Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Knjiga koja razbija predrasude o raku dojke i potiče žene na preglede

13.06.2019. 11:45
Knjiga koja razbija predrasude o raku dojke i potiče žene na preglede


U srijedu je u prepunoj Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predstavljena knjiga „Huzur“ autorice Martine Mlinarević Sopta, hrvatske kolumnistice i društveno angažirane aktivistice iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o knjizi koja je već u prvom tjednu od objave izazvala veliko zanimanje čitatelja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer autorica u knjizi progovara o teškoj i osjetljivoj temi borbe s bolešću s kojom se bori već godinu i pol dana – rakom dojke.
Kako ističe autorica, knjiga „Huzur“ je svojevrsna kompilacija njenih priča i zapisa s Facebooka od trenutka kada je doznala za tešku dijagnozu. U knjizi Martina Mlinarević Sopta opisuje svoje suočavanje s bolešću, promišljanje o bolesti, kao i mnoge doživljaje vezane uz karcinom dojke, te liječenje i oporavak.
– Od raka dojke oboljela sam u 35-toj godini života iako u obitelji nisam imala nikoga s tom dijagnozom. Tek tada postala sam svjesna koliko je karcinom zapravo još uvijek tabuizirana tema, a osobito kada se radi o tzv. ženskim malignim bolestima. Posebno je to izraženo u BiH gdje su uz rak dojke i ginekološke karcinome vezane brojne predrasude i gdje se u malo zdravstvenih ustanova radi rekonstrukcija dojke nakon mastektomije, kaže ova spisateljica koja je prošla već četiri operacije i terapiju zračenjem, i koju još čeka rekonstruktivni zahvat.
Martina Mlinarević Sopta izazvala je inače veliki interes šire javnosti krajem prošle godine svojom fotografijom s odstranjenom dojkom, objavljenom u časopisu Gracija, kako bi pokazala da je najvažnije zdravlje, a ne izgled.
– Kada sam objavila knjigu javilo mi se više od deset žena koje je čitanje knjige potaknulo na pregled kojim im je otkriven karcinom, kaže autorica knjige "Huzur" u kojoj je ogolila svoju bolest kako bi razbila predrasude o raku dojke i potaknula žene na preglede.
Knjiga „Huzur“ objavljena je početkom ljeta prošle godine u vlastitoj nakladi autorice, čime je, kako kaže, financirala liječenje. Knjiga je u međuvremenu prevedena na tri jezika – makedonski, poljski i slovenski, a u tijeku je prijevod na francuski. Također, u pripremi je i uprizorenje kazališne predstave u izvedbi kazališta u Mostaru.
Zadarska promocija knjige "Huzur" dolazi nakon niza hrvatskih i bosanskohercegovačkih gradova, a zadarskoj publici predstavljeno je već peto izdanje.
Naziv knjige autorica je odabrala prema turcizmu "huzur", što znači mir u svim dimenzijama života, odnosno mir sa samim sobom. Promocija u Zadru izazvala je veliki interes publike kojoj su, među ostalim, čitani i ulomci iz knjige.