Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Što je gore – buka i prašina ili nedovršena gradilišta?

12.06.2012. 22:00
Što je gore – buka i prašina ili nedovršena gradilišta?


Do 15. lipnja trebali bi biti gotovi svi radovi na Putu Bokanjca, a navedena cesta puštena u promet. Osim toga trebali bi biti završeni radovi i u Ulici Domovinskog rata koja je do raskrižja sa Splitskom ulicom u potpunosti rekonstruirana. Radovi od raskrižja sa Splitskom pa sve do Puta Stanova trajat će tijekom cijelog ljeta, kaže Kasap


U razdoblju od 1. srpnja pa do 31. kolovoza na području Zadarske županije, u koje uz MO Poluotok pripada još i 18 drugih mjesnih odbora, zabranjeno je izvođenje građevinskih radova. Pod građevinskim radovima, koji se u smislu ove odluke zabranjuju, smatraju se svi zemljani iskopi, rušenja, zidanje, odnosno izrada konstruktivnih dijelova građevine, betoniranje, vanjsko žbukanje i izrada krova, a neovisno o načinu gradnje te unutarnji građevinski radovi, kao što je izrada podloga i pregrada, žbukanje i slični radovi koji se izvode uz upotrebu građevinskih strojeva te obrtnički radovi na izradi električnih i vodovodnih instalacija. Iznimno od navedenog, mogu se izvoditi neki interventni radovi.
(Ne) zabranjuju se radovi
Turistička sezona je pred vratima, a intenzitet građevinskih radova ne jenjava. Zatvorene prometnice i određena ograđena gradilišta stvaraju već zabrinjavajuću zbrku Zadranima, a još više ionako zbunjenim gostima.
Umjesto cvijeća, prirodnih ljepota, kulturne baštine, čistog mora, domaćih vina, mirisa domaće hrane i starih konoba, gosti u našem gradu na najfrekventnijim gradskim lokacijama, godišnje odmore provode i “baveći se graditeljstvom”.
Zadarski dogradonačelnik Darko Kasap potvrdio je kako će većina građevinskih radova, osim onih koji ne ometaju u većoj mjeri prometovanje i kretanje gradskim i prigradskim ulicama, do 1. srpnja ipak biti prekinuta.
– Do 15. lipnja trebali bi biti gotovi svi radovi na Putu Bokanjca, a navedena cesta puštena u promet. Osim toga trebali bi biti završeni radovi i u Ulici Domovinskog rata koja je do raskrižja sa Splitskom ulicom u potpunosti rekonstruirana. Navedeno raskrižje će se privremeno vratiti u prvobitno stanje, ali će biti prohodno te će se početkom rujna ponovno krenuti u generalnu rekonstrukciju tog raskrižja. No, radovi u dijelu Ulice Domovinskog rata, od raskrižja sa Splitskom ulicom pa sve do Puta Stanova trajat će tijekom cijelog ljeta gdje se izvode radovi na kolektoru visoke zone projekt Jadran, istaknuo je Kasap.
Prema najavama dogradonačelnika Kasapa uskoro će se raspisati natječaj za izvođača radova na prvoj i drugoj fazi kolektora visoke zone, odnosno u ulicama Petra Skoka, Marina Getaldića, dakle od Bulevara, Ulice Ante Starčevića prema uređaju.
– Radovi u tim ulicama započet će odmah po odabiru izvođača pa makar to bilo i usred ljeta. Naime, nemamo vremena za čekanje, a i prema našim procjenama taj dio grada nije toliko opterećen prometom i turističkim turama da se radovi ne bi mogli neometano obavljati. Paralelno će se raditi i na sekundarnoj mreži, odnosno tzv. fazi Ričine 2, uz kanal Ričinu, odnosno uz sam uređaj. Nažalost, ti će radovi također trajati tijekom ljeta prije svega zbog problema s izvođačem radova, zbog čega su se radovi odužili, kazao je Kasap.
Završeni radovi u Ulici Matije Gupca
Naglasio je da su u Gradu došli do zaključka kako se navedeni radovi mogu obavljati i tijekom ljeta te se nadaju kako će tamošnje stanovništvo imati razumijevanja za njihov nastavak jer se radi o radu na sekundarnoj mreži od koje će svi skupa imati višestruke koristi.
Osim radova na kolektoru visoke zone, nedavno su završeni i radovi u Ulici Matije Gupca, pored hotela Mediteran, u pravcu od Borika prema Žmirićima. U tom dijelu grada, prema Kasapovim riječima, završeno je 70 posto projekta, dok će se ostatak nastaviti u rujnu ako to proračunska sredstva budu dopuštala.
Na samom Poluotoku radovi će se tijekom ljetnih mjeseci nastaviti i na Trgu Petra Zoranića.
– Zaista, ne znam što bih više rekao o tom projektu. Mi inzistiramo da se ti radovi čim prije privedu kraju, da se dovede u funkcionalno stanje. Želja i nas iz gradske uprave je da se radovi napokon okončaju te forsiramo izvođače radova da budu brži u dovršavanju radova te se nadamo da će se to ostvariti u što kraćem roku, a zasigurno taj posao ne bi smio dočekati rujan. Upravo zbog toga će se radovi izvoditi i tijekom sezone te se nadamo da bi sredinom srpnja trebalo sve biti okončano te da bi Trg ostatak sezone konačno bio i u funkciji, kazao je Kasap.
Zadrani i njihovi gosti će prema svemu navedenom u još jednu sezonu ući s građevinskim radovima, no jednako ružno je vidjeti i čuti buku bagera kao i vidjeti napuštena, nedovršena gradilišta koja čekaju rujan. Iz Gradske uprave ističu kako forsiraju da se svi radovi na frekventnim lokacijama ubrzaju i privedu kraju, dok dozvolu za rad tijekom sezone imaju samo izvođači na manje prometnim i manje turističkim lokacijama, ako izuzmemo Trg Petra Zoranića.