Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar dobiva osposobljene barmene i savjetnike za vino

12.06.2011. 22:00
Zadar dobiva osposobljene  barmene i savjetnike za vino


U sklopu edukacije za barmene polaznici su posjetili tvornicu alkoholnih pića gdje su se upoznali s procesom proizvodnje, a savjetnici za vino su usvojili pojmove o enologiji


Zbog permanentne potrebe stručne edukacije i stjecanja novih vještina ugostiteljskog i turističkog osoblja, Zadarska županija provela je po drugi put, u suradnji s Ministarstvom turizma, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a uz program tvrtke Adriatic Educatio teorijski i praktični seminar u trajanju od 120 sati za barmene i savjetnike za vino.
Edukacija se održala od 31. svibnja do 11. lipnja 2011. godine u prostorijama Obrazovnog centra Ivora. Za sudjelovanje u programu savjetnik/ica za vino prijavilo se 17 polaznika, dok se za program barmen/ica prijavilo 36. Edukacija se odvijala u jutarnjem i popodnevnom terminu kako bi polaznici radne obveze uskladili sa nastavom što je rezultiralo sa 84 posto dolaznosti na predavanja.
Polaznici su znanje usvojili kroz šest predavačkih cjelina: edukacija o porijeklu i vrstama vina s geografskog područja Hrvatske, osobito Dalmacije, pravilni odabir autohtonih hrvatskih vina pri posluživanju uz određena jela, upoznavanje svjetskih vinskih i vinogradarskih područja, praktični rad i projektni zadatak, bonton i komunikacija s gostom, ugostiteljsko miješanje i posluživanje barskih mješavina slobodnim stilom.
U sklopu edukacije za barmene polaznici su posjetili tvornicu alkoholnih pića gdje su se upoznali s procesom proizvodnje, a savjetnici za vino su usvojili pojmove o enologiji, načinu posluživanja i ostalim segmentima vinarstva, vinogradarstva i podrumarstva.
– Ugodno sam se iznenadio velikom zainteresiranošću polaznika za edukacijom i redovitim prisustvovanjem na predavanjima. Odlično su usvojili teorijski a potom i praktični dio gradiva te je bilo zadovoljstvo raditi sa budućim barmenima, rekao nam je Danijel Krizman, voditelj praktičnog djela edukacije.  
Polaznici će prezentirati usvojena znanja i vještine prilikom završne manifestacije kada će im  biti dodijeljena uvjerenja o završenom seminaru, odobrenom od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
– Veseli nas da se u Zadarskoj županiji i ove godine odazvao veliki broj polaznika što je svakako motivacija da nastavimo provoditi naš program. Drago nam je da svi skupa organizacijom ovog vida edukacije sudjelujemo u podizanju razine znanja i vještina kadra u ugostiteljstvu i turizmu koji je nužan za zadovoljavanje sve većih zahtjeva gostiju te podizanje ugostiteljske i hotelijerske ponude, rekao nam je Ante Peroš, direktor tvrtke Adriatic Educatio.