Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čestitke i nagrade najuspješnijima osnovcima Smiljevca

Autor:

12.06.2009. 22:00
Čestitke i nagrade najuspješnijima osnovcima Smiljevca

Foto: Vedran SITNICA



Imajući u vidu da jedna škola u Hrvatskoj u prosjeku broji 18 do 20 razrednih odjela, broj od 55 odjela u našoj školi znatno odskače od prosjeka. No, ipak, nadamo se brzoj izgradnji još jedne osnovne škole u Crvenim kućama, tako da bi za dvije godine naša škola trebala raditi u jednoj smjeni, kazao je Bernardo Kotlar


Svečanost u povodu obilježavanja Dana škole, koja je ujedno bila i idealna prilika za čestitanje i nagrađivanje talentiranih učenika, onih koji su postigli zapažene rezultate na natjecanjima, održana je jučer u školskom predvorju OŠ Smiljevac.
Zahvaljujući školskom zboru i orkestru, pod vodstvom Nine Bušić i Davorke Vukić, profesirica glazbene kulture, jučerašnji je događaj poprimio okvire prave svečane manifestacije.
Škola u Crvenim kućama
Na samom početku okupljenim učenicima te njihovim profesorima i ponosnim roditeljima prigodnim se riječima obratio Bernardo Kotlar, ravnatelj OŠ Smiljevac. Ravnatelj je ovom prilikom posebne pozdrave uputio nazočnim predstavnicima Općine Poličnik, čiji učenici, točnije učenici 5.,6.,7. i 8. razreda iz Briševa i Murvice također pohađaju OŠ Smiljevac, Radu Šimičevića, dugogodišnjeg bivšeg pedagoga ove škole, te don Mladena Kačana, župnika župe Sv. Ante Padovanski.
Naglasio je također nekoliko važnijih podataka vezanih za rad ove zadarske škole, istaknuvši tako da školu trenutačno pohađa 1.416 učenika, podijeljenih u čak 55 razrednih odjela.
– Imajući u vidu da jedna škola u Hrvatskoj u prosjeku broji 18 do 20 razrednih odjela, broj od 55 odjela u našoj školi znatno odskače od prosjeka. No, ipak, nadamo se brzoj izgradnji još jedne osnovne škole u Crvenim kućama, tako da bi za dvije godine naša škola trebala raditi u jednoj smjeni, kazao je ravnatelj, istaknuvši potom nekoliko važnih kapitalnih ulaganja kojima je prostor škole znatno osvježen, postavši još ugodnijim ambijentom za rad i učenje, a koji su ostvareni zahvaljujući financijskoj podršci Grada Zadra i Općine Poličnik i to u iznosu od 840 tisuća kuna.
 Čak 120 sudionika natjecanja
– U protekloj je školskoj godini čak 120 učenika sudjelovalo na natjecanjima Zajednice tehničke kulture, od čega je njih troje doseglo regionalnu razinu natjecanja. Pohvalio bih i školski zbor koji je sudjelovao na smotri pjevačkih zborova, ali i rad školske knjižnice, gdje bih istaknuo posjet književnika Tomislava Marijana Bilosnića te organizaciju natjecanja u kvaliteti čitanja, kazao je Kotlar, zahvalivši se naposljetku svim svojim suradnicima, djelatnicima škole koji se neumorno trude kako bi ovo mjesto pretvorili u ugodnu sredinu.
Nakon glazbenog dijela u sklopu kojega su dvije male pjevačice, uz pratnju školskog zbora i orkestra, prisutne prvo oduševile izvedbom pjesme “Morska vila”, a potom i pjesmom “Il treno per Genova”, uslijedilo je svečano uručenje nagrada učenicima i mentorima, koji su na natjecanjima postigli zavidne rezultate.
Među ovim učenicima koji su svoje ime, kao i ime svoje škole, proslavili prvo na gradskom natjecanju te ga zatim ponijeli diljem župnanije, a potom i regije, jučerašnja je zvijezda ipak bio Danijel Paleka, učenik petog razreda. Razlog tome je njegova izvanredna spretnost s brojkama, zahvaljujući kojoj je Danijel sa svojom mentoricom profesoricom Jasminkom Vukošom prvo stao na tron na gradskom natjecanju, a potom je prvo mjesto osvojio i na županijskom, čime se plasirao i na regionalnu razinu natjecanja, odakle je također otišao kao prvak.
Da mu prirodoslovlje jednostavno leži, Danijel je dokazao okušavši se i na natjecanju iz informatike na kojemu je, uz pomoć mentorice profesorice Marine Kulaš osvojio sve što se dalo osvojiti, zauzevši prva mjesta prvo na gradskom, a potom i na županijskom i regionalnom natjecanju.
Nakon čestitanja i uručenja nagrade školski zbor i orkestar svoje su goste ispratili setom najljepših pjesama o gradu Zadru.


 NAGRAĐENI UČENICI OŠ SMILJEVAC




Iz matematike je na natjecanjima zasjalo četvero učenika, hrvatski je jezik “branilo” njih dvoje, dok je na natjecanjima iz informatike zablistalo njih sedmero. Za osvojena visoka mjesta iz vjeronaučne olimpijade na jučerašnjoj je svečanosti nagrađeno četvero učenika, a nagrade nisu izmaknule ni malim sportašima.
Tako je za osvojeno drugo mjesto na županijskom natjecanju te peto mjesto na regionalnom, prvo nagrađeno troje stolnotenisača, potom šestero dječaka koji su na natjecanju u krosu osvojili prvo mjesto na županijskom natjecanju i četvrto na poluzavršnom natjecanju u krosu i pet djevojčica koji su na istom natjecanju osvojili 2. mjesto na župnanijskom i poluzavršnom natjecanju. Nagrađeno je također i 13 odbojkaša koje je prvo mjesto na gradskom natjecanju dovelo do četvrtog mjesta na regionalnom natjecanju. Nagradu su dobile i tri djevojčice koje su na natjecanju u šahu osvojile prvo mjesto na županijskom i peto mjesto u Dalmaciji.