PRIJEM NA PANTOVČAKU KUD Sv. Roko otpjevao predsjednici: "U Filipjakov moram poć..."

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Filipjanski folkloraši pamtit će 10. godišnjicu rada
Tijekom impresivnog prijema u svečanoj dvorani, u čast predsjednice KUD Sv. Roko je otpjevao pjesmu “U Filipjakov moram poć”. Brojne fotografije s predsjednicom na Pantovčaku, prijem, srdačni razgovor, pjesma i cijeli taj ambijent podsjećat će nas zauvijek na ovaj prekrasan događaj, kazao je Ivica Eškinja Lantana, predsjednik KUD-a Sv. Roko
Ivica Eškinja Lantana predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pokazuje selfie

Veliko priznanje za KUD Sveti Roko iz Sv. Filipa i  Jakova i žitelje ovog kraja, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je na zagrebačkom Panovčaku upriličila prijem za filipjanski KUD koji ove godine proslavlja vrijedan jubilej, 10-godišnjicu uspješnog rada.

Vrijednost nacionalne kulturne baštine

- Tijekom impresivnog prijema u svečanoj dvorani, u čast predsjednice KUD Sv. Roko je otpjevao pjesmu “U Filipjakov moram poć”. Brojne  fotografije s predsjednicom na Pantovčaku, prijem, srdačni razgovor,  pjesma i cijeli taj ambijent podsjećat će nas zauvijek na ovaj prekrasan  događaj, kazao je Ivica Eškinja Lantana, predsjednik KUD-a Sv. Roko.

Predsjednica Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata pod nazivom  "Hrvatski - moj jezik", primila je KUD Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova. A,  osim nekoliko različitih udruga i predstavnika uglednih institucija, na  prijemu su nazočili i Zoran Pelicarić Peco, općinski načelnik, te župnik  don Dario Matak i drugi.

- U svijetu mnogih i različitih nacija upravo je nacionalna kultura ona  temeljna vrijednost koja nas čini ne samo prepoznatljivima, što je u doba globalizacije iznimno važno, nego nam daje stabilnost, sigurnost i  vjeru u vlastite potencijale, snagu i kreativnost i mogućnost napretka, istaknula je na predsjednica na prijemu.

Pokroviteljstvo i susret u Rumunjskoj

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov u kolovozu je protekle godine  predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila pokrovitelj velike petodnevne manifestacije pod nazivom Prvi susret Hrvata iz europskih zemalja  "Do budućnosti tragovima vlastite prošlosti".

- Manifestacija je okupila i zbližila predstavnike hrvatskih nacionalnih  manjina iz 10 zemalja: Hrvatske, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Crne Gore, Bosne Hercegovine (oba entiteta), Vojvodine i Srbije,  istaknuo je Lantana.

Prvi susret s predsjednicom bio je u listopadu 2017. godine u Rumunjskoj gdje je KUD Sv. Roko na poziv Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj i prijateljskog KUD-a Klokotić iz Kraš-severinske županije pet  dana boravio u toj državi.

- Vrhunac boravka bio je u Klokotiću gdje smo u  mjesnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova zajedno s domaćim KUD-om organizirali doček predsjednice  RH Kolinde Grabar-Kitarović. U čast predsjednice održali smo prigodni  program i uručili joj poklon, podsjetio se Lantana.

Za KUD Sv. Roko već je odavno poznato da kroz brojne projekte intenzivno iz godine u godinu usmjeravaju svoje aktivnosti na promidžbu i  snažniju vidljivost hrvatske kulture kao i na očuvanje hrvatskog jezika,  kulture i filipjanske tradicijske baštine izvan Republike Hrvatske.

- Sa svojim posjetima, nastupima u inozemstvu, KUD Sv. Roko ustrajno pridonosi i promociji Republike Hrvatske, ali i izgradnji čvršćih veza  Hrvata izvan RH s matičnom domovinom, naglasio je Lantana dodavši  kako se za vrijeme susreta i putovanja uz ugodna druženja rađaju prijateljstva za cijeli život, a nekada i ljubavi.

Sudjelovanje na crkvenim obredima

Prethodno je KUD Sv. Roko svojim fascinantnim nastupom na spektakularnoj svečanosti u predivnom ambijentu Ilirijinog hotela Villa Donat  obilježio otvaranje 19. festivala cvijeća Zadarske županije, najvećeg i najznačajnijeg festivala cvijeća na ovim  prostorima.

- Nastupili su folkloraši, pomladak i seniori, te tamburaški sastav  KUD-a Sv. Roko, navodi Lantana istaknuvši kako su im pjesme vezane za  more, Dalmaciju i ljubav, te njeguju i pjevanje na crkvenim obredima,  kako u župi tako i na gostovanjima i putovanjima.

U filipjanskoj župnoj crkvi na Uskrs, na jutarnjem euharistijskom slavlju odrasli članovi KUD-a pjevali su izvorne, filipjanske pučke pisme. A,  na Mali Uskrs pomladak KUD-a je pjevanjem i čitanjima animirao nazočni vjernički puk.

- Naši izvorni plesovi su: “Kuntrato“, kuntaro i "Igram kolo kod sv. Roka", koji su bez glazbene pratnje, a plešemo plesove iz drugih krajeva jadranske zone i to: Murtera, Kaštela, Trogira, Splita i Korčule, za koje nam  je također potrebna nošnja iz tog područja, rezimirao je Lantana postignuća, ciljeve i susrete za pamćenje članova KUD-a Sv. Roko

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)