U ZD županiji i bez privida uspješnosti

Slika korisnika admin
OTP banka preskočila je, prvi put, Tankersku plovidbu po prihodima

Tisuću najvećih kompanija u Hrvatskoj ostvarilo je prošle godine prihod od 432,7 milijardi kuna. To je rast od sedam posto, što je brže od prosjeka gospodarstva (5,9 posto). Publikacija '1000 najvećih', Fine i časopisa Lider pokazuje kako je lanjska dobit 1000 najvećih hrvatskih kompanija porasla čak 40 posto u odnosu na 2010. i iznosi 19,8 milijardi.

Zaključili bismo da je gospodarstvu išlo znatno bolje, pa se začudili, a zašto nam je onda stanje u zemlji, a bogme i većini kućanstava suprotno tome?

Razlozi privida boljeg poslovanja

Ipak je riječ o prividu. Njega su stvorile dvije činjenice - država, odnosno Vlada u pripremi privatizacije brodogradilišta izvršila je manevar s vlasništvom, odnosno pomorskim dobrom pa su brodogradilišta ispala profitabilna (Brodogradilište 3. maj na papiru je najveći hrvatski dobitaš sa 2,6 milijardi kuna)?! Drugi bitni razlog ovom iskazu je da ovaj pregled, za razliku od nekih koji će se pojavljivati u vremenu pred nama, obuhvaća i sve financijske institucije na čelu s bankama, osiguravajućim kućama i sl. Kada bismo njih skinuli iz prikaza i neutralizirali profite ovih dvaju segmenata, slika gospodarstva bila bi bitno drugačija. Kad bismo skinuli i profit ove godine iskazan u Ini te Hrvatskom Telekomu i VIPNET-u, pa i HEP-u malo bi toga ostalo na strani profita. Naime, manevar s brodogradilištima, banke i spomenutih nekoliko tvrtki iz energetike i telekomunikacije stvorile su više od 20 milijardi kuna dobiti. Dakle, više nego svi ostali što znači da su svi ostali gubicima u zbiru tu njihovu dobit smanjili.

Zd županija: OTP i Tankerska zamijenili mjesta

Zadarska županija u potonuću hrvatskog gospodarstva zdušno sudjeluje kao prije četiri do pet godina u konjukturama, možda i jače. U prvih 100 tvrtki, zahvaljujući činjenici uvrštenja bankarskog sektora u ovaj pregled, imamo dvije tvrtke s ovdašnjim sjedištem - OTP banku na 82. mjestu sa 1,05 milijardi prihoda. Banka je kao i sve banke svoje mjesto popravila jer je realno gospodarstvo svoje pokvarilo. U Zadarskoj županiji to je odmah u startu vidljivo jer je Tankerska plovidba druga ovdašnja tvrtka (uvijek do sada iznad banke po prihodima) na 85. mjestu. Lani je Tankerska bila 70., a OTP banka 98. OTP je imala 125 milijuna kuna dobiti, Tankerska 80 milijuna kuna gubitka. Dakle, najveća zadarska tvrtka prvi put je OTP banka, a ne Tankerska plovidba.

 Tankerska je sa smanjenjem prihoda od 12,5 posto, a OTP banka s rastom od 12,7. O profitabilnosti da ne govorimo (OTP uvećala dobit 32 posto, dok se Tankerska plovidba premetnula u gubitaša).

-- cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno