Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Plenković: Radimo na aplikaciji za praćenje oboljelih od koronavirusa

13.05.2020. 14:10


Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da prema dogovoru država članica EU-a Hrvatska već tjednima radi na aplikaciji za praćenje oboljelih od koronavirusa, a jedna od tvrtki koja radi na tome je i APIS, pritom istaknuvši da će se u potpunosti štititi privatnost građana.
"Nove tehnologije omogućuju puno više nego što je to bilo bez njih. Hrvatska u ovom trenutku radi na aplikaciji, dakle tehnički stručnjaci koje smo za to zadužili. Kada to bude gotovo, mi ćemo vas obavijestiti", rekao je Plenković novinarima uoči užeg kabineta Vlade.
Vezano za raspuštanje Sabora, za što se neslužbeno priča da bi se moglo dogoditi idućeg tjedna u ponedjeljak ili petak, rekao je kako ne zna o čemu se priča, ali će sutra na sastanku parlamentarne većine razgovarati i o tome.
Ponovio je kako je Hrvatska dobro vodila bitku protiv koronavirusa, javnozdravstvena slika je izrazito dobra i nema elementa koji ne bi dao za pravo za nastavak s otpuštanjem restriktivnih mjera i reaktivacije gospodarstva.
"Sada smo u situaciji da, pogotovo s aspekta HDZ-a, ključne stranke u Vladi, procijenimo s našim parterima kada je trenutak da idemo po novo većinsko povjerenje birača i nakon toga s obnovljenim mandatom rješavamo probleme", poručio je Plenković.
Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa ide u javnu proceduru
Vezano za zakon o obnovi Zagreba, najavio je da će nacrt zakona danas popodne ili sutra prije sjednice Vlade krenuti u javnu raspravu u dogovoru svih resora koji su sudjelovali, kao i u dogovoru s Gradom Zagrebom i predstavnicima brojnih udruga i struka.
"Naš je cilj da zakon, s obzirom na njegov značaj, prođe ozbiljnu i cjelovitu javnu raspravu i kroz nju budemo otvoreni za sugestije koje mogu poboljšati njegov sadržaj", rekao je. 
Ponovio je da će se uz to kroz rebalans proračuna osigurali ukupno 141 milijun kuna, svim građanima čije su zgrade i kuće nastradale omogućit će se do 20.000 kuna za sanaciju, dok će onima koji su trenutno izvan svojih stanova, a nemaju drugu nekretninu, osigurati plaćanje najamnine.
Također rade na pripremi zahtjeva za sredstva putem Europskog fonda solidarnosti, koji će Hrvatskoj omogućiti dodatne financijske kapacitete.
"Potres s tolikim brojem stradalih zgrada i objekata zahtijeva cjelovit pristup. Želimo da zakoni koje donosimo budu kvalitetni i da budu okvir za djelovanje na dugi rok, a ne da se u kratkom roku donose zakoni koji možda ne bi bili dovoljno dobri. Zato smo u dogovoru s gradonačelnikom Bandićem odlučili ići u proceduru", poručio je Plenković.
Upitan nije li se moglo brže s tim zakonom kad su neke druge, poput "Lex Agrokor", brže napravili, odgovorio je kako smatra da su napravili kvalitetan proces konzultacija, da se u tom zakonu jako moraju osloniti na različite tehničke struke, ali i još nije bilo potresa ovakvih razmjera.
"Želimo biti sigurni da svi zainteresirani građani daju svoj doprinos, ne samo političke stranke i saborski zastupnici", istaknuo je premijer.