Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

GALERIJA I VIDEO: Radnici Vodovoda spremni su na veliki prosvjed ako im Grad ne poveća plaće!

13.06.2018. 13:07
GALERIJA I VIDEO: Radnici Vodovoda spremni su na veliki prosvjed ako im Grad ne poveća plaće!


Ovo je mirni prosvjed upozorenja dijela radnika Vodovoda d.o.o. Zadar, jedne od najznačajnijih komunalnih tvrtki o kojoj ovisi gospodarstvo Zadra pa i šire. Zahtjevi su jasni – tražimo veće plaće, poboljšanje materijalnih prava radnika i potpisivanje Kolektivnog ugovora. Tvrtka već duže vrijeme posluje s milijunima u pozitivi, a plaće ostaju iste. Direktor Tomislav Matek slaže se s našim zahtjevima, ali ne može ništa bez Grada Zadra, koji kao većinski vlasnik limitira plaće. Stoga su naši zahtjevi prije svega usmjereni prema Gradu, iz kruga ove gradske komunalne tvrtke poručio je danas Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju i suorganizator prosvjeda sa Sindikalnom podružnicom Vodovod d.o.o. Zadar Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.
– Vodovod zapošljava 290 radnika, od čega ih je više od 130 učlanjeno u sindikat. Njihova prosječna plaća je oko 3,5 tisuće kuna, što je niže od minimalca koji iznosi 3,7 tisuće, a ima i radnika koji primaju svega 2,9 tisuće kuna, poručio je Uranija dodajući kako im je gradonačelnik Branko Dukić obećao sastanak sredinom mjeseca te da vjeruje da će pregovori ipak ići u dobrom smjeru. Ukoliko to tako ne bude, kazao je kako su spremni i na veliki prosvjed pa makar i u srcu sezone.
Nova sindikalna povjerenica Podružnice Vodovoda, Marica Iglić kazala je kako su radnici Vodovoda vrijedni i pošteni, da odrađuju svoj posao i da bi za to onda trebali biti i adekvatno plaćeni. Nije imala egzaktne podatke o najnižoj plaći, a na novinarski upit o iznosu koji se ukupno izdvaja za plaće kazala je kako se kreće oko dva milijuna godišnje te da bi za povećanje plaća koje traže trebalo izdvojiti cca još pola milijuna kuna.
Vinko Fabijan, županijski povjerenik za komunalne tvrtke, istaknuo je kako je najveći problem što Vodovod kao najjača komunalna tvrtka nema kolektivni ugovor, za razliku od, primjerice Odvodnje u kojoj je on zaposlen.