Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zmija napala 12-godišnjeg dječaka na Bilom brigu

Autor: Krešimir Bukvić

12.06.2009. 22:00
Zmija napala 12-godišnjeg dječaka na Bilom brigu


U Veterinarskoj stanici kažu kako je veći broj zmija oko obiteljskih kuća i zgrada ljeti sasvim normalan i da ih zmije ne zanimaju


Dvanaestogodišnji Ivan Dražević prije nekoliko dana na ulaznim vratima stana u kojem živi, u gradskom predjelu Bili brig, pronašao je 56 centimetara dugu zmiju. Dječak je opasnu životinju, vrste “mrava”, ne opazivši ju, prignječio ulaznim vratima. Zmija se, kako Draževići žive u prizemlju, uvukla u procjep između štoka (okvira vrata) i vrata, ni ne sluteći da će joj to biti zadnje obitavalište. Prignječena do pola, uspjela je smoći snage i slobodnom polovicom trupa pokušala dohvatiti šokiranog mališana, siktući prema njemu zadnjim atomima snage. Dramatična situacija preplašenog dječaka je doslovno prestravila s obzirom da su im u tom trenutku glave bile u gotovo istoj razini iznad zemlje. Situaciju je spasio Ivanov otac Đani uzevši komad letve, usmrtivši “mravu” u jednom potezu.
– Moj se Ivan toliko preplašio da se sada boji izaći iz kuće, a da vam ne govorim kako je nakon tog nemilog događaja pomno pretražio cijelu kuću u strahu da ne nađe još koju zmiju. Dobro da to nije vidio moj mlađi sin David jer bi ga to prestrašilo kudikamo više od starijeg Ivana, ispričao nam je Đani.
 Nažalost, kobni susret nije bio i jedini u njihovoj obitelji. Mjesec dana prije Đani je u vrtu stana u kojem žive vidio jednu mnogo veću zmiju. Žive svega 20 metara od škole i vrtića Bili brig, u urbanom dijelu naselja, te su ga stoga ova dva susreta s zmijama jako iznenadila.
– Još uvijek teško mogu povjerovati da ovdje u naselju ima toliko zmija. Bili brig nije novo, neurbanizirano naselje da bi se pojavljivale zmije. Susjedi su mi rekli da je i prošlo ljeto bilo zmija u naselju, u blizini zgrade te da su se informirali što napraviti, no nadležnih institucija po tom pitanju nema. Zmije su zaštićene životinje tako da ih se ne istrebljuje, niti se poduzimaju nikakvi koraci kada se pojave. U Veterinarskoj stanici kažu da je to normalno, da je ljeto i da ih zmije ne zanimaju. To je da ne povjeruješ, ističe Đani.
Zabrinutom ocu, kako nam je dodao, ne preostaje stoga ništa drugo do samostelne bitke sa zmijama.
– Nadležnih službi koje bi intervenirale u ovakvim slučajevima nema, kako su mi rekli, a zvao sam i osobno Veterinarsku stanicu u kojoj mi nisu mogli pomoći. Zmijsko leglo je u blizini zgrade, stoga nema druge nego krenuti u samostalnu bitku sa zmijama, zaključuje Đani.
U našim krajevima od zmija otrovnica obitava samo poskok koji izlučuje najtoksičniji otrov od svih ljutica. Zmija vrste mrava koja je doživjela kraj u obitelji Dražević nije bila otrovna, ali sasvim je razumljiv strah u obitelji Dražević kao i strah okolnih obitelji koje žive u strahu od sljedećeg susreta sa zmijom.