U prvoj potrazi sudjeluju učenici zadarskih gimnazija Vladimir Nazor i Franjo Petrić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U SKLOPU FESTIVALA ZNANOSTI KREĆE „POTRAGA NA ZADARSKOM MURAJU“
Organizatori su Ured za znanost, projekte i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru, Grad Zadar - Upravni odjel za kulturu i šport Grada Zadra, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Udruga Mala filozofija i Muzej antičkog stakla.
U potrazi će sudjelovat četrdesetak učenika iz gimnazije Franje Petrića i Vladimira Nazora

Nacionalna manifestacija Festival znanosti održava se ovog tjedna, od 10. do 15. svibnja 2021. u brojnim hrvatskim gradovima, a program bogat brojnim aktivnostima povezuje zajednička tema: popularizacija znanosti.

Jedan od programa koji se u sklopu Festivala provodi na zadarskom području bavi se popularizacijom zadarskih gradskih bedema, koji su prije četiri godine ušli na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Aktivnost nazvana 'Potraga na zadarskom Muraju: tajne skrivenih pisama' osmišljena je na bazi igre poznate kao treasure hunt, odnosno potraga za blagom, no koncept je obogaćen mnoštvom informacija o političkom i društvenom stanju u Zadru u vrijeme gradnje fortifikacija.

Cilj aktivnosti 'Potraga na zadarskom Muraju: tajne skrivenih pisama' je educirati mlade o povijesti izgradnje zadarskog obrambenog sustava nastalog za vrijeme mletačke uprave nad Zadrom u 16. i 17. stoljeću. Aktivnost je zamišljena kao edukacijska staza koja se proteže od utvrde Forte i gradskih vrata, preko zidina, bastiona i unutarnjih prostora bedema.

Igra koristi elemente narativnog poučavanja kroz pisma, te prostornog istraživanja uz pomoć karte. Kombiniraju se elementi klasične potrage za blagom s logičkim zadacima, mozgalicama i šifriranim porukama. Pisma koja će sudionici pronalaziti putem i morati pažljivo iščitati da bi se pronašli sljedeći trag, potpisuju osobe važne za izgradnju bedema te značajne povijesne ličnosti iz života Zadra 16. stoljeća.

Sama radnja smještena je u 1570. godinu, netom nakon dovršenja utvrde Forte te sjevernog plašta zidina i bastiona, okrenutih gradskoj luci. Upravo ovaj potez zidina očuvan je do danas, a na dijelu ovog poteza uređena je i nova gradska šetnica (Bedemi zadarskih pobuna). Osim pisama na lokacijama uzduž obrambenog sustava, sudionici će pronalaziti i dijelove povijesne

karte koja ilustrira izgled Zadra 1570. nastale na temelju povijesne karte koja se danas čuva u Austrijskom državnom arhivu u Beču.

U provedbi aktivnosti u petak, 14. svibnja 2021. sudjelovat će četrdesetak učenika iz gimnazije Franje Petrića i Vladimira Nazora. Oni će u grupama od 5 ili 6 članova pratiti tragove locirane na relevantnim točkama za temu, a koje će biti postavljene unutar parametra staze. Svi sudionici započinju priču s iste početne točke, a cilj je obaviti sve zadatke u najkraćem mogućem vremenu, skupiti sve tragove, riješiti zadatke i otkriti sve lokacije.

Svrha igre je na imerzivan i interaktivan način razviti svijest o važnosti zadarske kulturne baštine kod učenika, te dodatno potaknuti razvoj kritičkog mišljenja, kao i induktivnog i logičkog zaključivanja.

Potreba za edukacijom zadarskih učenika o važnosti UNESCO – ove zaštite ovog lokaliteta te potrebi njegovog očuvanja i valorizacije jedan je od glavnih poticaja za osmišljavanje ovakvog načina učenja: direktno na lokalitetu, kroz istraživanje i vlastiti angažman i timski rad.

Organizatori ove aktivnosti su: Ured za znanost, projekte i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru, Grad Zadar - Upravni odjel za kulturu i šport Grada Zadra, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Udruga Mala filozofija te Muzej antičkog stakla. Autori koncepta igre 'Potraga na zadarskom Muraju: tajne skrivenih pisama' te pratećih materijala: pisama, zagonetki i grafičkih rješenja su Zrinka Brkan Klarin, Katarina Batur, Anamarija Eterović Borzić, Filipa Jurković Pešić i Antonio Kovačević. Autori koncepta su osobe stručne na polju povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, turizma i edukacije. Nagrade najuspješnijim učenicima osigurali su Parapark Escape Room Zadar, Palačinka bar Slatka tajna te Muzej antičkog stakla Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno