Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tragovima hodočasnika i grofova Draškovića

Autor: Velimir Brkić

12.06.2009. 22:00
Tragovima hodočasnika i grofova Draškovića

Foto: Velimir BRKIĆ



Sunčan dan i dobar vodič omogućili su prijepodnevno razgledavanje Marije Bistrice, unutrašnjosti bazilike s čudotvornim kipom Majke Božje Bistričke te brežuljak Kalvarija s postajama jednog od najljepših križnih putova, koja je svaka za sebe vrijedno umjetničko djelo poznatih hrvatskih kipara


Članovi i prijatelji KUD-a “Kanica” iz Briševa bili su na jednodnevnom izletu u Hrvatskom zagorju. Osim ugodnog druženja i obnove vjere, cilj izleta je bio i vidjeti umjetničku stranu marijanskih svetišta te posjetiti jedan je od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj – dvorac Trakošćan.
U rano jutro dupkom pun autobus iz Briševa krenuo je prema pitomoj dolini Hrvatskog zagorja u Mariju Bistricu, u kojoj hrvatski narod s posebnim žarom štuje lik Majke Božje i odavna je s ljubavlju naziva kraljicom Hrvata.
Hodočasnici su razdragana srca upravljali svoju jutarnju molitvu Ocu, koji ih je povezao u srdačnom druženju. Svatko je nosio svoje želje, potrebe i zahvale i čula se pjesma.
Sunčan dan i dobar vodič omogućili su prijepodnevno razgledavanje Marije Bistrice, unutrašnjosti bazilike s čudotvornim kipom Majke Božje Bistričke te brežuljak Kalvarija s postajama jednog od najljepših križnih putova, koja je svaka za sebe vrijedno umjetničko djelo poznatih hrvatskih kipara. Odozgo se pruža prekrasan pogled na svetište, crkvu na otvorenom – Karmel Majke Božje Bistričke, na mjesto i njegovu pitomu okolinu.
Pobožnost Križnog puta bijaše hod mnoštva za Isusom patnikom, kojemu su Briševljani prikazivali sve što jesu i za što žive. Bijaše to životni križni put u kojemu su obuhvaćene namjere i potrebe svih životnih dobi, teškoće različitih zvanja i zanimanja, a nošene su i preporuke onih koji nisu mogli sudjelovati u hodočašću.
Štovanje Majke Božje Bistričke počinje u 15. stoljeću kada tamni kip Gospe postaje poznat po svojim čudotvornim moćima. Svetište je poprište najvećih i najvažnijih crkvenih slavlja, a svake ga godine posjećuje između 500 i 800 tisuća hodočasnika.
Nakon ručka zajedno s vodičem posjećen je i dvorac Trakošćan. Gotovo četiri stoljeća povijest Trakošćana vezana je uz obitelj Drašković pa su Trakošćan i Draškovići postali gotovo sinonim. Posjet Trakošćanu vratit će nas u srednjovjekovnu romantičarsku, vojničku i obrambenu prošlost dvorca, ali i slavnoj obitelji Drašković, uz opjevane Zrinske, najznačajnijim hrvatskim plemenitašima, koji su osim svojih junačkih djela, ostavili neprocjenjivu baštinu cijelom hrvatskom narodu, a naročito Hrvatskom zagorju. Dvorac Trakošćan danas je zaštićen kao spomenik kulture najviše kategorije.
Prepuni dojmova i uspomena u kasnim večernjim satima vratili su se svojim domovima zahvalni za mogućnost druženja i opuštanja.