Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Enio usamljen u povorci heteroseksualaca

12.06.2011. 22:00
Enio usamljen u povorci heteroseksualaca


U isto vrijeme  kada se u Splitu održavao  Gay pride, u Zadru je trebao  biti održan veliki “Hetero  pride” u organizaciji Enija  Meštrovića, odnosno bokanjačke udruge “Bleke i konji”. Međutim, u 11 sati na  rivi, osim samog Meštrovića  i supruge mu Lee, nije bilo  heteroseksualaca koji bi  htjeli posvjedočiti svoje  opredjeljenje, a nije bilo ni  povampirenih homoseksualaca koji bi ih zasuli pitarima  ili kamenjem.
– U ovo doba trećeg tisućljeća, kada je novac jedini  Bog na ovom svijetu i kada  se uspjeh i smisao života  promatraju isključivo kroz  prizmu karijere, ja sam sretan i ponosan što sam uspio  sačuvati svoju obitelj i brak.  Jer, ako smo već demokratsko društvo, dopustite  da i ja kažem svoje mišljenje,  da pokažem da sam hetero,  ali da se nakon toga moje  riječi ne povezuju s homofobijom i primitivizmom.  Moje poslanje i način na koji  živim je da živim dobru volju  i ljubav. U meni i ima ljubavi  za sve ljude ovog svijeta koji  ne žele nikom zlo, kazao je  Meštrović, dodavši se ne  čudi što se paradi njegovi  sugrađani nisu odazvali jer,  kako je kazao, ljudi se danas  boje pokazati svoje  mišljenje. Na rivi je tek  kratko popričao sa zadarskim košarkašem Marijem  Dundovićem, koji je sa suprugom i sinom prošetao  rivom.
S obzirom na to da se u  isto vrijeme u Splitu  održavao veliki Gay pride,  mnogi su zaključili da je ovaj  potez zadarskih “Bleka i konja” namjerno kontriranje i  provokacija upućena splitskim aktivistima. No Meštrović ističe da im takvo što  nikad ne bi palo na pamet.
– Mi smo ovaj ‘Hetero  pride’ najavili prije godinu  dana kada smo se izjasnili da  ćemo ga održati vikend prije  blagdana Sv. Ante, dok su  oni svoju paradu najprije  najavili za 11. travnja, a onda  su je pomaknuli dva mjeseca  unaprijed. Mislim da su jedino oni sami mogli to namjerno napraviti da bi ispalo  kako ih mi provociramo, zafrkantski će Meštrović.
Cilj parade, kaže on, nije  bilo nekog uvrijediti ili provocirati, kako su možda neki  pomislili, nego mirno i dostojanstveno pokazati sreću i  ponos na brakove i obitelji  koje drži na okupu.