Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izložba Staklene periske kiparice Zvonimire Karavida

13.05.2021. 08:22


Ciklus radova staklenih skulptura »Periske« recentni je opus kiparice nastao kao dio autoričina osobnog identiteta, njezine povezanosti s morem, životom u njemu i oko njega. Svojevrsni je hommage najvećim školjkašima Jadranskoga mora kojima prijeti, gotovo pa i potpuno, izumiranje. Inspiracija morem i njegovom prozirnošću razlogom je zašto je staklo njen primarni materijal. Opusom teži minimalizmu i esencijalizmu modelacije uz dopuštanje složene igre svjetlosnih prodora. Njezini su radovi prozračnih, čistih linija, lišeni svakoga suvišnog detalja, promišljene studije iz minimalizma u kojima je ipak ostavljen prostor za zaigranost, vedrinu, boje, estetsko iskustvo otvarajući time mogućnost za zanimljivu interakciju sa svjetlom, svojevrsno modeliranje svjetlosti u staklu. Ovisno o izvoru svjetla i načinu gledanja, iz prozirnih, gotovo nevidljivih suptilnih skulptura, pretvaraju se u skulpture koje hipnotički plijene pozornost i privlače gledatelje na studiozno promatranje. Proces izrade skulptura kiparica doživljava kao svojevrstan dijalog s materijalom. Izvodi ih staklenom fuzijom, odnosno slijeganjem jednoslojnog prozorskog stakla pod visokim temperaturama do 800 stupnjeva. Djela Zvonimire Karavida na suptilan nas način pozivaju na promišljanje i pokušaj razumijevanja prirode i našeg osobnog doživljaja i odnosa prema njoj.
Zvonimira Karavida rođena je 1991. godine u Zadru. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2016. godine. Od završetka studija do danas kontinuirano se bavi kiparstvom, a ponajviše istraživanjem medija stakla u kojem je ostvarila i nekoliko izložbi. Živi i radi u Zadru. Njezini se radovi mogu naći u privatnim kolekcijama.
S obzirom na epidemiološke mjere, službenog otvorenja neće biti nego će na dan otvorenja posjetitelji moći razgledati izložbu od 12 do 18 sati. Izložba će biti otvorena do 15. rujna 2021.