Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zadarske neriješene predmete morat će rješavati Splićani?!

12.06.2012. 22:00
Zadarske neriješene predmete morat će rješavati Splićani?!


Točno je da će se neriješeni predmeti u jednoj županiji davati na rješavanje drugoj županiji. Međutim, jedan dio sredstava ostvarenih od naknade za legalizaciju koristit će se za rad županijskih upravnih odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje za rad na poslovima legalizacije – Đurđica Čočić


Zadarska županija nedavno je bezuspješno demantirala ukupan broj neriješenih akata u graditeljstvu ili zajednički nazvanih građevinskim dozvolama. Više od 11.500 neriješenih predmeta potvrdilo je i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Točnije, nalazom njene inspekcije ustanovljena su čak 11.532 neriješena predmeta, od čega 9.283 upravna koja se odnose na lokacijske i građevinske dozvole te uvjete gradnje i 2.249 neupravna predmeta, većinom raznih vrsta potvrda i sl.
Gomila neriješenih predmeta
Kako je očito da županijski upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje neće moći riješiti ovu gomilu predmeta, najnovijim prijedlogom Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama predviđeno je i rješenje. Ono se opisuje u čl. 9. i kaže: “Ako nadležno upravno tijelo ne odluči o zahtjevu za donošenje rješenja o izvedenom stanju u propisanom roku, središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove graditeljstva i prostornoga uređenja može povodom žalbe podnositelja zahtjeva rješenjem odrediti da postupak provede i o zahtjevu odluči drugo stvarno nadležno upravno tijelo o trošku jedinice područne (regionalne), odnosno lokalne samouprave na čijem se području nalazi nezakonito izgrađena zgrada”.
Splićani najuspješniji
To znači da će npr. županijski upravni odjel u Splitsko-dalmatinskoj županiji, (nedavno ocijenjen od ministra Vrdoljaka kao uspješniji od zadarskog, op. a.), rješavati neriješene predmete iz Zadarske županije, ali će svi troškovi biti fakturirani Zadranima. Kad se zna kako je “centriran” proračun Zadarske županije, teško je očekivati da će svu tu silu dnevnica strankama i punomoćnicima u postupku te odvjetničkih naknada Zadarska županija moći isplatiti. Štoviše, rješenje koje neki drugi županijski upravni odjel bude izdao umjesto zadarskog, obvezno će sadržavati i iznos te rok za plaćanje naknade koju je jedinica područne (regionalne), odnosno lokalne samouprave na čijem se području nalazi nezakonito izgrađena zgrada dužna platiti jedinici područne (regionalne), odnosno lokalne samouprave čije upravno tijelo odlučuje o zahtjevu.
— cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista