VIRTUALNA SJEDNICA Privremeno obustavljeno izvršavanje Proračuna za 2020. godinu zbog pandemije Covidom - 19

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Gradsko vijeće Zadra zasjedalo putem videokonferencije
S obzirom na izostanak oporbenih vijećnika aktualni sat, koji se zna protegnuti na dva sata, trajao je tek 15-ak minuta jer je bilo samo dva pitanja. Postavili su ih HDZ-ovi vijećnici Elvira Sterle i Dario Nakić
Screenshot/Zadarski list
Vrančić, Dukić, Nakić i Nekić na virtualnoj sjednici Vijeća

Gradsko vijeće održalo je jutros 26. sjednicu, prvu virtualnu sjednica putem videokonferencije, nakon što je krajem ožujka održana elektronska sjednica. Gradonačelnik Branko Dukić i predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić javljali su se tako iz svojih ureda, pojedini vijećnici iz Male ili Velike vijećnice, a neki iz svojih domova te se tako kroz jutro odvila sjednica koja je bila specifična i po tome što nije bilo članova oporbe, koji su prosvjedovali protiv odluke da se sjednica provede putem videokonferencije.
​Unatoč nesudjelovanju oporbe vijeće je imalo kvorum te su krenuli s radom i jednoglasno prihvatili dnevni red. Također, aktualni sat, tijekom kojega su najaktivniji upravo oporbeni vijećnici i koji se znao rastegnuti na aktualno prijepodne, jutros je trajao tek 15-ak minuta jer je bilo samo dva pitanja.
Elvira Sterle je tako pitala ima li kakvih informacijama s novim popuštanjem dosadašnjih mjera. Također zanimalo ju je jesu li plaže spremne za početak sezone.

Očekujemo dolazak turista

- Zahvalio bih gradskom i županijskom civilnom stožeru koji su sve odradili na visini zadatka. Mjere popuštaju, ali smo svi i dalje pozvani na oprez. Građani se i dalje drže pripisanih mjera. Sad očekujemo dolazak turista i ako se budemo sigurno ponašali prije će gosti doći do nas. Moramo se ponašati odgovorno, ali moramo biti i solidarni, rekao je gradonačelnik Dukić.
Ante Babić, šef gradskog Stožera civilne zaštite naglasio je kako su tijekom ovog razdoblja održali osam sjednica te su provodili nadzor donošenih odluka Nacionalnog stožera, među kojima i nadzor te kontrolu stanja u gradu.
- Tijekom ovog vremena imali smo preko četiri tisuće mjera nadzora te smo izrazili oko 400 upozorenja i to najčešće zbog nedržanja socijalne distance. U 48 dana koliko su se izdavale propusnice izdano je njih 14.933. Što će biti dalje ne možemo znati, moramo i dalje biti na oprezu. Ovim putem uz čestitku građanima pozivam na oprez jer virus nije nestao, moramo se i dalje paziti, zaključio je Babić.
​Na drugo pitanje o uređenju plaža odgovorio je Robertino Dujela, pročelnik UO za komunalne djelatnosti, a pod čijom je nadležnosti uređenje plaža.
- Tijekom ovog vremena nisu stali radovi na uređenju plaža. Jedan dio njih je spreman, uredili smo tako kupalište kod Marexa, nadohranili smo postojeće plaže, a dio plaže Kolovara prema nekadašnjem Hitchu uredit ćemo poslije ljeta. Osim toga, trenutačno su u tijeku i radovi na obalnom pojasu u Diklu, rekao je Robertino Dujela.

U ponedjeljak nastava nije počela

Drugo pitanje postavio je Dario Nakić kojega je zanimala organizacija života u okolnosti koje imamo te rad škola.
​Joso Nekić, pročelnik UO za obrazovanje i školstvo odgovorio je na ovo pitanje pojasnivši kako je u anketama za vrtiće prijavljeno 550 djece, ali prvoga je dana došlo 480 djece, od čega 95 u Radost, 71 u Suncu i ostali u vrtiće ostalih osnivača. Što se tiče odlaska u škole, u anketama je bio prijavljen dolazak 100 djece, ali došlo je njih 80, od kojih je njih 24 učenika u produženom boravku, rekao je Nekić. Dodao je kako je u školama nešto iznad dva posto učenika, a vrtićima je 15 posto djece. - Preporuke Zavoda navele su da ovo nije početak nastave, te se navodi da djeca koja nemaju drugog izbora mogu doći u školu.Što se tiče drugih koraka, zadarske su škole i vrtići spremne za njih te čekaju upute, naglasio je pročelnik..
Prešlo se potom na dnevni red u kojem su sve 22 točke usvojene jednoglasno i bez dugih rasprava.
Gradsko vijeće dalo je suglasnost Odvodnji da se zaduži za kredit od 4,5 milijuna eura na deset godina za projekt Aglomeracije Zadar- Petrčane, ali i za druge projekte.

Odvodnja se zadužila za 40 milijuna kuna

Grgo Peronja, direktor Odvodnje pojasnio je kako će se zadužiti za oko 40 milijuna kuna, kako bi mogli nesmetano plaćati sve račune tijekom ove investicije.
Elvira Sterle je upitala hoće li se projektom obuhvatiti nekoliko kvartovskih džepova u kojima još uvijek nema sustava odvodnje.
- Ovi džepovi nisu u ovom iznosu, ali ćemo ih rješavati sukladno izdavanju građevinske dozvola iz redovitih sredstava. Nisu mogli biti dio projekta jer je projekt prošao proceduru još 2016. godine, rekao je Peronja.
Odlučivalo se i o donošenju Urbanističkog plana uređenja groblja Ploča čime se, kako je pojasnio Darko Kasap, pročelnik UO za graditeljstvo, stvaraju uvjeti za proširenje i uređenje tog mjesnog groblja.
I sljedećih nekoliko točaka bilo je u domeni ovog odjela, pa je tako usvojen i prijedlog Odluke o utvrđenju statusa nerazvrstane ceste - javnog dobra u općoj uporabi pod nazivom – Ulica Sirac omogućeno je da se u tom dijelu Varoši, odmah uz OŠ Petra Preradovića, uredi i napravi parking za stanare Poluotoka. Isto je napravljeno i na Poljani Dragutina Domjanića.
Vijećnici su za kraj usvojili i obavijest o donošenju Odluke o usvajanju mjera privremene obustave izvršavanja Proračuna Grada Zadra za 2020. godinu. Ovu odluku pojasnili su promjenom situacije u gospodarstvu zbog pandemije Covidom- 19, a zbog čega su smanjeni prihodi Grada Zadra.
- Također, i zbog mjera pomoći gospodarstvu te zbog uravnoteženja proračunske potrošnje ograničava se korištenje sredstava uključujući i financijske planove proračunskih sredstava, zadužuju se gradska tijela i svi korisnici proračuna da se ograniče sredstva za 2020, rekao je Ivan Mijolović, pročelnik UO za financije dodajući kako će Odluka na snazi biti 45 dana, a nakon tog vremena dužni su napraviti rebalans proračuna.

 

Izmjene i dopune DPU-a zone Višnjika

Na sjednici je usvojen i prijedlog Odluke o izradi III. Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja zone centralnih funkcija "Višnjik".
- Lani početkom srpnja tvrtka BOXKOR iz Zagreba uputila upit oko izmjena UPU-a Višnjik. Naime, riječ je o zgradi nekadašnjeg Voxa, a koju su oni kupili. Ta bi zgrada i dalje ostala u poslovnoj namjeni, ali će se redefinirati sadržaje. Također, potrebno je redefinirati promet u mirovanju te prometna rješenja na tom dijelu grada, rekao je Kasap.
​Također, jednoglasno je usvojen prijedlog Odluke o izradi IV. Izmjena i dopuna DPU turističkog naselja Punta Skala i zone stanovanja, a kojega je predložila tvrtka Falkensteiner. U pojašnjenju stoji kako bi se planom trebalo omogućiti kvalitetnije funkcioniranje turističkog naselja te redizajnirati njegov dio kako bio se zadovoljili novi trendovi u turizmu.
​Izvan snage je stavljen DPU industrijsko-skladišno-servisne zone "Autocentar". Kasap je pojasnio kako je ovaj plan na snazi već 20 godina te je konzumirano gotovo 80 posto plana. Prema njegovim riječima, stavljanjem izvan snage plana omogućio bi se razvoj 20-ak posto plana koji nije realiziran.

 

Nema novca za uređenje parka Radosti

Točke 18. i 19. bile su rezervirane za ravnateljice vrtićkih ustanova Radost i Sunce čije su Larisa Pavlović Petani te Ana Dunatov iznijele programe rada te brojne projekte u kojima su vrtići sudjelovali. Nakon njih izvješće je iznijela i Vesna Penjalov, ravnateljica Dječjeg vrtića "Latica". Zadnji na redu je bio Jurica Dilber, ravnatelj ustanove Zadarski sport koji je također prezentirao brojne projekte i događanja koja su organizirali. Na vijećničko pitanje zašto još nije uređen nekadašnji park Radost rekao je kako nemaju dovoljno novca.

 

Grad nastavlja pomagati gospodarstvo i građane

Gradski vijećnici jednoglasno su izglasali djelomično oslobađanje plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta za travanj, svibanj i lipanj te oslobađanje plaćanja zakupa na javnim površinama za svibanj, te su odlučili o odgodi plaćanja za lipanj i srpanj. Također su usvojili prijedlog kojim se oslobađa i odgađa plaćanje zakupnina zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu grada Zadra. Svi zakupci se oslobađaju plaćanja zakupnine za svibanj, a odgađa se dospijeće plaćanja za lipanj i srpanj za 31. srpnja.
- Ovo je jedna od ekonomskih mjera kojima pomažemo najugroženijim djelatnostima. Mjera je zamišljena kao zaštita radnih mjesta i ovim smo dali obol kako bi sačuvali djelatnosti, a time i radna mjesta unutar tih djelatnosti pojasnio je Tomislav Korona, pročelnik UO za uspravljanje gradskom imovinom naglasivši kako su mjere donesene u suradnji i konzultacijama s gospodarskom i obrtničkom komorom te cehovima.
Vijećnici su također jednoglasno usvojili prijedlog o privremenom oslobađanju od plaćanja najamnine za socijalne i/ili zaštićene najmoprimce u stanovima u vlasništvu Grada Zadra. Oni su ovom odlukom oslobođeni plaćanja najamnine za travanj, svibanj i lipanj.
Gradonačelnik Branko Dukić osvrnuo se na ove četiri točke te je naglasio kako će Grad pratiti sve potrebe i socijalne potrebe i gospodarske faktore koji su bitni za djelovanje grada te u skladu sa svojim realnim mogućnostima stajati iza gospodarstvenika, obrtnika i socijalno ugroženih skupina.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno