Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Online esej – dobra ideja, traljava realizacija

13.05.2020. 18:46


Hrvatski maturanti su u utorak pisali probni online esej za državnu maturu. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja od 13.180 učenika koji su uspjeli pristupiti sustavu, njih oko 11.500 je do 15.00 sati predalo svoj online esej. Ispada tako da preko 1.500 maturanata nije uspjelo predati svoj esej, a omogućeno im je da eseje mogu predati i naredni dan, što pak nije pošteno prema onima koji su ga morali poslati u zadanom roku od 160 minuta. Ali, radi se o probnom eseju koji se neće vrednovati, već će maturanti dobiti povratnu informaciju.
I zadarski maturanti su se požalili da se jedan broj njih nije uspjevao prijaviti u sustav, a dio njih nije na kraju pisanja moglo predati esej.
Jedna maturantica je ispričala da se išla prijaviti već u 8 sati, iako je početak bio u 10 sati te da je već onda mogla vidjeti zadanu temu. A kad je došlo vrijeme za prijavu i početak pisanja, sustav nije reagirao.
Tema na A razini je bila »Antigona« i »Posljednji Stipančići«, a na B razini »Zločin i kazna« te »Posljednji Stipančići«. Maturanti su zadovoljni sa zadanom temom i smjernicama, sve je bilo primjereno jednom eseju na državnoj maturi, ali s tehničkom realizacijom nisu oduševljeni. Svidjelo im se što se piše u wordu gdje mogu na licu mjesta ispravljati tekst te imaju brojač znakova.
Oni koji su uspjeli predati su zadovoljni, ali oni koji nisu, u najmanju ruku – razočarani.
Kako kaže Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića, ideja o probnom online eseju je bila odlična, ali relizacija je ispala – traljava.
– Velika većina naših maturanata je pristupila pisanju online eseja i većina njih je uspjela predati esej. Jedan izvjestan dio njih nije se uopće uspio ulogirati, a jedan dio nije uspio predati esej na kraju pisanja. Razočarani su s tehničkim poteškoćama, a na sadržaj i temu eseja nisu imali primjedbi te su rekli kako im je bilo i dovoljno vremena za napisati esej, rekla je Pedišić.
Kako dodaje Pedišić, trebala je od Ministarstva dobiti i popis učenika koji su sudjelovali na eseju jer su oni oslobođeni online nastave za taj dan, ali nije ga dobila pa ni ne zna koji je točan broj maturanata koji su pisali esej.
Ivana Radović je ispitna koordinatorica za državnu maturu u Gimnaziji Jurja Barakovića.
– Na samom početku pisanja eseja kontaktiralo me nekoliko učenika da se ne mogu ulogirati pa su dvadesetak minuta kasnije ipak uspjeli. Većina njih je ipak uspjela napisati i predati esej bez problema, govori Radović, dodajući da su se maturanti dobrovoljno prijavljivali na esej te da još skupljaju dojmove.
Esej je organiziralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a povratne informacije će, oni maturanti koji su ga uspjeli predati, dobiti iza 25. svibnja.