"Neka više niko nikad ne dili dicu ustaša, partizana i domobrana!"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Ivica Matešić Jeremija na promociji svoje knjige poručio:
Zadarski list i Udruga udovica branitelja izdavači su Matešićeve knjige „Oni su Hrvatska – njima je dugujemo“ koja je predstavljena u sklopu obilježavanja 25. godišnjice djelovanja spomenute Udruge
Arif SITNICA
Promotori knjige: dr.sc. Šenol Selimović, dr.sc. Maximilijana Barančić, Ivica Matešić, dr.sc. Serđo Dokoza i Vesna Matešić

U Domovinskom ratu na zadarskom je području poginulo 317 branitelja iza kojih je ostalo 308 djece. Mi majke koje smo ostale bez svojih supruga, odgojile smo same svoju djecu da budu pošteni, vrijedni i časni ljudi i da vole svoju domovinu, ne dozvoljavajući da nas se uvuče u bilo čije dnevnopolitičke interese jer su naši najmiliji svoje živote položili za sveti cilj, na oltar Domovine – istakla je, između ostalog, danas na promociji knjige Ivice Matešića Jeremije „Oni su Hrvatska – njima je dugujemo“ Anita Šare, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Zadarski list i spomenuta Udruga izdavači su posljednje Matešićeve knjige koja je predstavljena u dvorani Kazališta lutaka u sklopu obilježavanja 25. godišnjice djelovanja same Udruge, a nazočili su uz članove obitelji poginulih branitelja predstavnici Grada i Županije, općina Polača, Zemunik i Škabrnja te brojna publika.

Dr. sc. Maximilijana Barančić pročitala je nekoliko izvadaka iz knjige koja je nastala iz kolumni što ih Jeremija u posljednje dvije i pol godine objavljuje u Zadarskome listu, a sam autor je naglasio da on „nije napisao ništa što već svojim životima nisu ispisali naši branitelji“ te da za svu svoju inspiraciju, tekstove i knjige može zahvaliti samo njima. Pozvao je sve, poglavito mlade, da vjeruju u svoju rodnu grudu, da ne odlaze, a političarima da prestanu dijeliti djecu ustaša, partizana i domobrana jer su u Domovinskom ratu svi oni, rame uz rame, krvarili za današnju slobodnu Hrvatsku.

Potpisnik ovih redaka, glavni urednik Zadarskog lista Šenol Selimović, čestitao je u ime cijele redakcije lista 25. godišnjicu rada Udruzi udovica, zaželjevši im da još dugo godina uspješno njeguju sjećanje na hrabre ljude koji su položili svoje živote za demokratsku, poštenu i pravednu Hrvatsku, a ne za bilo čije partikularne interese, ili neke posebne ideologije i pojedinačne stranke.

Dr. sc. Serđo Dokoza predstavio je knjigu naglasivši kako ovaj autor još uvijek „premotava ratne filmove“, ali se bavi i pitanjima, izazovima i dvojbama poraća kao i suvremenog života u Hrvatskoj. Jeremija je pisac koji jasno daje do znanja da se „slika Hrvatske kroz oči jednog branitelja nikako ne slaže s onom vanjskom slikom stvarne Hrvatske i taj je nesklad jedno od temeljnih izvorišta iz kojega nastaju njegovi tekstovi“. Stoga su, zaključio je Dokoza, „Jeremijine knjige sve tužnije“ jer „najprije su one bile sjećanje na obranu domovine, a danas su one obrana obrane domovine“.
Ocijenivši ga kao kroničara koji se od većine ostalih razlikuje po tome što je „domoljubni, kroatocentrični, naš kroničar“, Dokoza je Matešićevu knjigu ocijenio, s jedne strane, kao „hrvatsku, političku, zadarsku i braniteljsku kroniku zadnjih dvije godine“, a s druge strane kao „refleksiju zbivanja na sliku Hrvatske kakva je ona trebala biti u očima jednog hrvatskog branitelja“.

Nakon promocije knjige koju je izvrsno moderirala Vesna Matešić, a koju je glazbeno obogatila ženska klapa Kapric, predstavnice Udruge dodijelile su priznanja jedinicama lokalne i područne samouprave i institucijama zaslužnim za potporu koju su pružali aktivnostima i programima udovica hrvatskih branitelja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno