Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Trojka preko tvrtke s paškog područja oštetila državu za 14 milijuna kn PDV-a

13.06.2018. 19:09
Trojka preko tvrtke s paškog područja oštetila državu za 14 milijuna kn PDV-a


Zadarska policija privela je tri osobe zbog gospodarskog kriminala, odnosno kružne prijevare u sustavu PDV-a, a zasad ih terete za štetu od oko 14 milijuna kuna. Riječ je o vlasnicima tvrtki s područja Zagreba i Bjelovara, otprije poznatim policiji po ovakvim kaznenim djelima. Prvoosumnjičeni je 45-godišnjak sa zagrebačkog područja koji ima registriranu tvrtku za drvnu građu na paškom području, a bavi se i ugostiteljstvom, dok su njegovi suradnici 40-godišnjak koji je odgovorna osoba u tvrtkama u Zagrebu i Slavoniji te 65-godišnjak s bjelovarskog područja. Na konferenciji za medije, održanoj u prostorijama PU zadarske, rezultatima višemjesečne istrage pohvalili su se Bore Mršić, voditelj službe kriminalističke policije i Tomislav Škara, voditelj Odjela gospodarskog kriminala.
Bore Mršić istaknuo je kako su sve tri privedene osobe poznate policiji od ranije te da je višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno u suradnji s drugim policijskim upravama, Poreznom upravom, kao i Središnjim uredom Ministarstva financija, Samostalnog sektora za financijske istrage Zagreb i u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru. Iako ih se tereti za prijevaru "tešku" gotovo 14 milijuna kuna, čini se da to neće biti kraj kaznenim prijavama.
– Riječ je o osobama koje nisu s našeg područja, tako da se dio kriminalističkog istraživanja provodio i na područjima PU zagrebačke, PU primorsko-goranske i drugim gradovima, gdje su izvršene pretrage domova i drugih prostora koje koriste prijavljeni, a kojom prilikom je izuzeta obimna poslovna dokumentacija. Radi se o dokumentaciji koja nije samo vezana za ova kaznena djela, nego će rezultirati novim kriminalističkim istraživanjima, kazao je Mršić.
Tomislav Škara, voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta objasnio je kako su privedene osobe izbjegavanjem plaćanja poreznih obveza i neosnovanom naplatom pretporeza, tijekom 2015. i siječnja 2016. godine u poslovnim knjigama prikazivale neistinite poslovne događaje i račune za fiktivne građevinske radove i isporuku drvne mase. Na taj način oštetili su državni proračun za nešto manje od pet milijuna kuna, a 65-godišnjaku je od toga isplaćeno i nešto više od 800 tisuća kuna na osnovu povrata poreza. Osim toga, 45-godišnjak je s računa tvrtke podigao i nešto više od 5 milijuna kuna koje mu je uplatila tvrtka iz Njemačke za drvnu masu te je taj novac koristio za osobne potrebe, a s obzirom da naručenu robu nije isporučio te mu je uplaćen predujam tu tvrtku je oštetio za 3,6 milijuna kuna.
Sva trojica su predana pritvorskom nadzorniku PU zadarske.