Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vojnici stižu i u Benkovac kao pomoć u protupožarnoj sezoni

13.06.2018. 08:05
Vojnici stižu i u Benkovac kao pomoć u protupožarnoj sezoni


Ove će godine u gašenju požara u priobalju sudjelovati 1116 profesionalnih vatrogasaca i 5076 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, sezonski vatrogasci i, prema potrebi, pripadnici Oružanih snaga za brzu intervenciju, a svi će biti koordinirani i operativno vođeni iz Situacijskog središta u Divuljama, koje je ustrojeno radi stvaranja jedinstvenog zapovjednog informacijsko-komunikacijskog sustava, najavljeno je u utorak u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS).
Vatrogasne snage na terenu činit će, među ostalim, 1113 sezonskih vatrogasaca čije je zapošljavanje u tijeku, 98 vatrogasaca s 13 vozila iz kontinentalnog dijela Hrvatske dislociranih na 12 mjesta, te 200 pripadnika kopnenih, zrakoplovnih i pomorskih snaga spremnih na brzu intervenciju i dodatnih 300 vojnika za ojačanje snaga, rekao je na konferenciji za novinare glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.
Uz stalne zračne snage namijenjene gašenju požara, koje uključuju šest kanadera, Ministarstvo obrane (MORH) osiguralo je i desantni brod minopolagač, desantni jurišni brod, dvije gumene brodice i helikopter za izviđanje iz zraka, kao i sustav bespilotnih letjelica za izviđanje i rano otkrivanje požara.
Tucaković se zahvalio gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u priobalju, te županijskim vatrogasnim zapovjednicima na svemu što su učinili u pripremi požarne sezone, te pozvao građane da se pridržavaju uputa i tako smanje opasnost od požara, posebice zato jer je lani 80 posto požara uzrokovano ljudskim djelovanjem.
Očekuju se požari i ove godine
– Lanjska požarna godina bila je jako teška. Požara će sigurno biti i ove godine jer je vegetacija dosta velika, bilo je puno padalina i ima gorive materije. Građane pozivamo na suradnju s nadležnim službama, na ranu i brzu dojavu požara, te da radi preventivnog djelovanja ne potpaljuju vatru i ne bacaju žar, posebno za vrijeme vjetra jer za vatrogasce velike probleme predstavljaju bura, jugo i maestral, rekao je Tucaković.
Zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan izvijestio je kako je ove godine odlučivanje o angažmanu vojnih snaga prebačeno iz Zagreba u Situacijsko središte u Divuljama, kako bi se što više skratilo vrijeme dolaska vojnika na požarište.
Sve odluke bit će donošene u vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, gdje će od 1. lipnja do 30. rujna neprekidno boraviti jedan časnik Oružanih snaga s ovlastima da uključuje vojne snage u neposredne akcije.
– O tome se prošle godine odlučivalo u Zagrebu na zahtjev Vatrogasno-operativnog središta DUZS-a, a to je zahtijevalo neko vrijeme za donošenje odluke i reakciju. To je moguće unaprijediti i uvjereni smo da ćemo na taj način skratiti vrijeme dolaska na požarište, rekao je Tuškan.
O spremnosti Hrvatske vojske za protupožarnu sezonu govorio je general Tuškan naglasivši kako je dobra analiza prošlogodišnje PP sezone bila izvrstan temelj za pripremu ovogodišnje sezone te da su Protupožarne namjenski organizirane snage OSRH (PP NOS OSRH) spremne za izvršavanje zadaća pružanja pomoći sustavu civilne zaštite u gašenju požara.
– U Ministarstvu obrane je došlo do reorganizacije u nekoliko segmenata. Dok će zračne snage sudjelovati u istom obimu kao i prošle godine, najveće promjene su u dijelu kopnenih snaga koje će sudjelovati s osam PP vodova od 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju te dodatnim snagama od 100 pripadnika za ojačanje snaga. Snage u spremnosti, po dva voda, bit će razmještene u Kninu, Benkovcu, Sinju i Divuljama te će biti spremne za izlazak na teren u okviru tzv. zlatnog sata, pojasnio je general Tuškan dodavši da je riječ o početnom rasporedu snaga koji se može povećavati sukladno potrebama te da kopnene snage mogu izdvojiti i do 1000 pripadnika za izvršavanje ove zadaće.
Video nadzor za požare
Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako je u ovogodišnju protupožarnu zaštitu uloženo gotovo 80 milijuna kuna, uz dodatnih 20 milijuna za kupovinu video nadzora, odnosno sustav integrirane zaštite s detekcijom dima i vatre i simulatorom širenja požara.
Riječ je o 92 kamere na 46 lokacija, a nadzor se provodi iz četiri županijska operativna centra. Ipak, najveću opasnost za nastanak i širenje požara predstavljaju zapuštene poljoprivredne površine koje zarastaju u korov, pa je pozvao građane da održavaju svoje poljoprivredne površine.
Svoje aktivnosti u pripremi protupožarne sezone predstavili su i Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski Crveni križ i Hrvatske autoceste.