Zadarska predstava odabrana između 16 najboljih u cijeloj Hrvatskoj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
‘Tko je ubio mog oca’ na 29. Festivalu glumca
Drama plus danas otvara 29. Festival glumca, koji se od 13. do 21. svibnja 2022. održava u Vinkovcima, Županji, Vukovaru, Osijeku, Iloku i Otoku
Press
Ulogu u monodrami tumači Marko Kasalo

Drama plus danas otvara 29. Festival glumca, koji se od 13. do 21. svibnja 2022. održava u Vinkovcima, Županji, Vukovaru, Osijeku, Iloku i Otoku, dramskom predstavom »Tko je ubio mog oca« autora Édouarda Louisa u režiji Vinka Radovčića i izvedbi glumca Marka Kasala. Selektor festivala Davor Svedružić odabrao je zadarsku predstavu među 16 najboljih produkcija u cijeloj Hrvatskoj.
Predstava donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, otprije poznatom iz prvijenca Édouarda Louisa, autobiografskog romana »Raskrstimo s Eddyjem«, kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde, postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh. Édouard Louis (rođen 1992.) vraća se u djetinjstvo i mladost da bi se pomirio s ocem i ispričao njegovu priču, jasno upirući prstom u krivce mnogih nepravdi koje su zadesile njegova oca pa tako i cijelu njegovu obitelj. On je rođen u okolini u kojoj su nasilje, a pogotovo ono muškaraca nad ženama svakodnevna i vrlo normalna, čak i očekivana pojava, u okolini koja tolerira i podrazumijeva alkoholizam, siromaštvo kao datost i koja ne vidi svrhu u obrazovanju. Jer, izlaza nema, a prelazak na višu stepenicu je teško, gotovo nemoguće ostvariti, premda je sam Édouard pokazao da je itekako moguće i to upravo pomoću obrazovanja. Kakvo je to društveno prihvaćeno ponašanje i osjećanje kada govorimo o »rodnim odijelima«, seksualnoj orijentaciji koja je svakako osobna datost pojedinca, koji u našem, kao i Louisovom kontekstu, mora svoje privatne bitke voditi u javnom prostoru? To se sve rekonstruira u ovoj monodrami u režiji Vinka Radovčića u kojoj igra Marko Kasalo.
Autobiografski roman »Tko je ubio mog oca« Édouarda Louisa objavljen je 2018. godine, a hrvatski prijevod Zlatka Wurzberga u nakladi nakladnika OceanMore objavljen je 2020. godine te je ovo prvo postavljanje tog teksta na hrvatskim pozornicama.

O predstavi

Predstava se izvodi uz dobivena autorska prava The Wylie Agency (UK) LTD iz Londona. Redatelj predstave je Vinko Radovčić, prijevod: Zlatko Wurzberg, nakladnik: Naklada OceanMore, dramaturginja: Antonela Tošić, scenograf: Luka Lang, kostimografkinja: Anita Goreta, odabir glazbe: Vinko Radovčić, oblikovatelj svjetla: Frane Papić, oblikovatelj tona: Mate Petričević, izrada rekvizita: Ljiljana Surać, inspicijent i kreativni producent: Domagoj Lindinger, igra: Marko Kasalo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)