Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Večer francuskog kazališta

Autor: Marijana Roščić

12.06.2010. 22:00
Večer francuskog kazališta

Foto: Sebastian GOVORČIN



U petak je u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u organizaciji studentske kazališne udruge Francofolie održana “Večer francuskog kazališta”. Za cijenu od 15 kuna, posjetitelji su mogli pogledati čak tri predstave koje su odigrane na francuskom jeziku, a koje su nastale na književnom predlošku.. Za nepoznavatelje francuskog, organizatori su pripremili titlove na hrvatskom jeziku. Isabelle Fillon, lektorica francuskog jezika na zadarskom sveučilištu, voditeljica je Francofolie, a pod njezinim vodstvom grupa od 8 studenata pripremila je predstavu “Bogataši zadobivaju povjerenje” (Les riches reprennent confiance, Louis-Charles Sirjacq) u kojoj se tematizira vječna tema – utjecaj novca u svijetu naspram puno važnijih ljudskih emocija i odnosa.
Jelena Zidar, studentica francuskog jezika i glumica u jednoj od predstava, nam je rekla kako je grupa tijekom ove godine s ovom predstavom gostovala u Ljubljani, Novom Sadu, Beogradu, Skopju i Zagrebu. Druge dvije predstave koje su sinoć odigrane “Savršen dan” (Une Journée d’enfer, Jean-Louis Bauer) i “Mlohava kraljica” (La Reine molle, Marion Aubert) rezultat su suradnje s drugim kazališnim skupinama, točnije u objema predstavama glumci su studenti Filozofskog i Pravnog fakulteta iz Zagreba.
Za zbilja malu cijenu dobiveno je pravo bogatstvo kazališnog umijeća mladih studenata, a svi ljubitelji francuskog jezika imali su priliku uživati u trosatnom programu kakvog se nema prilike čuti i vidjeti često u našem gradu.