Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ljeti se Karin guši u otpadu

Autor: Vanja Mirčeta

12.06.2010. 22:00
Ljeti se Karin guši u otpadu


Nekolicina posjetitelja i mještana Karina Gornjeg obratila se redakciji Zadarskog lista glede iznimno lošeg stanja u tom mjestu koje administrativno spada pod ingerenciju Grada Obrovca, a koje prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine broji oko 900 stanovnika. No, broj stanovnika sada gotovo deset godina kasnije je dosta veći, a za vrijeme ljetne sezone se još dodatno poveća. Na kompletnom karinskom području nalazi se plaža duljine nekoliko kilometara na kojoj ljeti boravi preko 8 tisuća gostiju dnevno, a među njima ima i onih koji se više godina uzastopno mažu ljekovitim muljem kojega vade na samoj obali, a po čemu je ovaj kraj prepoznatljiv. Kako se sve više obitelji okreće turizmu kao izvoru prikupljanja sredstava za život, upravo stoga dio njih, ali i njihovih gostiju, ističu kako je nemoguće ne primijetiti nebrigu države, ali i lokalne vlasti za ovaj kraj, prvenstveno u održavanju čistoće.
Ovaj problem, prema njihovim riječima aktualan je već godinama, a svake godine eskalira upravo u doba ljetne sezone. Naime, tada se komunalni otpad odvozi tri puta tjedno što vikendima rezultira nesnosnim smradom zbog kojega brojni gosti ovoga mjesta, sve više orijentiranog turizmu, sve češće negoduju jer smatraju da im se time direktno ugrožava zdravlje. Posebno naglašavaju nezadovoljstvo nebrigom tvrtke Infra-Grad d.o.o. kojoj je Grad Obrovac povjerio obavljanje komunalnih djelatnosti na tom području jer isti navodno ne pokazuju želju ni spremnost da se brojne nedozvoljene radnje u tom mjestu konačno počnu i rješavati.
– More je nečisto i potpuno neprikladno za kupanje. Mjesto je tako zapušteno da je to prestrašno za jedno malo mjesto koje se želi okrenuti turizmu u smislu svog razvoja. Molio bih nadležne službe i institucije Grada Obrovca koje djeluju na području Karina Gornjeg, u ime svih nas koji ovdje na ovim prostorima imamo svoje kuće i vikendice te u skladu s tim i boravimo u Karinu Gornjem tijekom ljetnih mjeseci da se već jednom konačno pokrene pitanje zapuštenosti ovoga kraja te mogućnost njegova obnavljanja, ali i čišćenja. Za to posebno smatram odgovornima Grad Obrovac i tvrtku Infra-Grad koja je zadužena za obavljanje komunalnih djelatnosti na ovom području. Opće je poznata činjenica da se Karin nalazi u “neobranom grožđu”, prvenstveno zahvaljujući vlasnicima nekretnina koji su pripadnici srpske nacionalne manjine te više ne dolaze u Karin, a njihove su kuće napuštene i neuređene, ali i ovima novo-doseljenima iz Bosanske Posavine koji svu brigu o mjestu gdje žive prepuštaju lokalnim vlastima. Ovu nečistoću i prljavštinu teško je podnijeti u Lijepoj našoj. Moram samo pitati nadležne, da li bi svojoj djeci dopustili da se kupaju u ovakvom moru, jer naša djeca ovo ljeto imaju tu namjeru, no tko će tada biti odgovoran za njihovo zdravlje? – upitao je jedan posjetitelj Karina Gornjeg koji je želio ostati anoniman.
Prije dva mjeseca Karin Gornji posjetila je i veleposlanica Australije u Hrvatskoj Beverly Mercer sa suradnicima kako bi se upoznala sa stanjem na ovom području od posebne državne skrbi te se upoznala s procesom normalizacije međunacionalnih odnosa. Tada se raspitivala upravo i o mogućnostima revitalizacije komunalne infrastrukture i o ulaganju u turizam.


 KARAMARKO: DA SE ULAZ NAPLAĆUJE, MORE BI BILO ČISTO


Na području Karina Gornjeg djeluje i Udruga obnovitelja Karin Gornji koja često rješava problem nagomilanog smeća u samom mjestu te tako uspješno otklanja i opasnost potencijalne zaraze. Prema svim raspoloživim informacijama, mještani i njihovi posjetitelji smatraju kako lokalna vlast nema sluha ni razumijevanja za probleme ovog mjesta.
– Situacija u Karinu Gornjem nije baš tako alarmantna kao što to predočavaju neimenovani pojedinci. Održavanje terena na kojima se nalaze privatne kuće ne spada pod ingerenciju naše tvrtke jer je to privatno vlasništvo. Što bi mi sada trebali, nabaviti nalog da nekomu uđemo u posjed i sredimo ga? Mi to niti možemo niti smijemo. Što se tiče prljavštine mora, dakle izbacivanja morskih trava na obalu, moram istaknuti da je to prirodna pojava koje svugdje ima. Da se kupanje na tim kupalištima naplaćuje i more bi bilo čisto. Trebali ste te nezadovoljnike koji su vam se javili pitati za ukupan dug toga mjesta za odvoz komunalnog otpada. To vam ja ne mogu reći, neka vam to kažu oni koji traže nekakvu pravdu. Oni iz svojih obveza moraju ishoditi nekakvo svoje pravo, a ne iz prava obveze. Moram napomenuti da pomorsko dobro nije u našoj nadležnosti, već naše Županije. Mi svoj posao radimo kako treba, a uvijek će biti i onih zadovoljnih, ali i onih nezadovoljnih mještana. Kada svi budu plaćali svoje obveze, puno će se stvari moći riješiti, a za sada od toga neće biti ništa. Nama se plaća samo odvoz smeća koje se vozi svaki drugi dan u ljetnoj sezoni, te krupni i sitni otpad i to je dovoljno i tako nam je naloženo. Mi održavamo i javne zelene površine, ali u privatno vlasništvo ne ulazimo, to je ipak obveza pojedinca, istaknuo je Mate Karamarko, direktor tvrtke Infra-Grad, kojoj je Grad Obrovac povjerio obavljanje komunalnih djelatnosti.