Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Obitelj – osnova pravilnog društvenog razvoja

Autor: Dragana Glavočić

12.06.2009. 22:00
Obitelj – osnova pravilnog društvenog razvoja

Foto: Adam VIDAS



Tatjana Dobošić ukazala je na nedostatak komunikacije između roditelja i djece, a upravo je projekt Najklinci Hrvatske taj koji roditeljima i djeci kroz različite razine natjecanja omogućuje da se kroz nekoliko dana intenzivnog druženja bolje upoznaju


Turističko naselje Zelena punta od 11. do 14. lipnja domaćin je finalnog natjecanja Najklinci Hrvatske koje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Na ovogodišnjem devetom po redu natjecanju na državnoj razini sudjeluje ukupno 15 natjecatelja iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Senjsko-ličke, Zadarske, Istarske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije.
U natjecanju sudjeluju djeca u dobi od pet do devet godina zajedno sa svojim roditeljima.
Kreativnost i maštovitost
Riječ je o jedinstvenom, edukativnom projektu zasnovan na principima koji su osnova odgoja i obrazovanja izvannastavnih aktivnosti djece od pet do devet godina. Uz poštovanje svih prava djeteta iz temeljnih načela Konvencije o pravima djeteta čl. 2. 13. 17. 31. 32. i 36. želi se najbolje postupati s djecom. Isto tako, ovo natjecanje promiče odgoj za ravnopravnost spolova i na taj način je u skladu s Nacionalnom politikom za promicanje ravnopravnosti spolova u RH. Kao takav registriran je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. U okviru projekta ugrađene su i neke zadaće koje se bave roditeljima – obitelji kao osnove pravilnog društvenog razvoja svake države.
Od regionalnih-županijskih natjecanja do finala u popratnom programu sudjeluju i djeca koja svoje slobodno vrijeme provode korisno, rabeći svoju energiju za ples, pjevanje, sviranje, razne sportske vještine, tako da opet najbolji svoju vještinu prezentiraju na samoj finalnoj završnici. Kao popratni sadržaji organiziraju se radionice, likovne, glazbene, tekstovne, gdje do izražaja dolazi kreativnost i maštovitost. Animacija roditelja u pratnji svoje djece je vrlo važan element ovog projekta.
Razgovor sa psiholozima Udruge Najklinci Hrvatske, zamjena mjesta roditelja i djece, gdje djeca preuzimaju ulogu odraslih, a roditelji pokazuju svoje talente koje možda u kućnom okruženju nemaju vremena pokazati. Sve je to usmjereno razmjeni iskustva u oba smjera i poticanju komunikacije, igre i druženja u obitelji.
Pomoći onima koji nemaju
Humani aspekt i učenje o tome kako pomoći onima koji nemaju, kraj je svake godišnje manifestacije.
Nakoliko riječi o finalnom natjecanju rekli su nam organizatori – Tatjana i Rajko Dobošić iz Udruge Najklinci Hrvatske.
– Sve je započelo prije dvadeset godina kad smo krenuli s projektom Najklinceza Hrvatske. Naime, primijetili smo da u Hrvatskoj ne postoje projekti koji imaju edukativan karakter, a koji je posebno okrenut prema vrijednosti obitelji, kao matične luke svakog čovjeka, kazao je Rajko Dobošić.
Animacija i interakcija roditelja i djece isprepliću se kroz natjecanje te je tako za roditelje organizirana radionica sa psihologom “Ostat ću zauvijek dijete”.
Tatjana Dobošić ukazala je na nedostatak komunikacije između roditelja i djece, a upravo je projekt Najklinci Hrvatske taj koji roditeljima i djeci kroz različite razine natjecanja omogućuje da se kroz nekoliko dana intenzivnog druženja bolje upoznaju.
– Sudjelovanjem na ovakvom natjecanju roditelji vide vlastitu djecu u sasvim drukčijoj sredini od one svakidašnje. Naime, dok su oni na svojim radnim mjestima njihovo dijete boravi u vrtiću tako da roditelji nikad nisu vidjeli svoje dijete kako se ponaša u većoj grupi djece, dodala je Dobošić.
U subotu s početkom u 21.15 sati je finalna večer natjecanja koje će se održati na trgu u Kukljici.