Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski slikari za štićenike Doma

Autor: Krešimir Bukvić

12.06.2009. 22:00
Zadarski slikari za štićenike Doma

Foto: Zvonko KUCELIN



Sigurnosni uvjeti rada u Domu nisu primjereni kao ni sam program rada koji već odavno ne ide u korak sa suvremenim tendencijama odgoja djece, istaknula je Vukman. Likovna kolonija bi stoga trebala biti dobrodošla financijska pomoć u realizaciji programa rada u Domu


Jedanaest slikara – Zita i Boris Švaljek, Silvijana i Matija Dražović, Josip Škerlj, Miho Baričević, Darko Jovanović, Igor Cikuša, Željko Mucko, Branimir Baričević i Irena Vasilj u petak ujutro otplovili su brodom Dolin na trodnevno krstarenje – likovnu koloniju, osmišljenu u svrhu prikupljanja pomoći za zadarski Dom za odgoj djece i mladeži. Spomenuti će umjetnici, kako nam je to rekla ravnateljica Doma Tatjana Vukman, trodnevno druženje iskoristiti radeći slike koje bi se u rujnu trebale naći na prodajnoj izložbi za Dom. Isplovljavanje veselog društva prigodno je obilježeno doručkom na kojem su se umjetnicima pridružili predstavnici medija, a tijekom kojeg su isti imali prilike informirati se o trenutačnoj situaciji u domu. Vukman je naglasila da je stanje zgrade loše, počevši od samog prostora koji je devastiran pa preko dotrajalih instalacija sve do klimatizacije koja nije riješena.
– Sigurnosni uvjeti rada u domu nisu primjereni kao ni sam program rada koji već odavno ne ide u korak sa suvremenim tendencijama odgoja djece, istaknula je Vukman.
Likovna kolonija bi stoga trebala biti dobrodošla financijska pomoć u realizaciji programa rada u Domu koji bi, kako Vukman dodaje, trebao biti realiziran na jedan potpuno drukčiji način.
– Trebalo bi napraviti potpunu reorganizaciju rada, djecu smjestiti u nekoliko manjih stambenih jedinica, po njih pet do šest u jednoj, kako se ne bi osjećala toliko getoizirana kao sada. Naš je plan nekoliko takvih prostora na više gradskih lokacija, naglašava Vukman.
Dakako, za realizaciju spomenutog trebat će mnogo više sredstava od planiranih s prodajne izložbe pa u domu razmatraju mogućnost i organiziranja velikog koncerta na Višnjiku na kojem bi nastupali neki od najpoznatijih hrvatskih izvođača. Poticaj za to uspješna je realizacija i koncerta klapi što su ih u veljači organizirali u HKK, no glavnu bi “ulogu” u cijeloj priči trebao imati ipak Grad i nadležno ministarstvo gdje su, kako nam je Vukman prenijela, suglasni s njihovim planovima.
Predviđeni rasporedtrodnevne likovne kolonije uključuje sidrenje u Vrgadi, na Kornatima i Dugom otoku, gdje bi se umjetnicima trebala pridružiti i djeca iz doma na zajedničkom izletu.