Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Lara Zrilić dobitnica posebnog priznanja za promicanje tolerancije

13.06.2018. 08:23
Lara Zrilić dobitnica posebnog priznanja za promicanje tolerancije


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je uručila nagradu "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez  nasilja za 2017./2018. učenicima Luki Radovanoviću i Dori Svitlanović,  te posebna priznanja Lari Zrilić i Anji Pualić, rekavši da će ove godine  škole koje su se prijavile na natječaj dobiti po 10.000 kuna za rad na  prevenciji nasilja u školama.


 


U Ministarstvu znanosti i obrazovanja nagrade "Luka Ritz" dodijeljene su učeniku sedmoga razreda Osnovne škole kraljice Jelene u Solinu  Luki Radovanoviću i učenici petoga razreda Zdravstvene i veterinarske  škole dr. Andrija Štampar u Vinkovcima Dori Svitlanović. Posebna priznanja uručena su učenici šestog razreda Osnovne škole Krune Krstića u  Zadru Lari Zrilić, te Anji Pualić iz Učeničkoga doma Ogulin.




Nagrađeni učenici dobili su skulpturu, posebno povelju priznanja i  jednogodišnju stipendiju u iznosu od 1000 kuna mjesečno. Škole koju  pohađaju nagrađeni učenici također su dobile posebno priznanje.


 


Divjak je istaknula kako je deseta obljetnica dodjele nagrade za toleranciju i nenasilje prilika da se ponovno prenese poruka koju je poslao  i Luka Ritz – da Hrvatska treba biti i ostati otvorena i tolerantna zemlja.  Svaki doprinos prevenciji nasilja je iznimno važan, a dužnost i je obveza svake osobe da reagira na nasilje, dodala je.


Najavila je da će svaka škola koja je prijavila kandidate za nagradu  dobiti po 10.000 kuna iz državnog proračuna, kako bi se olakšao rad na  prevenciji nasilja u školama.


 


Predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz poručila je  nagrađenima kako vjeruje da će i dalje promicati vrijednosti koje i sami  žive.


"Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji čine zlo nego  zbog onih koji sjede i dopuštaju da se ono dogodi", citirala je riječi Alberta Einsteina.


Nagrađeni učenik Luka Radovanović rekao je da pomaže drugima jer  su ga tome učili od malena. "Lijepo je dobiti ovu nagradu, ali ljepše je  to što me svaki dan u školi i klubu prijatelji pitaju kako da se pridruže i  pomognu drugima", kazao je.


 


Prošlo je deset godina otkad je zagrebački maturant Luka Ritz preminuo od posljedica ozljeda koje su mu nanijeli njegovi vršnjaci dok je s  prijateljem čekao autobus, a toliko vremena se i zaklada Luka Ritz zalaže za prevenciju i smanjenje nasilnog ponašanja djece i mladih kroz  različite programe.