Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najbolji smo u Zadru od olimpijskih momčadskih sportova

12.06.2011. 22:00
Najbolji smo u Zadru od  olimpijskih momčadskih sportova


S relativno jeftinom momčadi napravili smo puno. A nećemo niti govoriti koliko je Dr. Časl sa dva jaka Kineza skuplja momčad od nas


Rijetko kada je  kod stolnotenisača Donata  dosadno. Uvijek se nešto događa. Svaka sezone donesu  novu “afericu” i gotovo nikada  prijelazni rok neće proći u  “mirnom” tonu. Tako će i  2010./11. biti upamćena prvo  po potpunoj promjeni prve  momčadi koja nakon dugo  vremena nije imala niti jednog  Zadranina u prvom sastavu.  Bura se dignula i nakon što je  Tomislav Kolarek, inače najbolji igrač Donata, potpisao  za najvećeg konkurenta, sastav Dr. Časla, i to netom prije  početka doigravanja, a rezime  cijele priče je ulazak u finale i  novi poraz u dvoboju za titulu  prvaka. No u Donatu nisu  nezadovoljni učinjenim. I nemaju zašto biti. Naime, Dr.  Časl je mnogo skuplja i jača  momčad od zadarske. A kako  i sam Denis Karlović, čelni  operator kluba kaže, Donat je  ove sezone bio dojmljiv, barem što se tiče zadarskih prvoligaša.
– Od momčadskih sportova  samo su kuglači u Zadru ostvarili veći uspjeh. A kuglanje  ipak nije olimpijski sport. Što  se tiče olimpijskih sportova, tu  smo mi najbolji – kazao je  Denis Karlović. S tom konstatacijom se može ili ne treba  složiti, ali ona je realnost. Doduše, sport se ipak ne može  gledati isključivo kroz rezultat, jer se teško mogu uopće  uspoređivati dva sporta, a pogotovo ne sportovi zajedno.  Ali Donat je i ove sezone se  ponovo našao u vrhu.
Jeftino, a vrijedi
– S relativno jeftinom  momčadi napravili smo puno.  A nećemo niti govoriti koliko  je Dr. Časl sa dva jaka Kineza  skuplja momčad od nas.
Finale kao takav nema  smisla previše analizirati. U  prvoj utakmici stručni stožer  Donata savršeno je pogodio  postavu.
– Želimo napraviti da Tan  Ruiwu igra s Jakovom Krivećem, a Jia Zeng s Tomislavom Kolarekom. Mislim da  oni neće previše mijenjati postavu. Igrat će ‘ziheraški’.  Redžep će ići na mjesto trećeg  igrača – govorio je Karlović  prije utakmice.
Tako je i bilo. Kod 1:1 igrali  su Zeng i Kolarek, no Kinez u  redovima Dr. Časla ga je razbio. I nakon što je tijesno  izgubljen par, sve je bilo jasno. Prilike je postojala, ali  nije se iskoristila, a kada postoji toliko razlika u kvaliteti,  onda se svaka prilika mora  iskoristiti.
– Zubčić je bio na razini.  Kolarek nije.
Druga utakmica je ponudila mnogo veću neizvjesnost.  Zadrani su dobili par i izjednačili na 2:2. Kod 3:2 za  goste igrali su Zubčić i Zeng.  Bilo je tijesno, ali je opet  slavio Zeng. Da nije i da je  došlo do 3:3 Donat bi slavio i  došao do majstorice, jer bi u  odlučujućoj utakmici u Zadru  igrali Kolarek i Redžep, a to  bi Kolarek dobio.
Što dalje?
– Odlična utakmica. Pružili  smo pravi otpor i, sve u svemu,  prezadovoljan sam sezonom.
Što dalje? Poznato je da će  Donat ostati bez sva tri svoja  prvotimca. Kolarek, već je  poznato bilo, ide u Dr. Časl.  Zubčić će prema Njemačkoj, a  Krivić kao trener u Katar.
– Situacija je takva kakva je.  Smanjen nam je proračun i mi  smo igračima već u prvom  mjesecu rekli kakva je situacija. Ušli smo u mali gubitak,  jer smo ostali bez dijela proračuna i morali smo to napraviti, a poznati smo kao  klub koji u potpunosti ispunjava svoje obveze.
Odlazak Kolareka u Dr. Časl  izazvao je popriličnu buru?
– Pa da. Čovjek je prije  početka doigravanja potpisao  za glavnog konkurenta.
Ali vi ste mu rekli da na  njega na računate?
– Istina, ali on je potpisao za  Dr. Časl mnogo prije početka  prijelaznog roka. Uostalom,  puno bolja opcija bi mu bila  onu koju smo mu preporučili,  a to je da ode u Njemačku kao  Zubčić gdje će imati puno više  jakih utakmica. On se ipak  požurio i, po mom mišljenju,  napravio krivi potez.
Kako će onda Donat izgledati u idućoj sezoni. Sva tri  igrača odlaze. Tko će igrati?
– Mi smo već odavno složili  momčad za iduću sezonu.
Kakvu?
– Nećemo još izlaziti s imenima, ali spomenut ću da se  radi o mladim igračima. Imat  ćemo mnogo jeftiniju  momčad nego lani. Morali  smo ići u tom smjeru.
Nije Karlović želio još spominjati imena, iako saznajemo da se radi o kompletnoj  prvoj postavi Dugog Sela, petoplasirane momčadi domaćeg prvenstva. Oni bi, plus  Davor Karlović i Stipe Josipović, trebali činiti prvi sastav Donata. Ipak, upada ponovo u oči da u prvom sastavu, osim veterana Davora  Karlovića, neće činiti niti jedan zadarski mladi igrač.
– Mogli bismo ubaciti već  sada naše igrače, ali ne bismo  uspjeli zadržati razinu koju  već dugo držimo.
Koliko vremena će proći  prije nego što bi se mogli  očekivati i domaći igrači u  prvom sastavu?
– Četiri godine pravog rada.  S tim da moram napomenuti  da postoje Zadrani koji bi  mogli činiti prvu momčad.  Stvorili smo Andreja Gaćinu  koji je već vrlo visoko na  svjetskoj rang listi. Uz njega i,  recimo, Zorana Primorca  imali bismo zadarsku  momčad koja bi uz jedno pojačanje bila visoko u vrhu  europskog stolnog tenisa.  Realnost je ipak drukčija i  moramo se radi nedostataka  financija okretati drugim opcijama.
Za te druge opcije valja  pojačati i rad s vlastitim snagama?
– Mi imamo projekt koji  odrađujemo. Ulazimo u osnovne škole. Za sada je ta  suradnja bila odlična u OŠ  Šime Budinića. Želimo uzeti  još dvije škole, a u klubu raditi  s onim najboljima, najtalentiranijima.


Jadera? Sretno im




Dio igrača je prešao u relativno novi zadarski klub, Jadera. Među njima i Matea  Ombla, jedna od najboljih  mladih hrvatskih igračica. Komentar?
– Dobro je da postoji što više  klubova i da se što više djece  bavi stolnim tenisom. Mislim da  je to odličan sport koji djeci  itekako može razviti koordinaciju i još niz drugih motoričkih  sposobnosti. Što se tiče Jadere, želim im sreću i da rade  dobar posao – diplomatski je  odgovorio Karlović, napomenuvši da nije želio tražiti ni od  koga niti kune odštete.
– Svi roditelji koji su zatražili  ispisnicu za svoje dijete su je  dobili. Taj sastanak je trajao pet  minuta, a nakon toga smo se  ipak morali okrenuti važnijem  poslu, a to je planiranju iduće  sezone.