Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Radnike prijavljivao kao volontere?

Autor: Suzana Bandić

12.06.2009. 22:00
Radnike prijavljivao kao volontere?

Foto: Filip BRALA



Vlasnik elitnog hotela “President” na Puntamici nakon niza odgođenih rasprava u petak je sjeo na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru gdje mu se sudi zbog kaznenog djela povrede prava na rad


Zdravko Barbaroša (57), zadarski ugostitelj s prebivalištem u Zagrebu, u javnosti poznatiji kao vlasnik elitnog hotela “President” na Puntamici, u petak je nakon niza odgoda, sjeo na optuženičku klupu Općinskog suda gdje mu je započelo suđenje zbog kaznenog djela povrede prava na rad.
Međutim, Barbaroša je na jučerašnjoj raspravi rekao kako se ne osjeća krivim za djelo koje mu se stavlja na teret te je iznio svoju obranu, a sudu je priložio i materijalne dokaze kojima pobija navode optužnog akta.
Njemu se, naime, stavlja na teret da je svoje zaposlenike, dok su u njegovu hotelu “President” radili kao recepcioneri, prijavljivao na ugovor o volontiranju te da im nije prijavio, a niti plaćao zdravstveno osiguranje za to vremensko razdoblje.
Na taj im je način, prema optužnici, uskratio pravo na zaradu i zdravstveno osiguranje.
Međutim, Barbaroša je to zanijekao te je kao dokaz za svoju tvrdnju sudu predao platne liste i prijavu zdravstvenog osiguranja na ime Nenada Arambašića za razdoblje od 1. veljače do 1. listopada, a koje se inače spominje u optužnom prijedlogu kao sporno.
Zastupnik optužbe, Ivica Škara postavio je potom Barbaroši nekoliko pitanja koja su se odnosila na radno vrijeme, satnicu, Arambašićevog mentora te certifikat o položenom stručnom ispitu.
– Neću odgovarati na takva provokativna pitanja. Usavršavao se uz mene kao poslodavca i moje ljude koje sam ja za to imenovao. Znam da je stručni ispit polagao, ali nije mi jasno zašto i po kojem zakonskom propisu bih ja sada trebao imati taj njegov certifikat – odgovorio je Barbaroša.
Žustro se raspravljalo i oko iznosa plaće koju je isplaćivao Arambašiću.
Barbaroša je decidirano ustvrdio kako nije riječ o plaći već naknadi za prijevoz, hranu i odjeću. No, sutkinja Zlata Smojver Kanjer spornim je našla i radno vrijeme. Naime, na platnim listama koje je Barbaroša priložio naveden je iznos od oko 2.300 kuna i puna satnica što u tom slučaju isključuje volonterski rad i naknadu troškova iz Barbarošinih navoda.
Inače, na jučerašnjoj glavnoj raspravi, Nenad Arambašić se nije pojavio, ali je Sudu poslao opširno pismo u kojemu navodi kako trenutačno živi i radi u inozemstvu te da stoga nije u mogućnosti doći na raspravu. Osim toga, Arambašić je pojasnio kako se on zapravo ne osjeća oštećenim u ovom slučaju te je sud molio da ga izostavi iz postupka. Kao razlog svemu, on navodi kako je protiv svih vrsta nasilja i grubosti, pa bi mu i sam dolazak na sudsko ročište bio stresan i bolan.
Suđenje se nastavlja.