Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Darivatelj krvi spašava tuđi i kontrolira svoj život

12.06.2011. 22:00
Darivatelj krvi spašava tuđi  i kontrolira svoj život


Najviše davanja među našim članovima ima Mirjana Radišić, koja je do sad krv dala 110 puta, dok je najmlađi darivatelj u Hrvatskoj za 100 davanja naš član Boris Škara, kaže Jurin, naglasivši da Odjel transfuzije Opće bolnice Zadar godišnje od Udruge “Kalelarga” dobije oko 600 doza krvi


Kao i posljednjih  šest godina i ovog se 14. lipnja  obilježava Svjetski dan darivatelja krvi, a što je zapravo  jedinstvena prilika za zahvalu  svima onima koji daruju krv te  da se i među svima ostalima  probudi svijest o važnosti ovog  humanog djelovanja. Poznato  je, naime, da su u svibnju  2005. na skupštini Svjetske  zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno dali izjavu o  potpori dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi.  Tada su donijeli rezoluciju kojom su 14. lipnja proglasili  Svjetskim danom darivatelja  krvi u čast nobelovca dr. Karla  Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine, koji je razvio  sustav određivanja krvnih grupa.
Najstariji davatelj krvi  u Hrvatskoj
Cilj obilježavanja ovog dana  je podizanje svijesti o potrebi  za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca  da redovito doniraju krv. Jer,  milijuni osoba diljem svijeta  duguju svoj život onima koje  nisu nikada sreli – darivateljima krvi, iako, isto tako, milijuni osoba još ne mogu dobiti  krv kada je trebaju. Stoga sve  više zemalja ima za cilj ostvariti 100 posto dobrovoljnih  darivatelja krvi, jer dobrovoljni darivatelji su najsigurniji  darivatelji krvi i temelj su  održavanja nacionalnih zaliha  krvi.
 Svih ovih važnosti svjesna je  zadarska Udruga dobrovoljnih davatelja krvi “Kalelarga”,  zahvaljujući kojoj se Zadrani  smatraju najboljim davateljima krvi u Hrvatskoj. Kako  doznajemo u razgovoru s  predsjednikom udruge Vencijem Jurinom, najstarijim dobrovoljnim darivateljem krvi u  Hrvatskoj, koji se svim akcijama redovito odaziva posljednjih čak 47 godina, Udruga “Kalelarga” trenutačno  broji blizu 500 članova, a novi  članovi svakodnevno im se  pridružuju.
– Naša Udruga postoji od  1993. godine, točnije, tada je  osnovana Matica Zadrana u  sklopu koje smo odmah osnovali aktiv. Sjećam se da je to  jako lijepo funkcioniralo, a  moj najveći ponos je što sam u  to vrijeme na davanje krvi potaknuo tadašnji zadarski Filozofski fakultet, što je u ono  vrijeme bilo uistinu nešto posebno. Studenti koji su nam se  tada pridružili i danas su naši  članovi, kaže Jurin, naglasivši  da je ova zadarska udruga  jedina u svijetu spojila humanost i kulturu, jer, kako je  poznato, sve svoje akcije davanja krvi provode u zadarskom kazalištu, u kojem su do  sad dali preko tri tisuće litara  krvi.
Šeststo doza krvi  godišnje
Napomenuo je također da  su u posljednje vrijeme humanost spojili i sa sportom, jer  im i Veslački klub Zadar često  ustupi prostore za provođenje  aktivnosti, a među kojima je i  jako puno davatelja, od kojih  su se mnogi i učlanili u Udrugu “Kalelarga”.
– Među našim članovima je  jako puno mladih, osamnaestogodišnjaka, koji su tek stekli  pravo davanja krvi, ali mi sve  naše članove brojimo od samog početka djelovanja udruge, jer i oni koji zbog godina i  zdravstvenih razloga više ne  mogu davati krv i dalje su naši  članovi. Najviše davanja među  našim članovima ima Mirjana  Radišić, koja je do sad krv  dala 110 puta, dok je najmlađi  darivatelj u Hrvatskoj za 100  davanja naš član Boris Škara,  kaže Jurin, naglasivši da Odjel  transfuzije Opće bolnice Zadar godišnje od Udruga “Kalelarga” dobije oko 600 doza  krvi.
Jurin je ovom prilikom istaknuo i brojna priznanja koja  je zahvaljujući svom aktivnom  i organiziranom djelovanju  ova udruga zaslužila, poput  Grba grada Zadra, koji je dobila odmah na početku svog  djelovanja, nedugo potom dobila je i Županijsku nagradu, a  pretprošle je godine dobila i  nagradu Grada Zadra. I sam  je Jurin, kao predsjednik  Udruge, dobio nekoliko priznanja i to Zlatni križ Crvenog  križa Hrvatske, 2001. godine  dobio je Nagradu Grada Zadra, zatim Županijsku nagradu, mnogo mu znače i priznanje od talijanskih donatora  AVIS, s kojima je Udruga  “Kalelarga” zbratimljena, a  priznanja su dobili zahvaljujući i čestim posjetima Slovačkoj.
Zadar je sretan grad
– Naša udruga već 17 godina, a u suradnji s Crvenim  križom i Transfuzijom provodi  svoje dvije tradicionalne akcije, uskrsnu i božićnu, jer tada su najveće potrebe za krvlju. Posljednje tri godine provodimo akcije i u kolovozu, jer  evidentno je da su i tada, zbog  velikom broja ljudi i više nesreća, potrebe povećane. Osim  toga, naši članovi daju krv  cijelu godinu, osobito oni koji  imaju rjeđu krvnu grupu, a  koje prema potrebi poziva  Transfuzija, kazao je Jurin,  napomenuvši da je kultura darivanja krvi u Zadru dosta  razvijena te da je Zadar, po  tom pitanju, sretan grad.
Kako je istaknuo Jurin, krv  najčešće daju otočani i ljudi  koji žive uz more, njih čak 99  posto, jer kako kaže, oni su  oduvijek plovili po svijetu i  ranije su razvili tu kulturu. No,  evidentno je da se davalaštvo  sve više širi i u zaleđu što ga  posebno veseli.
– Rekao bih da je davalaštvo  nešto čime vas Bog nagradi, to  je dar Božji, a darivatelji su  iznimno humane osobe koje  daju sebe da bi spasili druge.  Za to treba imati dušu. Osim  toga, davatelj krvi ne samo da  spašava tuđi život, nego i kontrolira svoj, jer nitko kao davatelj krvi nema točnija saznanja o svojoj krvnoj slici, zaključuje Jurin.