Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Oporba poduprla nacionalnu naknadu, no drži da HDZ tako kupuje glasove

13.05.2020. 12:53


Saborska oporba poduprla je u srijedu Vladin prijedlog kojim se od iduće godine uvodi nacionalna naknada za starije osobe u iznosu od 800 kuna, no ocijenila ga je kao HDZ-ovu kupnju glasova uoči izbora.
„Bako, dođi na izbore, dat će ti HDZ 800 kuna, to je sukus ovog prijedloga”, ustvrdio je Goran Beus Richembergh (Klub GLAS-a) u saborskoj raspravi o nacionalnoj naknadi za starije osobe.
Znakovitim je ocijenio trenutak u kojem se donosi taj zakon budući da je još 2017. odlučeno za taj institut, a ništa se nije napravilo ni 2018. i 2019.
„…nego se sad ide i to u hitnom postupku, očito se manipulira i tempira u predizborne svrhe, da se javnosti predstavi neposredno prije parlamentarnih izbora. … Tako se kupuju glasovi od ljudi koji su društveno marginalizirani, u pravilu nemaju obrazovanje, staža, žive na selu”, ustvrdio je Beus Richembergh.
Slično misli i Gordan Maras (Klub SDP-a), koji je rekao da se zakon mogao donijeti prije tri godine, kad je Hrvatska ostvarivala rast, a predlaže se sada, kad se očekuje veliki pad gospodarstva. „Jedina svrha su izbori i predizborna kampanja”, smatra Maras.
„Nacionala naknada nije ni socijalna pomoć ni i mirovina, već hibrid osmišljen za potrebe izbore”, rekao je Ivan Lovrinović (PH) i dodao da HDZ „šarenim balonima” privlači glasove.
Silvano Hrelja (Klub HSU-a, Snage i Nove politike) sve je nazvao „velikodušni predizbornim izljevom ogromne ljubavi HDZ-a najsiromašnijim građanima starijima od 65 s malo novaca i s odgodom”, a Mirando Mrsić (Klub HSS-a i Demokrata ) „grubom trgovinom glasačima i prodavanjem šarene laži”.
Ante Babić (HDZ) istaknuo je da to nije od danas ili ovog tjedana, već je prije obećano programom HDZ-a. „Ništa se ne taji, sve je javno i transparentno, ono što smo obećali, to i činimo”, istaknuo je.
„Je li zakon predizborni ili nije, to je podredno, bitno je da se građanima starije dobi olakša život”, poručio je Branko Bačić (HDZ).
Branka Juričev-Martinčev (HDZ) je istaknula kako se nacionalnom naknadom uvodi jedno novo pravo kojim se poboljšava kvaliteta života starijih od 65 godina koji nisu tijekom radnog vijeka uspjeli osigurati prihod za starost, a nemaju ni drugih prihoda.
Zastupnici su kritizirali i što u zakonu o nacionalnoj naknadi nije predviđen imovinski, nego samo dohodovni cenzus, upozoravajući na moguće manipulacije. Imovinskim cenzusom, poručuju, izbjeglo bi se da vlasnici nekretnina ostvaruju nacionalnu naknadu koja je u biti socijalno davanje.
Milanka Opačić (Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti) predložila je da nacionalna naknada umjesto 800 kuna iznosi 920 kuna.
Spomenutu naknadu iduće će godine dobiti gotovo 20 tisuća građana starijih od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u Hrvatskoj ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno.
„Nacionalna naknada institut je usmjeren na povećanje kvalitete života starijih osoba, na taj im način omogućavamo prihod u starosti za zadovoljene osnovnih životnih potreba, sukladno mogućnostima države“, istaknuo je ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović.
Iznio je računicu po kojoj će država za tu namjenu u 2021. trebati isplatiti 132 milijuna kuna za oko 19.700 korisnika, a godinu kasnije 181 milijuna za oko 21.500 korisnika.
Žene u ruralnim područjima, jedna su od ciljanih skupina, kazao je ministar, objašnjavajući da se zakon donosi po hitnom postupku kako bi se osigurale pretpostavke da njegova primjena krene 1. siječnja 2021.