Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na zadarskim cestama uskoro još 10 novih kamera

13.05.2021. 11:40


Na javni natječaj za postavljanje nadzornih kamera na deset prometnica u gradu pristigla je jedna ponuda i to od riječke tvrke NEROline koja je prošle godine postavila i prve tri takve kamere u Zadru.
Kako kaže Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, povjerenstvo za provedbu javne nabave potvrdilo je da je jedino pristigla ponuda tvrtke NEROline te je u tijeku pregled i ocjena ponude.
– Ukoliko Povjerenstvo donese pozitivnu odluku, slijedi potpisivanje ugovora te pristupanje njegovoj realizaciji. Kamerama će biti pokriveni dijelovi grada na kojima su se po analizi događala najveća prekoračenja brzine, govori Dujela.
Unatrag mjesec dana raspisana je javna nabava za postavljanjem kamera na još deset lokacija na kojima je potrebno usporiti vozače i to u ulicama braće Miroslava i Janka Perice, Benka Benkovića, Hrvatskog sabora, Antuna Gustava Matoša, Bregdetti, Borka Šarlije Kese, na Putu Bokanjca, u Splitskoj ulici, na Benkovačkoj cesti te u Crnome.
– Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra još je koncem 2019. godine planirao proračunska sredstava za postavljanje kamera za nadzor brzine na gradskim prometnicama. Inicijativa je nastala u komunikaciji i kvalitetnoj suradnji s Policijskom upravom zadarskom. Još početkom 2020. godine dali smo izraditi elaborat koji će biti sastavni dio natječajne dokumentacije. Nakon dobivene suglasnosti Ministarstva unutarnjih poslova na elaborat, koncem prošle godine unatoč problemima uzrokovanim COVID pandemijom realizirali smo kamere na prve tri lokacije u Ulici Ante Starčevića, na Putu Vrela i Obali kneza Trpimira, govori Dujela.
Postavljanje tih triju kamera je stajalo 336 tisuća kuna, a po završenoj javnoj nabavi vidjet će se koliko će stajati postavljanje preostalih kamera.
Zadar je jedan od prvih gradova koji je započeo s ovakvim načinom prevencije brzine, prekršaja, a samim time i prometnih nesreća, a to postaje sve češća praksa i drugdje.