Dukić: U narednom mandatu planiramo novi dom za starije osobe u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarski gradonačelnik o podizanju standarda građana treće dobi
Mjere za iduće razdoblje uključuju kapitalni projekt izgradnje novog doma za starije osobe na području Zadra koji će pružati cjelovitu skrb svojim korisnicima. Otvorili smo tu priču s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ušli u program i vjerujem kako ćemo iz europskih sredstava napraviti toliko potrebni dom za starije, istaknuo je Dukić
Zadarski gradonačelnik najavljuje nikad veći paket mjera za zadarske umirovljenike

Epidemija ne samo da nije zaustavila velike projekte, već je u zadnjoj godini mandata u Zadru aktivno gotovo 1,5 milijardi kuna investicija. Grad Zadar među prvima je prepoznao važnost i potencijal EU fondova, a samo u ovome mandatu povukli smo 1,86 milijardi kuna. Istim tempom sa spremnim novim projektima želimo nastaviti i dalje, sve kako bismo dodatno podignuli standard života naših sugrađana, poručuje Branko Dukić, gradonačelnik Zadra koji se natječe za još jedan mandat.

Potpora Ministarstva

- Fokusirani smo na mlade, ali jednako brinemo i o starijim sugrađanima koji zaslužuju dostojanstveno proživjeti starost i uživati u mirovini i raznim aktivnostima u svom gradu. Zadar i Zadrani uvijek su bili solidarani. Grad misli na svoje sugrađane, a posebno na one kojima je pomoć najpotrebnija. Zato ćemo nastaviti stvarati uvjete za poboljšanje kvalitete života starijim i nemoćnim osobama, kao i činiti sve da zaštitimo standard najugroženijih članova u društvu, rekao je Dukić.
Uz sve što je do sada napravljeno, kaže, u narednim godinama planiraju nikad veći paket mjera za zadarske umirovljenike, pogotovo one koji imaju mirovine manje od prosjeka. Postoji potreba za smještajnim kapacitetima u domovima za starije koja će i dalje rasti, unatoč relativno povoljnoj demografskoj slici koju Zadar ima u odnosu na dobar dio ostataka Hrvatske. Plan je i u ovom slučaju iskoristiti europska sredstva iz EU perspektive 2021. - 2027. za sufinanciranje izgradnje novog doma za starije.
- Mjere za iduće razdoblje uključuju kapitalni projekt izgradnje novog doma za starije osobe na području Zadra koji će pružati cjelovitu skrb svojim korisnicima. Otvorili smo tu priču s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ušli u program i vjerujem kako ćemo iz europskih sredstava napraviti toliko potrebni dom za starije u Zadru. U idućem četverogodišnjem razdoblju želimo povećati kapacitete u domovima za starije, bilo kroz izgradnju na gradskim zemljištima gdje imamo dvije predložene lokacije, bilo kroz partnerstvo s državom, ali i privatnim investitorima, rekao je Dukić.
Prema riječima Marije Pletikose, državne tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, procjenjuje se da oko pet posto stanovništva starijeg od 65 godina treba smještaj u domovima, a Zadar još nije na kapacitetu za smještaj od tri posto, pa je gradnja novih domova nužna.
- I u iduće četiri godine nastavljamo ulaganja kojima ćemo podići razinu standarda socijalnih politika i brinuti za potrebe svih stanovnika Zadra. U planu je osnivanje Centra za starije u okviru kojega će se uz razvoj izvaninstitucijskih usluga izgraditi dom za starije osobe za smještaj korisnika koji koristeći usluge više ne mogu živjeti sami. Pri svim koracima u realizaciji ovog projekta imat će moju i potporu Ministarstva. Želim pomoći stvoriti takve uvjete u svom Zadru u koji ću se jednom vratiti i kao 80-godišnja baka uživati u nizu socijalnih usluga i aktivnosti koje će mi biti dostupne, kazala je Pletikosa.

Dva dnevna boravka za umirovljenike i starije osobe

Isto tako, treba spomenuti i uređenje dvaju dnevnih boravaka za umirovljenike i starije osobe koji su planirani na području grada. Uskladit će se cenzusi s porastom mirovina za sve oblike potpore starijim osobama (uskrsnice, javni prijevoz) te osigurati starijim sugrađanima financijska dostupnost kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Kroz program sufinanciranja institucija i udruga građana s područja socijalne skrbi ojačat će se i proširiti mreža socijalnih usluga na području grada, poput halo pomoći, njege u kući i drugih.
Na tom putu, ističe Dukić, od velike će pomoći biti i nikad jača ekipa koju Zadar ima u Zagrebu, koji nisu zaboravili odakle dolaze i s kojima su redovito u kontaktu oko realizacije projekata sufinanciranih nacionalnim i sredstvima EU, pa tako i onih projekata koji se tiču umirovljenika i čiju potporu imaju.
- Baš kao za sve ostale, tako i za naše umirovljenike iznimno je važno da u Zadru mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu skrb, a preko 100 milijuna kuna uloženo je u taj segment u protekle četiri godine. Nova zadarska Poliklinika, zajedno s rekonstruiranim bolničkim odjelima i novom dnevnom bolnicom te ulaganjima u najnoviju opremu, među kojima se posebno izdvaja linearni akcelerator, kao i ulaganjima u stručni bolnički kadar, put su prema uspostavi novog Kliničkog bolničkog centra u Zadru, istaknuo je Dukić dodajući kako će građani imati visoku razinu zdravstvene skrbi.
- Nastavkom ulaganja u bolničke odjele i suvremenu medicinsku opremu, uz skori završetak izgradnje Odjela dnevne bolnice OB Zadar u kojem će biti smješten linearni akcelerator, zadarski zdravstveni sustav omogućit će potpuno i kvalitetno pružanje zdravstvene skrbi lokalnom stanovništvu. Ostvarenjem takvog zdravstvenog sustava, zadarski pacijenti morat će liječničku skrb izvan Zadra tražiti tek u iznimnim slučajevima.
Svi ovi, ali i brojni drugi projekti koji su predstavljeni u programu i koji se planiraju realizirati u naredne četiri godine, garantiraju sigurnost i dostojanstven život naših najstarijih, zaključio je Dukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno