Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dodić: Gdje vlada gluhoća, ne može se pjesma probuditi

12.06.2011. 22:00
Dodić: Gdje vlada gluhoća,  ne može se pjesma probuditi


Ponesimo s ove Zlatne harfe i euharistije hrabrost, jakost i vjeru da možemo biti svjedoci Radosne vijesti, poručio je don Gašpar Dodić


“Sveta Klara –  Zdravo službenice Božja” tema je ovogodišnje Zlatne  harfe na kojoj je u subotu u  crkvi Bezgrešnog začeća  BDM na Puntamici nastupilo  osam dječjih župnih zborova.  To je drugi dio Zlatne harfe, a  tema je izabrana u povodu  800. godišnjice utemeljenja  reda siromašnih sestara svete  Klare. Pjesmom su slavili Boga sljedeći zborovi: Dječji  zbor – Arbanasi koji vodi s.  Antonija Jurić, Dječji zbor  Sukošan – Debeljak pod vodstvom s. Antonije Topalović.  Zatim je pjevao Dječji zbor –  Ražanac koji je pripremila s.  Renata Piličić, potom Dječji  zbor – Belafuža (s. Rozarija  Ćurić), Dječji zbor – Voštarnica (s. Kristijana Ajduković), Dječji zbor – Zemunik (s.  Vladislava Terzić), Dječji  zbor – Benkovac (s. Leopoldina Đurić) te Dječji zbor  Smiljevac (s. Antonela Malenica).
Zajedno otpjevali “Krist  na žalu”
Čitanje tijekom misnog slavlja su čitali mali pjevači s  Belafuže, a psalam su pripremila djeca s Voštarnice. Svirala je s. Renata Piličić, a  dirigirala s. Kristijana Ajduković. Zazive Molitve vjernika  pripremio je Katehetski ured  Zadarske nadbiskupije tako  da je svaki dječji zbor dobio  jedan zaziv. Drugi dio programa otvorio je Dječji zbor  Bezgrešnog začeća BDM s  Puntamike. Predstavnicima  svih zborova na kraju susreta  uručeno je priznanje. Svi zajedno su zapjevali pjesmu  “Krist na žalu” te su u veselom  raspoloženju podijelili radost  susreta s Bogom, u razgovoru,  druženju i okrjepi. Pojedini  zborovi su se za uspomenu i  fotografirali. 
 Misno slavlje u prvom dijelu susreta predvodio je don  Gašpar Dodić, predstojnik  Katehetskog ureda Zadarske  nadbiskupije, u zajedništvu  svećenika iz župa čiji su zborovi pjesmom dali hvalu Bogu  veličajući ga i slaveći. Zborovi  su se prije izvedbe pjesama  kratko predstavili.
 Riječi dobrodošlice na  početku svete mise uputio je  don Emil Bilaver, župnik Puntamike.
– Slavimo i blagdan Sv. Barnabe, apostola koji je posebno  izabran, Bog ga je odvojio da  bude i riječju i djelom navjestitelj Kristove blagovijesti  za sve poganske narode. Zato  smo zahvalni svetom Barnabi i  svim apostolima za tu Radosnu vijest. I mi želimo Radosnu vijest ne samo slušati,  nego i živjeti i prema njoj se  ponašati, kazao je don  Gašpar.
– Vidjet ćemo u 800. obljetnici utemeljenja reda svete  Klare važnost za današnjicu i  za nas koji smo u Crkvi Kristovoj. Osamstota je obljetnica  otkako je ona stupila u samostan, rekao je propovjednik  govoreći zatim o zajedničkim  točkama kod Klare, Barnabe i  pape Benedikta XVI.
“Ne bojte se, budite  hrabri”
– Zlatna harfa traži hrabre,  a hrabri čine harfu. Neka vam  sveta Klara pomogne da i vi  budete hrabri i odlučni, da  ostavite sve ono što je nevažno  u životu, a prihvatite ono što  je bitno i važno za vaš odgoj,  sreću i radost i sretno djetinjstvo te da prihvatimo poruku pape Benedikta XVI.  koji je rekao obiteljima i mladima: “Ne bojte se, budite  hrabri”. Ponesimo s ove Zlatne harfe i euharistije hrabrost,  jakost i vjeru da možemo biti  svjedoci Radosne vijesti,  Božje ljubavi i dobrote u ovome svijetu, poručio je u propovijedi don Gašpar Dodić.
 Pjesme zborova bile su popraćene čitanjem dijelova iz  života svete Klare, a don  Gašpar je uputio i na smisao  Zlatne harfe, koja promiče  crkveno pjevanje kao umijeće  angažirane i animirane liturgije. “Gdje ne stanuje ljubav,  gdje vlada gluhoća, ne može  se pjesma probuditi. Usred  konačnog svira se i pjeva melodija beskonačnoga. Nema  sreće za čovjeka bez sposobnosti za maleno, životno umijeće. Svakodnevna liturgijska  kultura je ono što najviše pokreće i potiče”.