Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gradska knjižnica Biograd preselila u novi, veliki prostor

13.05.2021. 09:09


Gradska knjižnica Biograd na Moru koja je osnovana 1963. godine ima knjižnički fond od preko 50 tisuća knjiga i 1.200 članova preselila se iz skučenog u novi i veliki prostor Pučkog otvorenog učilišta. Obred blagoslova je predvodio don Ivan Jordan, župni upravitelj župe Sv. Stošije.
– Kultura donosi osjećaj pripadnosti i samopouzdanja i stoga sam iznimno ponosna i zahvalna što je naš gradonačelnik prepoznao važnost stvaranja i postojanja pouzdane ustanove, koja će svim našim građanima pružiti svoje usluge, i i sigurna sam, postati mjesto ugode, druženja, okupljanja, kulturnog uzdizanja, učenja i boravka, između ostalog, rekla je vidno ponosna i uzbuđena Tihana Jurišić, ravnateljica knjižnice.


Uloženo 20 milijuna kuna
Na dugogodišnjoj obnovi i rekonstrukciji Pučkog otvorenog učilišta Biograd na Moru završeni su radovi na 11. od ukupno predviđenih 13. faza radova. Dosad je ukupno uloženo oko 20 milijuna kuna, od čega pet milijuna kuna izdvojilo Ministarstvo kulture, a Grad Biograd 15 milijuna kuna.
– Nakon 12 godina s ponosom i izuzetnim zadovoljstvom mogu kazati da smo pred ostvarenjem svih snova o kultnoj biogradskoj ustanovi, započela stvarnost. Knjižnica, mjesto poticanja čitalačke i informacijske pismenosti, dobit će svoje mjesto u dosadašnjem prostoru. Naime, istočni dio zgrade će se srušiti i iz temelja nanovo izgraditi, naglasio je Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.
U Pučko otvoreno učilište, u već interijerom opremljeni prostor uselit će se Veleučilište Baltazar i novoosnovani studij gastronomije i turizma Veleučilišta Baltazar.
– Trinaesta, zadnja faza radova se odnosi na toliko željenu novu kino dvoranu, a radovi će uslijediti čim se zatvori financijska konstrukcija te se ishode sve potrebne dozvole i zatvori. Naime, mijenjali smo projekt te će multimedijalna dvorana biti namijenjena i za kino i za kazalište, ističe Knez.


Knjiga će živjeti vječno
Osim predsjednika Gradskog vijeća Tončija Šangulina, dogradonačelnika Marijana Stopfera, pročelnice Drine Bešenić, ravnatelja gradskih ustanova i škola, bivše ravnateljice Jelke Sipine, izaslanstva Gradske knjižnice Zadar, svečanom otvaranju nazočio je i zadarski župan Božidar Longin sa suradnicima.
– Veseli me što smo danas ovdje kako bismo pozdravili useljenje Gradske knjižnice u nove prostore u kojem će svoju ulogu narodne knjižnice moći ispunjavati u potpunosti. Novi prostori znače i nove sadržaje, a vjerujem i veći broj korisnika.
Živimo u vremenu kada, pojavom novih izvora znanja i spoznaja, mnogi strahuju za sudbinu knjige. Kada knjiga stanuje u lijepim i otvorenim prostorima poput ovoga, mislim da takav strah nije opravdan, zaključio je Božidar Longin.