Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Majka Terezija – najveća žena 20. stoljeća

12.06.2011. 22:00
Majka Terezija –  najveća žena 20. stoljeća


– Majka Terezija je osoba koja je na najspecifičniji način pokazala što znači ljubiti Boga i čovjeka i služila je Bogu i čovjeku i u čovjeku je nalazila Boga Isusa Krista patnika, rekao je autor knjiga don Lush Gjergji


U Gradskoj loži u  subotu je održana promocija  knjige “Majka Terezija – majka  ljubavi”, autora don Lusha  Gjergjie. Uz promociju knjige  u Gradskoj loži ovom je prigodom organizirana i izložba  radova na temu Majke Terezije, koju je organizirao Vesel Lekaj, profesor slikarstva,  a uz autora knjige don Lusha  Gjergjiu govorili su i zadarski  nadbiskup mons. Želimir Puljić te Antun Bralić, profesor  na Odjelu za povijest  Sveučilišta u Zadru. Program  su pjesmom uveličale sestre  Mjeda i oktet Pieta. Na promociji su bili i predstavnici  Zadarske županije te predstavnici albanske zajednice u  Zadru kao i predstavnici  Društva zadarskih Arbanasa.
Povezanost s  nadbiskupom i Zadrom
 – Ovo je iznimna prilika za  mene jer je Zadar za mene  vrlo važan grad. Nadbiskup  Puljić i ja poznajemo se dugi  niz godina i ovo nam je prilika  za ponovni susret. Osim toga  u Zadru živi velik broj moje  braće i prijatelja iz Albanije i  Arbanasa, koji predstavljaju  moj narod na ovim prostorima već gotovo 300 godina,  rekao je prilikom promocije  svoje knjige don Lush Gjergji.
On je do sada objavio 58  knjiga, od čega je 16 o svojoj  sunarodnjakinji Majci Tereziji, a mnoge od njih prevedene  su na brojne svjetske jezike.
 – Bitno je da se život i djelo  Majke Terezije stižu u sve krajeve svijeta. Knjiga se bavi  životom Majke Terezije, analizirajući njen tijek života od  mladosti i otkrića zvanja, preko rada u Loretskim sestrama  do osnivanja svog reda Misionarki ljubavi. Knjiga je već  prevedena na 16 jezika, a papa  Ivan Pavao II. tražio je da je  prevedem na poljski, što sam i  učinio, te je knjiga tamo postigla jako veliku nakladu, rekao je don Lush Gjergi za  kojeg se s pravom može reći  da je biograf Majke Terezije.
 Gjergi je istaknuo vezu  Majke Terezije s Hrvatskom  jer je imala nekoliko svećenika ispovjednika iz naše zemlje  te je i u Kalkuti surađivala s  hrvatskim svećenicima. Osim  toga, među prvim sestrama u  redu Misionarki ljubavi su bile  i sestre iz Hrvatske.
 – Majka Terezija je osoba  koja je na najspecifičniji način  pokazala što znači ljubiti Boga  i čovjeka i služila je Bogu i  čovjeku i u čovjeku je nalazila  Boga Isusa Krista patnika, zaključio je don Lush Gjergji,  inače generalni vikar Kosova  gdje grade katedralu posvećenu blaženoj Mariji Tereziji, a koju se nadaju posvetiti  2013. godine.
Brojne okupljene na promociji knjige pozdravio je  nadbiskup Želimir Puljić koji  je, kako je rekao, zahvaljujući  Lushu Gjergji imao čast upoznati Majku Tereziju, koju  smatra najvećom ženom 20.  stoljeća.
 


Majka terzija se dičila svojim narodom




 – Svatko tko se susreo s fenomenom Majke Terezije ostao je prepun  oduševljenja. Autor je prateći njen život pratio život svetice koja je  predstavljala ono što je Isus tražio od učenika. Don Lush Gjergji je pratio  očitovanje ljubavi što ga je Majka Terezija dijelila najpotrebitijima na  ovom svijetu i njen je život očiti dokaz Božjeg upliva, rekao je u  predstavljanju knjige sveučilišni profesor Ante Bralić.
Istaknuo je da je u knjizi očitava i velika ljubav autora prema svome  narodu te da se i majka Terezija dičila svojim narodom koju ljudi  povezuju s Albanijom.


 


Albanska zajednica i Zadar


Anton Dedaj pomogao je  organiziranju promocije knjige i istaknuo je da su htjeli da  se promocija održi u gradu  koji ima dugu tradiciju.
 – Na ovaj smo način htjeli  prezentirati Majku Tereziju  koja je majka cijeloga svijeta,  a koju mi smatramo dijelom  svoga identiteta. Ona je univerzalni ključ za otvaranje  bilo kojih vrata jer za nju nije  bilo granica. Pomagala je  najsiromašnijima bez obzira  na vjeru, rasu ili narodnost,  rekao je Dedaj.
Istaknuo je da je drugi  razlog organiziranja promocije to što albanska zajednica  dugo godina živi u Zadru gdje  su Arbanasi postali autohtono stanovništvo.