Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pomoć u kući, nova općinska zgrada, katastar, cesta kroz Graviće

13.05.2021. 11:48


Priča o ravnokotarskoj Škabrnji, priča je o opstojnosti, simbolu stradanja, patnje i ponosa, ali i priča o prosperitetnoj budućnosti.
– Započeo je projekt »Širenje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga« koji je od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dobio dva milijuna kuna, točnije 1.987.910,40 kuna nepovratnih sredstava, kazala je Irena Škara, koordinatorica projektnih aktivnosti.
Projekt traje 24 mjeseca, do travnja 2023., i u tom vremenskom razdoblju za 30 osoba iz Škabrnje i Prkosa starije životne dobi od plus 65 godina omogućeno je pružanje podrške i izvaninstitucionalne socijalne usluge.


Pomoć u kući zaposlila 7 osoba
– U sklopu projekta kupit će se kombi s osam sjedala, zaposlio se pet osoba, tri žene za pomoć u kući, vozač i socijalni mentor, plus dvije osobe iz općinske uprave. Riječ je o koordinatorici projekta i financijskoj asistentici, koje će sljedeće dvije godine umjesto iz općinskog proračuna osobni dohodak dobivati iz projekta, naglasila je Škara.
Zaposlenice za potporu i pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama su: Venka Župan, Dragica Ivković i Neda Ivković. Šime Ražov je vozač zadužen za uslugu prijevoza starih i nemoćnih osoba, djece i mladih s problemima u ponašanju. Ivana Škara je stručna suradnica za pružanje savjetovanja i pomaganja, Marija Pavičić Bilaver je financijska asistentica, a Irena Škara koordinatorica projekta.
– Općina Škabrnja je nepovratnih 1.987.910,40 kuna dobila nakon provedenog natječajnog postupka, odabira projekata i prve Odluke o financiranju 15 projekata u ukupnoj vrijednosti od 27.904.605,79 kuna, naglašava Škara.


Stečaj dviju tvrtki, zgradu radi TIM
Nakon nepredviđenih okolnosti zbog stečaja dviju tvrtki koje su radile na izgradnji zgrade Općine Škabrnja s memorijalnim centrom, spomen sobom s imenima poginulih branitelja i civila Škabrnje, u tijeku su radovi u završnoj fazi.
– Radovi su u vrijednosti od 600.000 kuna koje nam je osiguralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ministrice Nataše Tramišak, u kojem je državni tajnik Šime Erlić iz Zadra, rekao je Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja (Škabrnja, Prkos).
Radovi su bili zastali, kaže on, zbog stečaja zadarske građevinske tvrtke Ploter. Nastavljeni su s tvrtkom Jedinstvo d.o.o. iz Krapine koja je izvodila armirano-betonske radove, a potom je radove izvodila tvrtka Projekt inženjeringa d.o.o. iz Požege, koja je također završila u stečaju.
– Nažalost nismo imali sreće, ali to je napokon iza nas. Na javnom natječaju za izvođenje radova izabrana je građevinska tvrtka TIM d.o.o. direktora Tomislava Odžakovića. Napokon sve ide predviđenim planom rada, naglasio je Bubnjar.




Uloženo 4,2 milijuna kuna
Zgrada se radi po projektu višestruko nagrađivanih, poznatih zadarskih arhitekata Igora Pedišića i Ive Letilović iz arhitektonskog ureda AB Forum.
– Dosad je u izgradnju uloženo oko 3,6 milijuna kuna te će s ovim radovima ukupna ulaganja biti oko 4,2 milijuna kuna što su omogućili Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo branitelja i Općina Škabrnja. Do otvaranja zgrade nakon završetka ovih radova preostaje nam još interijer, istaknuo je Bubnjar.
U prizemlju zgrade bit će društvene prostorije površine 85 m2 i prostor za udrugu branitelja 75 m2. Na katu zgrade općinski uredi zauzet će 152 m2, a komunikacije 31 m2.
– Za memorijalno spomen obilježje na južnom kraju zgrade površine od 53 m2 koje je namijenjeno za odavanje počasti i paljenje svijeća, u čast poginulim mještanima i braniteljima, treba nam još od 250.000 do 300.000 kuna, kazao je Bubnjar.


Rekonstrukcija županijske ceste
Započela je rekonstrukcija županijske ceste od Škara preko Vlačine, uz ŠC Vlačine i buduću stambenu zonu te kroz istočni dio Prkosa sa spojem na Ulicu dr. Franje Tuđmana, glavnu cestu Škabrnja – Prkos. Radove izvodi Županijska uprava za ceste ravnatelja Branka Kutije. Rekonstrukcija ceste je značajna za sigurnost svih sudionika u prometu. Bit će to cesta poput obnovljenih cesta u Zemuniku Gornjem, Gorici, Sikovu i drugdje, poručio je Nediljko Bubnjar.


Javni uvid katastarskih podataka
Obavještavaju se nositelji prava na katastarskim česticama i ostale zainteresirane stranke koje u vlasništvu imaju nekretninu da je u općinskoj zgradi započelo izlaganje na javni uvid katastarskih podataka prikupljenih katastarskom izmjerom s paralelnom obnovom zemljišne knjige za katastarsku općinu Škabrnja. Sve će trajati do dvije godine, a radno vrijeme je srijedom i četvrtkom od 8 do 13 sati uz prethodnu najavu putem telefona, obavijestio je Bubnjar.