Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PARK NAŠ SVAGDAŠNJI Ostaviti Vruljicu kao zelenu oazu ili “ubaciti” koji kip i kulturne sadržaje?

13.05.2019. 09:43
PARK NAŠ SVAGDAŠNJI Ostaviti  Vruljicu kao  zelenu oazu ili  “ubaciti” koji  kip i kulturne  sadržaje?


U sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ udruga „Eko-Zadar“ je od 23. travnja do 7. svibnja provela  anketu među građanima vezanu za učestalost i razloge boravka u parku Vruljica. Anketiranje je provedeno putem dvije glasačke kutije od  kojih je jedna bila postavljena na ulazu u Gradsku knjižnicu Zadar, a  druga u uredskim prostorijama udruge Eko-Zadar.
Pitanja su bila brojna, od ispitanika se tražilo da se izjasne o zadovoljstvu sadržajima parka te da iznesu svoje prijedloge za poboljšanje tih  sadržaja. Anketa je uključivala i općenita pitanja na temu provođenja  slobodnog vremena u zadarskim parkovima, a ukupan broj listića  ubačenih u glasačke kutije je bio 46 dok je online anketa ispunjena 370  puta.


Pristigao čitav niz prijedloga
Anketirani su na pitanje što rade u parkovima na prvom mjestu odgovorili da se šetaju, nakon toga da sjede na klupi i uživaju u zelenilu i čitaju ili slušaju glazbu te na trećem mjestu da vode dijete. Zadarske parkove  posjećuju češće od jednom tjedno, a park Vruljicu nekoliko puta godišnje, ovisno o blizini.
Upitnik je pokazao da su anketirani građani zadovoljni zelenilom u  parku Vruljica, no ne i klupama, sadržajima za djecu i/ili odrasle kao i  ostalom komunalnom opremom.
Kako je anketa uključivala i opisne odgovore na adresu udruge Eko- Zadar pristigao je i čitav niz prijedloga kako unaprijediti park koji bi, kako se to moglo zaključiti, bio puno više posjećen da je zelenilo bolje  održavano te da se u parku održavaju akustični i ambijentalni koncerti ili  neki drugi kulturni sadržaji.
Neki su anketirani napisali kako bi u parku trebalo zabraniti kućne ljubimce ili im točno odrediti mjesto gdje mogu biti kako se park ne bi pretvorio u wc za životinje, a među prijedlozima su bili i oni kako bi park trebao biti lišen automobila.
Među prijedlozima su prednjačili oni vezani za zelenilo koje bi trebalo  bolje održavati kao i samu rječicu Vruljicu.
Anketirani su izrazili i nezadovoljstvo brojem kanti za smeće kao i stanjem sprava za mališane koje, kako je to napisao jedan od anketiranih  građana, traže hitno usavršavanje u skladu s 21. stoljećem.


Uključiti što veći broj građana
Što se tiče sječe stabala, što je u zadnje vrijeme svakako jedna od  najaktualnijih zadarskih tema, ispitanici su se očekivano izjasnili protiv,  a mogli su se uočiti i odgovori kako park ne bi trebalo puno dirati i "obogaćivati" ga sadržajima već ga ostaviti prije svega kao zelenu oazu u gradu. Neki bi radili i paviljon poput onoga na Zrinjevcu u Zagrebu, neki bi  "ubacili" koji kip, a neki parku primjerene sprave za vježbanje.
Prijedloga je dosta, a sve će navedeno biti nakon analize predstavljeno  javnosti. Sve će biti dostavljeno i Društvu arhitekata Zadra kako bi poslužili kao podloga arhitektima i drugim članovima/cama interdisciplinarnih timova koji će sudjelovati na arhitektonskoj radionici „Gradionica“ od 24. do 26. svibnja. Ovo je inače treća godina za redom da udruga  Eko-Zadar surađuje s Društvom arhitekata i Gradom Zadrom u pripremi  za arhitektonsku radionicu „Gradionica“. Kako naglašavaju cilj im je da  što veći broj građana bude uključen u promišljanje o javnom prostoru i  njegovoj perspektivi. U protekle dvije godine bavili su se prostorom  bivše vojarne Stjepana Radića i naseljem Bili brig, a ove je godine za temu „Gradionice“ kao i ankete odabran park Vruljica.




Građanski razgovor o parku Vruljica  14. svibnja
Udruga Eko-Zadar u suradnji s Društvom arhitekata Zadra i Gradom Zadrom organizira javnu tribinu pod nazivom „Građanski razgovor – Park naš svagdašnji: Kakvu  Vruljicu bi ti?“. Tribina će se održati u utorak 14. svibnja s početkom u 18 sati u  Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Kao uvodničari govorit će pročelnik UO za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić i dopredsjednik Društva arhitekata  Zadra Petar Kozina.
Na tribini će biti predstavljeni rezultati ankete „Park naš svagdašnji: Kakvu Vruljicu bi ti?“. Ova anketa je online bila postavljena od 23. travnja do 7. svibnja 2019.  Anketiranje je u istom periodu provođeno i putem dvije glasačke kutije od kojih je jedna bila postavljena na ulazu u Gradsku knjižnicu Zadar, a druga u prostorijama  udruge Eko-Zadar.
Svrha tribine je provesti kvalitetan razgovor svih zainteresiranih građana/ki na temu malih intervencija u parku Vruljica. Razmišljanja građana/ki, kako ona iznesena  u anketi, tako i ona iznesena na javnoj tribini poslužit će kao podloga arhitektima.
Javna tribina dio je projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“ vrijednog 8.000 kuna, kojeg financira Zadarska županija, Upravni odjel za zdravstvo,  socijalnu skrb, udruge i mlade.