Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PROSVJED NA TRGU Tražit ćemo da Ministarstvo uprave ispita legalnost sjednice

13.05.2020. 10:32


Virtualnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra jutros su bojkotirali vijećnici SDP-a, Akcije mladih, Mosta i nezavisni vijećnik Kristijan Kovačević. Umjesto sa sjednice, javnosti su se obratili s Narodnog trga pojašnjavajući zašto su se odlučili na ovakav potez, ali i najavili da će ispitati – legalnost ove sjednice!
SDP-ova vijećnica Danijela Vukoša kazala je kako sjednicu gradskog vijeća protestiraju i bojkotiraju sjednicu "jer HDZ sa svojim partnerima radi imitaciju demokracije":
– Na dnevnom je redu 21 točka, a od toga će se na virtualnoj sjednici raspravljati samo o četiri točke mjera za pomoć našim sugrađanima i sugrađankama pogođenima ovom krizom. Rade škole i vrtići, Stožer je otvorio i dječja igrališta, uskoro i teretane, kazališta, kina, automat klubove i kladionice, te ne vidimo razlog zašto mi gradski vijećnici ne možemo slobodno i demokratski nastupati u Gradskom vijeću. Smatramo da virtualnom sjednicom ne možemo postići kvalitetu demokratske rasprave. Jesmo za virtualnu sjednicu, ali za profesionalce, ne i za gradske vijećnice i vijećnike koji trebaju raspravljati i kritizirati rad Gradskog vijeća. Bojkotiramo ovu sjednicu upravo zato što HDZ sa svojim koalicijskim partnerima koristi COVID-19 da bi umanjio naša demokratska prava, a sve pod egidom solidarnosti – naglasila je Vukoša.
Nezavisni gradski vijećnik s liste Mosta, Mladen Malta, obrazlagao je o mjerama za ublažavanje štetnih posljedica uzrokovanih pandemijom na području obrtništva:
 


Maćehinski odnos Grada
 
– Dana 16. ožujka poslali smo dopis Gradu predlažući mjere koje bi mogle pomoći obrtnicima i kojima bi se obuhvatili svi poduzetnici. Odgovor nikad nismo dobili, tako da se zna koliko nas se uvažava. Grad je, kasnije kada se nije radilo, donio odluku o odgodi, a ne o oslobađanju plaćanja. Bilo je negodovanja i to su promijenili oslobađajući nas za to razdoblje. Istu stvar rade i za svibanj. Točka dnevnog reda je i jedna mjera o komunalnoj naknadi i prijedlogu da se smanji za 15 posto. Ja osobno mjesečno plaćam 512 kuna komunalne naknade i taj popust je meni 76 kuna, pa vi procijenite koliko je to. Grad se nekako maćehinski odnosi prema nama, a posebno pročelnik Korona koji, čim je došao s velikim iskustvom iz policijske i pravosudne službe, odmah ej ukinuo zimske mjere popusta. Grad u ovoj situaciji gleda samo sebe i nije svjestan trenutne situacije i posljedica koje će se dogoditi, i to posljedica za nas i za njih – kazao je Malta, najavljujući i inicijative nekih obrtnika o prestanku plaćanja obveza Gradu:
– Na žalost, nećemo biti u stanju sve to plaćati jer situacije je preozbiljna i Grad se treba postaviti partnerski, a njihovo je partnerstvo to da izbjegavaju govornicu kako bi uživo raspravili neke stvari. Obrtnici rade jako loše, u mojoj je trgovini promet tri dana zaredom nula kuna, veselim se što je jučer bilo 65 kuna. Poluotok ovisi o turizmu, a nema letova ni kruzera, što je jako zabrinjavajuće jer nemamo za koga raditi – poručuje Malta.
 


Ukinuli su i uskrsnice




SDP-ov gradski vijećnik Danijel Radeta pak smatra kako su mjere pomoći gospodarstvu i građanima "nikakve" te da je Zadar po tim mjerama najlošiji grad u Hrvatskoj:
– Najnovija prevara gradonačelnika Dukića je zapravo igra riječi, a to odgoda umjesto otpis, što je vidljivo i iz javnih površina i poslovnih prostora u gradu. Na žalost, ove pomoći obuhvaćaju jako mali broj ljudi i ne mogu pomoći širem građanstvu, što je trenutno jedan od najvećih problema. Vidjeli smo da je za cijelo vrijeme trajanja ove krize Grad redovno naplaćivao sve svoje komunalije, čistoću, vodu i ostalo i na niti nam jedan način nisu izišli u prilog građanima, čak su ukinuli i uskrsnice. Na razini Hrvatske ima dosta svijetlih primjera gdje su drugi gradovi, za razliku od Zadra, napravili puno, primjerice u Rijeci koja ima otpis svih davanja prema gradu kada su u pitanju javne površine, poslovni prostori, naplate parkinga i ostalo. Na tom tragu, i mi smo predložili više amandmana, međutim, svi su odbijeni – kazao je Radeta.
Vijećnik Akcije mladih, Kristijan Kotlar, napomenuo je kao je korona kriza "dobro došla vladajućima u njihovoj misiju ukidanja demokracije i osnovnih prava vijećnika i građana". Podsjetio je kako je posljednja sjednica na kojoj je postojala mogućnost postavljanja pitanja bila je u prosincu te kako ipak postoji razlika kada vijećnici pitanje mogu postaviti uživo:
– Vijećnica bi trebala biti prostorija demokracije, jednako kao što je Hrvatski sabor, a oni su ovo iskoristili da izbjegnu pitanja na Aktualnom satu – naglasio je Kotlar.
 


Rijeka i Split otpisali dugovanja


Nezavisni gradski vijećnik, Kristijan Kovačević, poručio je kako bi loše osjećao da danas šeta po gradu, pije kavu i ode na fitness ili u frizerski salon, a ne dođe na sjednicu Vijeća i bori se za građane:
– Nedavno smo imali priliku čuti izvješće gradonačelnika u kojem se govori kako je grad Zadar jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj i vjerujem da smo na to izrazito ponosni. Međutim, nije jasno kako je tako uspješan grad poput Zadra na začelju kolone kada je riječ o mjerama pomoći gospodarstvu grada, poduzetnicima i obrtnicima koji su jako važni i žila kucavica ovoga grada. Kao građanin i poduzetnik smatram da se je moglo puno bolje, neki su gradovi to pokazali. Rijeka i Split imaju oslobađanje od komunalne naknade, a Grad Zadar to nema. Ima samo tih 15 posto koji su zanemarivi i samo kozmetička mjera – poručio je Kovačević.
 


Nije promijenjen poslovnik


Da oporba neće stati samo na bojkotu sjednice i prosvjedu na Narodnom trgu kazuje i najava SDP-ova vijećnika Erola Gašija koji je kazao kako će od Ministarstva uprave tražiti očitovanje koliko je uopće legalna ova sjednica s obzirom na to da od početka korona krize nisu promijenili poslovnik da bi se ovakva sjednica uopće mogla održati:
– U poslovniku nemamo ni elektronsku ni sjednicu putem video zasjedanja, što bi značilo da je ovakav tip sjednice nelegalan. Da bi se u Europskom parlamentu održale ovakve sjednice morao bi se promijeniti čitav niz akata, što bi trajalo dva do tri tjedna. Kolege će dana glasovati o određenim točkama, a mi ne vidimo po kojem to poslovniku i statutu oni mogu glasovati i održavati ovakvu sjednicu. Stoga ćemo zatražiti mišljenje Ministarstva uprave – poručio je na kraju Gaši.
 


Radeta: Neka gradonačelnik kaže koliki su prihodi direktora TZ Grada


– Grad Zadar nema nimalo razumijevanja za one koji žive od svojega rada. Oni su za svoje plaće sigurni, stoga ovim putem, s obzirom da nema Aktualnog sata, pitam gradonačelnika neka nam kaže koliki su prihodi direktora Turističke zajednice Grada s obzirom da imam prilike čuti da oni mjesečno iznose preko 30.000 kuna – poručio je SDP-ov vijećnik Danijel Radeta.