Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ako nisi živ onda si mrtav

13.06.2019. 12:58
Ako nisi živ onda si mrtav


DOLAZI NAM LJETO I NA TELEVIZIJI OPET O MORSKIM  PSIMA
 Znate li kada dolazi ljeto u Hrvatsku? Ljeto u Hrvatsku dolazi s početkom sezone kupanja, a da je ona počela znate po tome što na nacionalnim televizijama obavezno počnu emitirati filmove o morskim psima. Repne peraje, oštri zubi, komadi tijela, špricanje arterijske krvi i  ostale lijepe stvari, stalna su pojava na malim ekranima u to vrijeme.  Zašto to rade, nikada mi neće biti jasno? Što imaju od toga da plaše ljude? Ipak, ova sezona nije počela s filmovima o ovim žderonjama, već s  amaterskim snimkama jedno malo većeg morskog psa koji se izgleda  voli snimati pa su ga tako snimili više puta. Predzadnji put kraj Makarske, a zadnji put kraj Korčule… Ispravak!!! Kraj MOJE Korčule! E tu sam  se već zabrinuo. Nije baš da se nešto često kupam u moru, ali kakve  sam sreće mogao bih baš ja biti taj nesretnik koji s kojim će se ovaj veseljak upoznati.
 Ali, nema straha, kažu stručnjaci. Ovaj nije toliko opasan osim kada  osjeti miris krvi. S druge strane, ne nije opasan po život osim ako te ne  ubije. Onda je opasan. Mislim ja, koja se to škola završava za davati  ovakve precizne izjave? Ako nisi živ onda si mrtav. A onda se sjetim jedne emisije od prošle godine, naravno isto s počeka ljeta, kada su nam  jasno dali do znanja kako su morski psi zaštićene životinjice i kako ih  se ne smije dirati. Drugim riječima, ako vas napadne negdje u plićaku  ni za živu glavu nemojte pružati otpor, jer bi ga mogli ozlijediti, a onda  će s vama biti ista situacija kao s onim babama koje su prodavale pola  kile sira uz cestu pa platile kaznu za sve one koji su opljačkali državnu  imovinu i lišo prošli. Dakle. Dok vas bude lagano grickao budite mirni i  sretni jer poštujete zakone svoje zemlje, a takva se odanost uvijek dolično vrati onome tko je pošten. Pojedu ga.
DOSTA JE IGRANJA U HRVATSKOJ! SVI U RUSIJU!
Ne znam jeste li primijetili, ali već godinama traje natezanje oko toga  gdje će naša proslavljena nogometna reprezentacija igrati svoje službene utakmice. Gledajući pametne ljude, a i one druge, na televizijskim  emisijama koje imaju veze sa sportom i ovom temom, stječe se dojam  kako bi neki najviše htjeli da to stalno bude u Zagrebu, drugi bi u Rijeci, Osijeku i da sada ne nabrajamo sva mjesta lijepe naše u kojima se  nalazi nešto što bi se u trenucima oduševljenja moglo nazvati stadionom za igranje nogometa. Bogu hvala, izgleda da se odustalo od sulude  ideje za izgradnjom nacionalnog stadiona, aktualne u vrijeme nacionalne euforije od prije godinu dana, jer potpuno je jasno da nam je liga  očajna, navijači još gori i da jedino što nam u tom sportu vrijedi je reprezentacija i to samo onda kada je vodi pametan čovjek.
U svakom slučaju, sada je cijela jedna emisija na televiziji tome posvećena i u njoj se mudro zbori o ovome i onome, kako bi trebalo ovako ili onako i kao najvažnije, hoće li reprezentacija igrati svoje utakmice  u Splitu i ako neće zašto neće. O onda se po stoti put govori o navijačkim skupinama, kao o izgleda najbitnijem faktoru u cijeloj toj priči,  kao da ne bi bilo nogometa da nije njih i kao da su važniji i od same  igre i od igrača. Zato ja predlažem sljedeće. Rusija nam je prošle godine  pokazala i dokazala da reda može biti ako se to hoće i ako se ne dozvoli  divljanje i anarhija i stoga mi je jako žao što nisam bio gost u toj emisiji  da im otvoreno kažem sljedeće. Neka se utakmice više uopće i ne igraju  u Hrvatskoj. Uvijek imamo neke svinjarije s već pomenutim "navijačima", svađe oko toga gdje će se igrati, a evidentno je da baš i ne igramo nešto dobro na domaćem terenu. Stoga, neka se sve utakmice igraju tamo gdje nam uostalom najbolje i ide. U Rusiji. Mi u Rusiji igramo  odlično i pobjeđujemo, ne plaćamo nikakve kazne ni sankcije nemamo, jer ne može baš svaki klipan do tamo doći i onda je sve jasno. Svi u  Rusiju po nove pobjede, a ne ovako gubiti od Tunisa na domaćem terenu.