Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dijabetički bolesnici u strahu da će izgubiti dobru medicinsku skrb

Autor: Petra Mičić

12.06.2010. 22:00
Dijabetički bolesnici u strahu da će izgubiti dobru medicinsku skrb


Prosvjed Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga koji je bio dogovoren za 12. lipnja na Gupčevoj zvijezdi prema Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, do daljnjeg je odgođen.
Nakon odluke Vlade Republike Hrvatske o pripajanju Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac Kliničkoj bolnici “Merkur”, koja je donesena na prijedlog Ministarstva zdravstva i ministra zdravstva dr. Darka Milinovića, dočekana je uz veliko protivljenje dijabetičkih bolesnika. Razlozi pripanja klinika su gospodarske mjere štednje. Na osnovu razgovora ministra zdravstva i socijalne skrbi dr. Darka Milinovića i predsjednika HSDU-a prof. Davora Bučevića te postignutog dogovora o održavanju zajedničkog sastanka tijekom sljedećeg tjedna u svezi odluke o ukidanju Klinike Vuk Vrhovac i njenog pripajanja KB Merkur, te nakon konzultacije s voditeljima dijabetičkih udruga u Hrvatskoj, odgođen je prosvjed i javna predaja preko 5.000 prikupljenih potpisa protivljenja donesenoj odluci Vlade.
– Udruge su učinile svoje i potpisi su prikupljeni te poslani u centralu, a za sada je prosvjed odgođen, te se nadamo da će sastanak uroditi plodom. Dijabetički bolesnici su zabrinuti da neće dobiti adekvatnu zaštitu i pomoć,kazao je Serđo Mičić, predsjednik Zadarske dijabetičke udruge.
Kako doznajemo, Hrvatski savez dijabetičkih udruga na dogovorenom sastanku očekuje da ministar dr. Darko Milinović obrazloži svoje stavove o institucijalnim, organizacijskim, financijskim i medicinskim posljedicama ovakve odluke za dijabetičke pacijente.
Nakon održanog sastanka HSDU će izvijestiti javnost, posebice 170.000 osoba na oralnim antidijabeticima i 51.000 osoba na inzulinskim terapijama o postignutim dogovorima i daljnjim planovima.
– Dijabetički bolesnici su u strahu da će izgubiti dobru medicinsku skrb, te da će redovi i čekanje postati još veći problem, i zaista bi željeli da ne dođe do promjena i pripajanja spomenutih klinika, ističe Serđo Mičić.