Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

VIJEĆE S 27 TOČAKA Virtualna prisega, dom za stare, tvornica otpada i mjere pomoći

13.05.2020. 18:37


Sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru ovog četvrtka zbog koronavirusa od kojeg je zaraženo 15 Biograđana, prvi put uopće održat će se elektronska sjednica, putem konferencijskog kanala, videokonferencijom Zoom Meeting. Svi vijećnici imaju temeljite upute za održavanje elektroničke sjednice. A kako u Gradskom vijeću od 15 vijećnika ima starijih i onih u trećoj životnoj dobi od čak 77 godina tek će se vidjeti kako će ta moderna tehnika funkcionirati.


Troje novih vijećnika
Sjednicu koja ima čak 27 točaka dnevnog reda na samom početku obilježit će virtualna prisega čak troje novih vijećnika: Suzane Tolić (HDZ), te Jurice Rudića i Filipa Rimca (Lista građana Antonio Rudić). U zadnjoj godini četverogodišnjeg mandata oni će zamijeniti Marka Jurića (HSU) te Antonija Rudića i Lea Zoricu koji je sedam godina gradski vijećnik.
Osniva se Dom za starije osobe »Sv. Ante« za pružanje socijalnih usluga starijim i teško bolesnim odraslim osobama. Jedna od djelatnosti je da će Grad Biograd u svojevrsnom hrvatskom pilot projektu umjesto djece skrbiti o njihovim roditeljima uz uvjet da im roditelji nakon smrti prepuste nekretninu ili nekretnine, kuću, stan, zemljište, prema stručnoj procijeni.
Osniva se i trgovačko društvo Jankolovica d.o.o. za zbrinjavanje otpada, sakupljanje, prijevoz, trgovanje, recikliranje građevinskog otpada, kompostiranje i drugo. A kako će lokalne jedinice s područja bivše Općine Biograd moći imati maksimalno 25 posto vlasništva, preostalih 75 posto bit će dionice i bit će na burzi što će biti prvi slučaj u Hrvatskoj za trgovačko društvo, odnosno za poduzeće za zbrinjavanje otpada.
Kupnja dionica podrazumijeva vlasništvo nad poduzećem Jankolovica d.o.o. koje je razmjerno broju dionica koje netko posjeduje. Vlasnici dionica između ostalog imaju pravo na odlučivanje na Glavnoj skupštini dioničara kao i pravo na dividendu.


Pomoć umirovljenicima bez dugovanja
U sklopu mjera za pomoć građanima i gospodarstvu na području Grada Biograda na Moru za pomoć pri prevladavanju krize uzrokovane epidemijom COVID-19 umirovljenicima s 500 kuna primanja dodijelit će se novčana pomoć u iznosu od 1.000 kuna. Umirovljenicima s primanjima od 500 do 1.000 kuna pomoć iznosi 750 kuna, a umirovljenicima s mirovinom od 1.000 do 1.500 kuna pomoć iznosi 500 kuna. Poput uskrsnice ili božićnice, ali uz vrlo važnu i ponekim umirovljenicima nepremostivu opasku, ne smiju biti dužni Gradu, Bošani i Komunalcu.
Pomoć u obliku podjele poklon paketa hrane na području Grada ide za ona kućanstva koja su u evidenciji Gradskog društva Crvenog križa. Korisnici stanova u vlasništvu Grada ako predaju zahtjev oslobodit će se troškova za najam stana.
Svi zakupci koji podnesu zahtjev oslobodit će se plaćanja zakupnine poslovnih prostora i korištenja javnih površina za terase u vlasništvu Grada Biograda od 19. ožujka 2020. godine do dana donošenja odluke kojom se dopušta ponovni rad od strane nadležnog tijela. A ako ove godine neće koristiti poslovne prostore i terase svi će se osloboditi plaćanja zakupnine, naravno uz podnošenje zahtjeva.
Obustavlja se i plaćanje spomeničke rente na gradskom području fizičkim i pravnim osobama za razdoblje od 27. ožujka 2020., a najduže do 30. lipnja 2020., izuzev dugovanja kojima prijeti zastara.




Veliki paket štednje
Odgađa se do daljnjeg izgradnja zida na plaži Soline i oko Parka šume Soline te rekonstrukcija ljetnog kina. Do daljnjeg se odgađa kapitalna pomoć – kupnja zgrade za strojarstvo Srednjoj školi Biograd, smanjuju se usluge izvanrednog i redovnog održavanja i uređenja nerazvrstanih cesta, odgađa se do daljnjeg kupnja zemljišta u vezi projekta aglomeracije, obustavlja se isplata sredstava namijenjenih za Biogradsko ljeto, organizaciju obljetnica i manifestacija do daljnjeg, odgađa se sanacija zgrade HNK Primorac, odgađa se proširenje Gradskog groblja te uređenje zida, odgađa se izgradnja tenis centra Kosa zapad, obustavlja se isplata političkim strankama.
Također, nalaže se Športskoj zajednici grada te zajednici amaterskih kulturnih, umjetničkih udruga grada Biograda da sukladno novonastaloj situaciji ograniče korištenje sredstava planiranih u proračunu za 2020. godine, te održavaju samo neophodne aktivnosti.
 


Dvije vrtićke cijene


Mjere pomoći se odnose i na oslobađanje roditelja u sudjelovanju u cijeni programa Dječjeg vrtića Biograd u razdoblju od 16. ožujka 2020. godine do ponovne uspostave rada (11. svibnja 2020). Nakon ponovne uspostave rada vrtića roditelji čija djeca sukladno preporukama nadležnog tijela neće pohađati program vrtića plaćat će 50 posto manji iznos za čuvanje mjesta u vrtiću, a za djecu koja pohađaju vrtić roditelji plaćaju 100 posto.
 


Zabranjena nova zapošljavanja i ugovori o djelu


Zabranjuje se novo zapošljavanje te prijem službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme, te se zabranjuje sklapanje novih ugovora o djelu osim ako za to postoji opravdani i obrazloženi razlog, a u tom slučaju je potrebno dobiti prethodnu suglasnost gradonačelnika.