Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Cicibanu sedamdesetak djece pod budnim okom odgojiteljica

13.05.2020. 18:41


U sklopu 3. faze popuštanja mjera zaštite od koronavirusa, kako doznajemo od nadležnog pročelnika Jose Nekića, u zadarske vrtiće krenulo je 481 dijete. U vrtić Radost krenulo je 95 djece, u vrtić Sunce 71 dijete, a 315 mališana krenulo je u vrtiće drugih osnivača.
Prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Sunce, Ane Dunatov, vrata je od ponedjeljka za male korisnike otvorio vrtić Ciciban u Veslačkoj ulici.
– Iako u svih devet područnih objekata našeg vrtića Sunce, u normalnim uvjetima imamo čak 650 djece u jutarnjem programu, sada je situacija nešto drugačija, pa smo otvorili samo područni vrtić Ciciban za koji imamo prijavljeno 71 dijete, dok je u najavi još osmero, istaknula je Dunatov, te je dodala kako za sada nema potrebe za otvaranjem drugih objekata.
 


Od 1. lipnja otvaraju i drugi vrtićki kapaciteti?


U Cicibanu je, kako objašnjava Dunatov, djeci i odgojiteljima sve pri ruci, te im najviše ide u prilog što je u ovom područnom vrtiću smještena centralna kuhinja.
– Na ovaj broj djece ostajemo u ovom objektu, i djeca su ovdje sigurna, jer iako je prijavljeno 71 dijete, dolaznost djece nije svakodnevna jer se dosta roditelja pridržava odredbe da se vrtić koristi onda kada nema drugog izbora, objasnila je ravnateljica Dunatov, te je najavila ukoliko ne bude promjena na gore da bi od 1. lipnja vrtić profunkcionirao u punom kapacitetu u svih devet objekata.
Djeca koja su se vratila u vrtić nakon popuštanja mjera, trebala su, kako objašnjava ravnateljica, laganu adaptaciju, koja je na svu sreću puno bezbolnija od one kada se dijete prvi put odvaja iz obitelji.
– Sreća je što djeca imaju svoje odgojitelje koji su im poznati od prije, tako da se lakše razbije taj neki vakuum koji je nastao u ovom razdoblju dok se djeca nisu viđala jer nije bilo vrtića, kazala je Ana Dunatov.
Ni distanca mališanima ne predstavlja problem, jer su djeca kad im se nešto objasni poslušnija od odraslih koji često puta znaju zanemariti pravila.
Ono na što vrijedni tim odgojitelja mora posebno paziti, to je da u vrtiću ne smije niti jedno dijete biti prehlađeno i ne smije imati nikakvie respiratorne probleme, jer se u protivnom, prema riječima ravnateljice, dijete mora vratiti roditelju.
 




U grupi sedam do osam djece


Što se tiče jela i spavanja, ni tu nema problema jer se u svakoj grupi nalazi sedmero do osmero djece koja su raspoređena po sobama koje su čak po 50 kvadratnih metara, tako da djeca imaju savršen razmak, koji je i veći od onoga koji je propisan. Međutim, u igri ako i dođe do bližeg kontakta, kako priča Dunatov, nema razloga za paniku, jer dijete bude odmah upozoreno.
– Kada se djeca igraju neke igre gradnje, ako dođe do približavanja, odgojitelj ih upozori tako da jedno dijete stane s jedne strane građevine dok drugo ode na suprotnu stranu, pojasnila je ravnateljica, te dodala kako nema razloga za bilo kakav strah jer i ako se djeca možda sretnu na manjoj udaljenosti od propisane, to nisu duga zadržavanja.
Ravnateljica Dunatov istaknula je kako je otvaranje vrtića s radnim vremenom od 6.30 sati do 22 sata izazvao pozitivnu reakciju kod roditelja koji su popuštanjem mjera počeli raditi, te da je roditeljima koji su se vratili na posao vrtić jedini izbor.
– Vrtić je potreba, pogotovo za one roditelje koji nemaju neke druge alternative, ni bake ni djedove, tako da je zaposlenom roditelju vrtić prvi izbor, zaključila je Dunatov.
Prema naputku epidemiološke službe djeca koja budu naknadno dolazila, za njih će se formirati posebna skupina kako novi mali korisnici ne bi ulazili u već postojeće skupine.