima ponekad čini neprihvatljiv i nerazumljiv.
– Ponekad zaista nema smisla uređivati da bi se opet kopalo. S druge  strane, kontinuirano imamo prigovore kako smo u ovom trenutku previše cesta raskopali. Što bi bilo da smo i taj dio Dikla raskopali, pitaju se  u Upravnom odjelu.