Državni tajnik Josip Bilaver sutra u Zadru i Privlaci potpisuje ugovore vrijedne gotovo 72 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Novi autobusi za javni gradski prijevoz u Zadru i produbljenje Privlačkog gaza
Grad Zadar, a time i Zadarska županija oduvijek su bile sjecište važnih prometnih pravaca o čemu govore trenutačna i planirana ulaganja kroz projekte Ministarstva mora, prometa i infrastrukture
Uvijek imamo podršku u projektima važnim za razvoj Zadra - Branko Dukić i Josip Bilaver

Sutra se u Zadru i Privlaci potpisuju važni ugovori za unapređenje javnog gradskog prijevoza u Zadru te sporazum za koordinaciju aktivnosti i financiranja dugoočekivanog projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza.
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver prvo će u gradskoj upravi Grada Zadra zajedno s direktorom poduzeća Liburnija potpisati ugovor vrijedan gotovo 50 milijuna kuna kojim će se financirati nabava 21 novog autobusa za javni gradski prijevoz u Zadru. Radi se o europskom projektu kroz koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već nabavilo 25 novih autobusa koji su isporučeni u rujnu 2019. godine.

Unaprjeđenje kvalitete javnog prijevoza

Poduzeće Liburnija je, kao i većina javnog gradskih prijevoznika u Hrvatskoj, suočena s problemom zastarjelosti dijela voznog parka, odnosno sa starošću i velikim brojem prijeđenih kilometara dijela autobusa, zbog čega je Ministarstvo i pokrenulo ovaj važan projekt obnove voznog parka kroz koji je u proteklom razdoblju nabavilo više od 200 novih autobusa u devet gradova diljem Hrvatske. Novi autobusi zadovoljavaju Euro VI normu ispušnih plinova, a s njima će se zamijeniti preostali dio zastarjelog voznog parka koji značajno zagađuje okoliš. Nova vozila, osim što će pozitivno utjecati na smanjenje ispušnih plinova i zagađenje okoliša će zasigurno pridonijeti podizanju i unaprjeđenju kvalitete javnog prijevoza u Zadru i okolici.
Ovaj projekt je, kao i prethodni ugovori za nabavku autobusa, najvećim dijelom financiran iz europskih sredstava gdje se čak 85% prihvatljivih troškova financira iz Kohezijskog fonda, odnosno čak 33,5 milijuna kuna.
Nakon Zadra, državni tajnik Josip Bilaver će u Privlaci potpisati Aneks Sporazuma kojim će se urediti međusobni odnosi za realizaciju projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza. Podsjetimo, nakon što je krajem je 2018. godine zaključen Sporazum o realizaciji radova proširenja i produbljenja a potom je Plovput krajem 2019. godine raspisao postupak javne nabave, ali je zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, koje su u međuvremenu nastupile, postupak javne nabave poništen.

Projekt vrijedan skoro 22 milijuna kuna

U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, Plovput će ponoviti natječaj u ovoj godini, s predviđenim rokom izvođenja radova od dvije godine. Kao preduvjet pokretanja novoga postupka javne nabave, državni tajnik Bilaver će potpisati Aneks Sporazuma kojim će se detaljnije urediti međusobni odnosi Ministarstva, Plovputa te Zadarske županije i gravitirajućih općina vezani uz koordinaciju aktivnosti, financiranje i realizaciju izvođenja radova na ovom projektu. Cijeli projekt je vrijedan gotovo 22 milijuna kuna (s PDV-om) a najvažniji cilj koji će se postići produbljenjem i proširenjem Privlačkog kanala je skraćenje plovidbe za 11 nautičkih milja i povećanje sigurnosti plovidbe što će zasigurno utjecati na obogaćivanje turističke ponude Zadarske županije, bilo da se radi o nautičkom turizmu ili putovanjima manjih turističkih brodova.
Dodatna korist jest što će se iskopani kameni materijal moći iskoristiti na gradilištima luka i lučica na području Općina Vir i Privlaka, dok bi se iskopani pijesak koristio za dohranu plaža, prvenstveno na području Općina Vir i Privlaka, a alternativno na području grada Nina i općine Vrsi.

Ekologizacija infrastrukture Zračne luke Zadar

Grad Zadar, a time i Zadarska županija oduvijek su bile sjecište važnih prometnih pravaca o čemu govore trenutačna i planirana ulaganja kroz projekte Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U prilog važnosti realizacije svih navedenih projekta govori i činjenica da je Ministarstvo usmjereno na daljnja ulaganja u projekte prometne infrastrukture Zadarske županije nacionalnim sredstvima i sredstvima EU fondova. Tako su pored nabave novih autobusa trenutačno u provedbi su projekti poput Izgradnje trajektne luke Tkon, Rekonstrukcija Liburnske obale, kao i mnogi drugi projekti u području cestovne infrastrukture. Također, u pripremi su i projekti za daljnje ulaganja u razvoj i modernizaciju lučke infrastrukture namijenjene povezivanju otoka u Zadarskoj županiji, poput luke Sali na Dugom otoku, luke Vrgada na otoku Vrgada, te u trajektnoj luci Biograd.
Osim toga, planira se i početak projekta ekologizacije infrastrukture Zračne luke Zadar, a u tijeku je i izrada dokumentacije za buduću uspostavu željezničkog prometa između grada Zadra, luke Gaženica i zračne luke Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika brat123
Znate li da pored članka treba jasno navesti kada se radi o PROMOTIVNOM MATERIJALU? Ili ne morate ako ste javno glasilo HDZa? Ne radujemo se, znamo da ništa od tih silnih milijuna za koje se potpisuju hrpe ugovora pred izbore. Znamo što možemo obrisati s tim ugovorima ako isti ostanu na vlasti.