Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Oprez i strpljenje protiv Talijana

12.06.2012. 22:00
Oprez i strpljenje protiv Talijana


Moramo biti jednako hrabri i rastrčani, moramo i Talijane zbuniti visokim presingom. Sad smo probili led, nema više treme, koja nas je, priznajem, držala i tresla uoči Iraca – tvrdi Stipe Pletikosa


Stipe Pletikosa, Vedran Ćorluka, Gordon Schildenfeld. To su ljudi koji će sutra u Poznanju braniti hrvatske interese u dvoboju s “azzurrima”. S izuzetkom primljenoga pogodka, sva su trojica odgovorila visokim zahtjevima prve utakmice na velikom natjecanju. Za naš list su odgovorili na pet jednakih pitanja uoči prve meč-lopte.


PITANJA




1. Tko je kriv za primljeni pogodak protiv Irske?
2. Kakvu utakmicu očekujete protiv Italije?
3. Hoće li obrana protiv “azzurra” biti na većim iskušenjima?
4. Tko su najopasniji talijanski igrači?
5. Uzdate li se u tradiciju međusobnih utakmica s
 “azzurrima”?


STIPE PLETIKOSA
1. Razgovarali smo među sobom o primljenom golu, ne želim otkriti sve karte, ali pronašli smo uzroke tih grešaka. To se protiv Italije ne smije ponoviti.
2. Bit će to sasvim drukčija utakmica nego ona s Irskom. Međutim, moramo biti jednako hrabri i rastrčani, moramo i Talijane zbuniti visokim presingom. Sad smo probili led, nema više treme, koja nas je, priznajem, držala i tresla uoči Iraca. Italija je jaka, ali nije nepobjediva, gledao sam ih protiv Španjolaca i vidio sam da su im dobro parirali.
3. U svakom slučaju. Iz tog sam razloga igru Talijana detaljno analizirao. Gledao sam puno DVD-a, znam situacije u kojima je opasan Pirlo, po pitanju slobodnih udaraca i udaraca iz daljine, pratim njihove napadače. Analizirao sam kako Balotelli izvodi jedanaesterce.
4. Iako su i Balotelli i Cassano i Di Natale vrhunski napadači, nekako mi je najneugodniji Di Natale. Drukčiji je od ove dvojice. Konkretan je igrač, stalno okomito “ubada” i sjajno završava akcije, njegov je postotak realizacije vrlo visok.
5. Lijepi su to podaci, vjerujem da ćemo i ovaj put nastaviti tradiciju pozitivnih rezultata s Talijanima, iako prema njima osjećam veliki respekt. Uostalom, Hrvatska je uvijek na velikim natjecanjima najbolje igrala drugu utakmicu.
VEDRAN ĆORLUKA
1. No comment, ha, ha…
2. Čim spomeneš Talijane, znaš o kakvoj momčadi se radi. Na početku natjecanja smo ih označili kao naše najveće konkurente. Svjesni smo da su dobri i jaki, bit će teško. Mislim da će Talijani igrati otvoreno, što nam odgovara. Mi smo momčad koja se voli nadigravati. Trebalo bi nam biti lakše.
3. Naravno da je nama braničima više odgovarao način igre irske reprezentacije, koja nas je pokušala ugroziti dugim loptama. Morat ćemo se prilagoditi svakom načinu igre Talijana, koji će igrati bitno drukčije.
4. Najviše mi se sviđa stil igre De Rossija i Pirla, koji je u stanju jednim pasom izbaciti cijelu obranu. Naravno, i Cassano, koji je jako neugodan napadač.
5. Svi znamo da imamo ugodna rezultatska iskustva u dvobojima s Talijanima, ali svaka utakmica je priča za sebe. Ovo su nove momčadi Hrvatske i Italije, shodno tome i nove okolnosti. Ipak, vjerujem da ćemo nastaviti tradiciju.
GORDON SCHILDENFELD
1. Nema potrebe upirati prstom u krivce, znamo gdje smo pogriješili i na čemu moramo poraditi da se u budućnosti više ne ponavaljaju takve pogreške. Bilo je tu i malo opuštanja i dekoncentracije, protiv Italije moramo biti puno koncentriraniji.
2. Protiv Iraca smo na trenutke osjetili nadmoć, znali smo da možemo pustiti neke stvari. Protiv Italije to ne smijemo niti možemo.
3. S obzirom na činjenicu da se igra talijanskih napadača značajno razlikuje od irskih, pogotovo kad je u pitanju brzina, u obrani se moramo bolje pokrivati. Bilo je i protiv Turaka brzih igrača koji su nam se ubacivali iza leđa, pa smo dobro rješavali njihova otvaranja. Imamo dovoljno vremena.
4. Di Natale je njihov najteži napadač za čuvanje. Španjolcima je pobjegao nekoliko puta. Balotelli je najlošije izgledao, ali on je top igrač. Protiv Irske smo bili koncentrirani na njihove duge lopte nama iza leđa, protiv Talijana nas čeka nešto drugo. Balotellija je lakše čuvati jer čeka loptu, dok Di Natale traži loptu u prostor, pravi je lisac. Nikad ne znaš gdje će.
5. Nisam još igrao nijednu reprezentativnu utakmicu protiv talijanskih momčadi, ali u klubovima sam protiv Talijana dobro prolazio. Nadam se da ću po tom pitanju nastaviti tradiciju i na reprezentativnom planu.


Privedenim Hrvatima izrečene kazne


Poljska policija jučer je izrekla kazne navijačima koji su privedeni uoči i nakon nedjeljne utakmice Hrvatske i Irske. Ukupno je privedeno šest Hrvata, a svi su kažnjeni novčano. Zbog bacanja boca na Starom Ryneku dva navijača Hrvatske kažnjena su s dvije tisuće zlota po osobi, a isti iznos morala su platiti i dvojica navijača koji su po završetku utakmice preskočili ogradu stadiona Municipal i utrčali na teren. Uz novčanu kaznu dvojac koji je dobio i trogodišnju zabranu ulaska na poznanjski stadion, dok će, zanimljivo, na sve utakmice koje se igraju na Europskom prvenstvu moći ući bez poteškoća. S tisuću zlota kazne i troškovima popravka kažnjen je i Hrvat koji je razbio staklo na jednom od automobila u središtu grada.
Jedini postupak koji je ostao u tijeku je onaj protiv Hrvata koji je priveden zbog preprodaje ulaznica.


Pronađena tri nestala Irca


Priča o trojici navijača Irske kojima se izgubio svaki trag nakon nedjeljne utakmice na Municipal stadionu vrlo se brzo proširila Poznanjom, imala je srećom sretan završetak. Svemu su kumovale velike količine alkohola kojeg su “dečki u zelenom” ispijali proteklih dana budući da su jedan 25-godišnjak i jedan 20-godišnjak pronađeni kako spavaju na ulici nakon čega iz je policija odvela u centar za triježnjenje.
Nešto više panike izazvao je nestanak jednog 28-godišnjaka budući da nije niti priveden od strane policije, niti je primljen u bolnicu. Na koncu je pronađen u jednom pubu koji je otvoren 24 sata i u kojem je bio cijelo vrijeme nakon završetka utakmice.
Iz središnjeg stožera navijačkog veleposlanstva u Poznanju istaknuli su i kako se veliki broj Hrvata javlja za njihovu pomoć, a najčešći uzrok dolaska su izgubljeni dokumenti.