Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadrani prvi ocjenjivači ulja

Autor: Teuta Babajko Jamičić

12.06.2009. 22:00
Zadrani prvi ocjenjivači ulja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovakva izobrazba ocjenjivača za maslinovo ulje, iako još nije obvezna u Hrvatskoj, sukladna je propisima Europske unije te je kao takva svojevrsno ulaganje u budućnost


U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar održavaju se vođene degustacije djevičanskog maslinova ulja. Riječ je o završnom krugu izobrazbe ocjenjivača za maslinovo ulje u Zadarskoj županiji, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar i O.L.E.A. Pesaro koji se jučer i danas održava u Zadru.
U završnom krugu vođenih degustacija sudjeluje 20 polaznika iz različitih krajeva Zadarske županije, koji će, kako nam je pojasnio Petar Pedišić, viši stručni suradnik u Odjelu za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ribarstvo u HGK – Županijskoj komori Zadar, postati prvi ocjenjivači maslinova ulja u Hrvatskoj i to sukladno propisima Europske unije.
– HGK – Županijska komora Zadar zajedno i O.L.E.A. Pesaro organizatori su edukacije ocjenjivača za maslinovo ulje u Zadarskoj županiji, koja traje od travnja prošle godine. Izobrazba je krenula prvo s obveznim tečajem, nakon kojeg su uslijedile vođene degustacije. Jučer i danas u tijeku je završni krug izobrazbe čime će veći dio grupe steći potreban broj od 20 vođenih degustacija koje su potrebne za status službenog ocjenjivača maslinova ulja, govori Petar Pedišić, pojašnjavajući da je ovakva izobrazba ocjenjivača za maslinovo ulje, iako još nije obvezna u Hrvatskoj, sukladna propisima Europske unije te je kao takva svojevrsno ulaganje u budućnost.
Polaznici završnog kruga vođenih degustacija su maslinari, uljari, tvrtke i obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Zadarske županije, ukupno njih 20, koji će prvi u Hrvatskoj postati službeni ocjenivački maslinova ulja.
– Na programu su kušanja hrvatskih, talijanskih, španjolskih i grčkih ulja, testovi prepoznavanja mana te testovi uparivanja mana i uzoraka. Ovakva edukacija je neophodna kako bi ocjenjivači stekli što više iskustva i time sveli mogućnost krive procjene djevičanskog ulja na minimum, kaže Petar Pedišić.
S obzirom da u Hrvatskoj još nema propisa koji uređuju ovo područje, neophodno je osnovati registar ocjenjivača i propisati uvjete za upis u registar kako bi se stvorila cjelokupna baza podataka o ocjenjivačima maslinova ulja. Takav registar bio bi osnova za stvaranje panela u Hrvatskoj.