Invalidi mogu računati na pomoć sugrađana

Slika korisnika admin
Autor: 

Već šestu godinu zaredom na Vitrenjaku je u srijedu u popodnevnim satima održana akcija čišćenja rampe za invalide, prilazne staze za ulazak u more.

Inicijator i organizator ove akcije je Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar, a nesebičnu pomoć i podršku tradicionalno su pružili članovi SRD Zubatac - Zadar, posebno sekcija podvodnih ribolovaca. Naravno, kao i svake godine u akciji je sudjelovao i Jedriličarski klub Uskok koji je pružio logističku podršku osiguravši dovoljan broj lopata i ostalog neophodnog alata. Valja spomenuti i Nasade koji su dan ranije teškom mehanizacijom pripremili teren za finalizaciju čišćenja te Grad Zadar koji nesebično potiče i podupire ovakve akcije.

 Svake se godine tijekom zime i proljeća, ovaj prilaz gotovo potpuno zatrpa šljunkom i pijeskom kojeg nanesu jugo i tramuntana što u potpunosti onemogući ulazak u more osobama s poteškoćama u kretanju. S obzirom na činjenicu da je to jedini prilaz takvog tipa u Zadru, problem zatrpane rampe je tim veći.

Premda se znalo da će se akciji odazvati dovoljno ljudi, ove ih je godine bilo i više nego dovoljno tako da se za lopatu čekalo na lopatu. Više od trideset sudionika je vrijedno i složno čistilo i lopatalo.

- Ovakva se sloga rijetko kada viđa. Pa pogledajte samo... Svi radimo kao jedan..., dirnut je bio Stanko Panić, iz Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.

- Oduševljen sam odzivom! Na ovakvim se stvarima vidi da je Zadru ipak stalo do nas i da na pomoć možemo računati kad god nam pomoć zatreba - rekao je Filip Jadrijev iz iste udruge.

 A to je i uistinu tako. Akciji je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut, predsjednik jedriličarskog kluba Ive Mustać uz Jadranka Matanu vrijednog Uskokovog volontera bez kojega se nijedna ovakva akcija ne može zamisliti.

 - Ovo je samo jedan od načina na koje možemo pokazati svoj senzibilitet prema invalidnim osobama. Najmanje što možemo napraviti je uzeti lopate i očistiti ovaj prilaz - rekao je Mićo Matak koji je u ovim akcijama od samog početka i koji je unatoč visokoj životnoj dobi prvi uzeo lopatu i zagazio u more.

A nakon odrađene akcije je u prostoru restorana Uskok organizirana prigodna zakuska koju kao i mnoge druge humanitarne akcije tradicionalno sponzorira "Šime".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno