Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“BICIKLIZAM U ZADRU” Izložen bicikl čuvenog zadarskog biciklista Šime Bajla

13.06.2019. 08:08
“BICIKLIZAM U ZADRU” Izložen bicikl  čuvenog  zadarskog  biciklista Šime  Bajla


U povodu Međunarodnog dana arhiva jučer je u Državnom arhivu u Zadru otvorena izložba „Biciklizam u Zadru“. Autori izložbe su Ante Gverić i Edi Modrinić, a izložba prikazuje razvoj sportskog i rekreativnog biciklizma u Zadru od njegovih početaka 80-ih godina 19. stoljeća do danas.
– Zadar je uvijek bio 'biciklistički grad', što dokazuju brojne nagrade koje su s raznih natjecanja stizale u Zadar tijekom prošlosti. Na ovoj izložbi može se vidjeti raznovrsno arhivsko gradivo vezano uz biciklizam, od statuta prvih biciklističkih društava do novinskih vijesti i fotografskog materijala. Uz izloške iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru, koristili smo i materijale iz Narodnog muzeja Zadar, Znanstvene knjižnice Zadar kao i iz privatnih zbirki, naglasili su, između ostalog, autori te dodali kako je posebna zanimljivost izložbe i izloženi bicikl čuvenog zadarskog biciklista Šime Bajla kojom je 1963. godine osvojio seniorsko prvenstvo Jugoslavije.
S nekoliko prigodnih riječi okupljenima se obratio i tajnik Biciklističkog kluba Zadar Neven Pavić, a zadatak da predstavi izložbu imao je Modrinić koji je vrlo precizno upoznao posjetitelje što je to zapravo biciklizam u Zadru.
– Biciklizam je među najstarijim sportovima u Zadru i njegova pojava nije puno zaostajala za prvom pojavom u svijetu. Prva pojava bicikla u Zadru vezana je uz zadarskog tvorničara Nicoloa Luxarda kojemu je 4. siječnja 1877. engleski brod dovezao bicikl. Bicikl je Luxardu koristio za tekliče koji su obilazili tvorničke pogone. Zna se da je među njima bio izvjesni Šime Bajlo pa se on smatra jednim od preteča zadarskog biciklizma, istaknuo je Modrinić.
Veloce Club Zaratino, prvi samostalni biciklistički klub u Zadru, osnovan je 1893. godine. U to vrijeme biciklizmom su se počele baviti i žene. Najistaknutija biciklistica bila je Giovanna Cadel, koja je 1907. godine sa skupinom zadarskih biciklista vozila od Zadra do Trsta, da bi sudjelovala na biciklističkom skupu u Trstu. U početnom razdoblju Zadar je imao čak tri biciklistička kluba, a biciklizam je postao jedan od vodećih sportova u gradu. Biciklizam se razvijao vrlo dobro nakon Prvoga svjetskog rata zahvaljujući talijanskoj strasti prema tome sportu. Njegovi nositelji pretežno su bili Arbanasi.