Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tko će u Poznanju dobiti Oscara za nogometnu režiju?

12.06.2012. 22:00
Tko će u Poznanju dobiti Oscara za nogometnu režiju?


Modrićeva lopta jednako je kvalitetna kao Pirlova, ali ono što ga razlikuje od najboljega talijanskoga igrača je puno bolja igra u situacijama “jedan na jedan” – tvrdi jedan od Bilićevih suradnika Nikola Jurčević


U kinematografskim leksikonima najlakše je pronaći definiciju režisera, osobe koja vodi proces snimanja filma, koordinira rad na njemu i glumcima daje upute o željenom načinu glume u pojedinim scenama. Za sve velike režisere tipično je da imaju potpunu kontrolu nad svim aspektima filma, oni sudjeluju u procesima dodjeljivanja glavnih i sporednih uloga, utječu na izmjene u scenariju, određuju kutove snimanja… Na travnjaku gradskoga stadiona u Poznanju sutra će glavne uloge dijeliti Luka Modrić i Andrea Pirlo, dvojica nogometnih režisera o nadahnuću kojih će u velikoj mjeri ovisiti igra hrvatske i talijanske reprezentacije. Tko će u Poznanju dobiti Oscara za nogometnu režiju?
– I Modrić i Pirlo su zbog svojih igračkih karakteristika najvažniji igrači obiju reprezentacija. Pirlo je u igračkim godinama kada se ne može osloniti na motoričnost i trku, ali to nadoknađuje golemim iskustvom i racionalnim rješenjima u igri. Spreman je u svakom trenutku upotrebljivim loptama uposliti svoje suigrače. Luka Modrić jednako je značajan za igru naše reprezentacije, on je taj motor koji momčadi daje poseban impuls. Njegova je lopta jednako kvalitetna kao Pirlova, ali ono što ga razlikuje od najboljega talijanskoga igrača je puno bolja igra u situacijama “jedan na jedan” – pokušao je u najkraćim crtama igru dvojice ključnih igrača “azzurra” i “kockastih” okarakterizirati Bilićev pomoćnik Nikola Jurčević. Tko su, dakle, Andrea Pirlo i Luka Modrić?
 Milanova pogreška
Andrea Pirlo vjerojatno je najzaslužniji što je Juventus protekle sezone osvojio “scudetto” bez poraza i što će predsjednik Milana Silvio Berlusconi ostati i bez ono malo kose na glavi. Prodaja Pirla Juventusu vjerojatno je najveća pogreška talijanskoga “mercata” u posljednjih dvadeset godina. Dok čupaju kosu od muke, “rossoneri” se jedino mogu tješiti činjenicom da je Pirlo prvi talijanski fantazista koji se dokazao kao povučeni vezni igrač Milana. Pirlo je u prvoj fazi reprezentativne karijere najprije bio povučeni “playmaker”, koji jest uvijek imao puno rješenja u igri, ali nije bio opasan u zadnjem pasu jer je pripremao situacije u kojima su igrači za leđima napadača pronalazili prostor za takozvane lopte iznenađenja. Budući da moderni nogomet više ne može podnijeti vezne igrače poteza lišene obrambenih zadataka, koji su u različitim razdobljima “azzurra” često bili nositelji igre (Totti, Del Piero, Baggio), a da njihov prirodni nasljednik (Montolivo) nema takvu karizmu niti klasu, Andrea Pirlo danas je najvažniji igrač Prandellijeve momčadi. U klasičnom sustavu 3-5-2 Pirlo je središnji vezni igrač ispred obrane, na poziciji s koje puca pogled na cijeli napad. Pirlov trk više nije brz i konkretan, ali njegove lopte uvijek stižu na vrijeme. Uostalom, najveće kritičare koji njegov nogomet sve češće seciraju po vertikali najbolje će demantirati idealna okomita lopta uoči Di Nataleova pogotka protiv Španjolaca.
Plemeniti veznjak
Luka Modrić još uvijek u domovini skoro u pravilnim vremenskim razmacima mora slušati kritike o reprezentativnim nastupima ispod svojih objektivnih vrijednosti, zbog kojih se čelnici najvećih europskih klubova (Manchester United, Real Madrid, Chelsea) proteklih dana nadmeću milijunskim ponudama. Modrić je plemeniti vezni igrač koji ne odlučuje susrete, ali nijedan njegov trener bez njega ne može početi utakmicu od rezultatskoga značaja. Njegov golem doprinos svim momčadima za koje je igrao ne može se pronaći u statističkim podacima, ali malo je igrača na svijetu koji, poput Modrića, jednim potezom mogu promijeniti raspored svoje i suparničke momčadi. Budući da Alex Ferguson, Florentino Perez i Roman Abramovič to jako dobro znaju i da ne misle uludo trošiti silne novce, ispada da Modrićev jedini problem predstavlja činjenica što suigrači u reprezentaciji katkad jednostavno ne mogu pratiti njegov ritam. S obzirom da je utakmica s Irskom pokazala da se hrvatski reprezentativci više ne znaju samo nadigravati nego mogu i natrčavati s protivnicima, Modrićeva iznimna klasa došla je do punog izražaja kao i na većini utakmica Tottenhama.


LUKIN RITAM




Modrićev jedini problem predstavlja činjenica što suigrači u reprezentaciji katkad ne mogu pratiti njegov ritam


PIRLOVE LOPTE


Pirlov trk više nije brz i konkretan, ali njegove lopte uvijek stižu na vrijeme